29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma

Znanstvenici kažu kako djeca koja u pravilu hrane mediteranskom kuhinjom imaju manje rizike razvoja astme.

S druge strane najveći rizik  razvoja astme imaju djeca na fast foodu, odnosno ona koja  tri do 4 puta jedu hamburgere i sl. Redovit unos voća, povrća i ribe štiti od pojave astme zbog prisutnosti vitamina C i antioksidansa, dok hamburgeri uz to što sadrže veliku količinu masti mogu biti znak drugih nezdravih životnih navika koje mogu potaknuti astmu. Utvrđeno je da dnevna konzumacija grožđa, naranči, jabuka i svježih rajčica ima blagotvoran učinak na simptome astme. Dnevni unos grožđa također je pozitivno povezan s alergijskim rinitisom i akutnim sezonskim alergijskim rinitisom u smislu da vodi do olakšanja simptoma. Konzumacija orašastih plodova više od tri puta tjedno pokazalo se, olakšava teško disanje. S druge strane tjedni unos margarina pokazao štetnim za simptome astme i alergijskog rinitisa. Iz navedenog donesen je zaključak kako pridržavanje pravila mediteranske prehrane štiti od alergijskog rinitisa, te još nekih srodnih oboljenja.

Učestalost u općoj populaciji astme i alergijskih bolesti dramatično je porasla u posljednjih nekoliko desetljeća, a najveća pojavnost javlja se u djece. Kako je iznad navedeno neke studije sugeriraju da promjene u prehrani u djetinjstvu mogu smanjiti razvoj alergijskih oboljenja. Voće i povrće su prirodni izvori antioksidativnih vitamina kao što su vitamini C, E i karotenoidi, te drugih antioksidansa kao što su selen i flavonoidi, za koje se smatra da štite stanice dišnih putova od endogenog i egzogenog oksidativnog oštećenja. Orašasti plodovi su vrlo bogat izvor vitamina E, glavne obrane tijela od oštećenja membrane ljudskog tkiva izazvanog oksidansima, preko svoje uloge u prekidanju lančane reakcije peroksidacije lipida. S druge strane, namirnice koje obiluju nezdravim masnoćama potiču stvaranje prostaglandina što kao posljedicu ima povećanje rizika za razvoj astme, alergija i atopijskih bolesti.

Također, jedno drugo istraživanje je otkrilo kako trudnice koje jedu mediteransku prehranu mogle bi pozitivno utjecati na zdravlje nerođene bebe i zaštititi svoje nerođeno dijete od astme i drugih alergija. Prehrana s visokim udjelom voća, povrća i ribe kod trudnica, dovodi do manje alergija nakon što se djeca rode. S druge strane konzumacija crvenog mesa više od tri ili četiri puta tjedno povećava rizike. To znači da bi trudnice ako žele zaštiti svoje nerođeno dijete oda astme i alergija u budućnosti trebale obratiti pažnju na prehranu i po mogućnosti slijediti pravila mediteranske prehrane. U istraživanju je sudjelovalo 468 španjolskih žena i njihove djece, a zaključak je bio kako mediteranska prehrana u trudnoći smanjuje rizik od astme kod djece.

Zaključak je kako voće i povrće, orašasti plodovi i riba, koji su temelj mediteranske prehrane mogu pružiti solidnu zaštitu od razvoja astme. Zbog toga se smatra kako tip prehrane kao što je mediteranska dijeta kada se uzmu u obzir kumulativni i interaktivni učini među hranjivim tvarima, koji odražavaju prehrambene preferencije i mogu biti posebno prikladni za astmu gdje se mnoge komponente prehrane mogu povezati s željenim ishodom.

Zaključak:

Treba uvijek uzeti u obzir kako ni jedan tip prehrane sam po sebi ne može spriječiti ili izliječiti astmu, ali su istraživanja pokazala kako pridržavanje određenog tipa prehrane može smanjiti rizike i ublažiti simptome. Zbog toga se smatra kako osobe s povećanim rizikom razvoja astme, kao i osobe koje imaju astmu mogu imati koristit od prehrane koja obiluje voćem i povrćem, orašastim plodovima i ribom, a što su namirnice koje se smatraju temeljem mediteranske prehrane.

Vezano:

Mediteranska kuhinja – Recepti

Mediteranska prehrana: blagodati, pozitivni učinci na zdravlje i recepti 

MEDITERANSKA DIJETA s popisom namirnica i planom za 8 dana

Rate this post