28. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Dijabetes – prehrana

Ukoliko imate dijabetes preporučuje se dijeta...

Dijabetes – prehrana

Ukoliko imate dijabetes preporučuje se dijeta bogata ugljikohidratima i biljnim vlaknima (HCF dijeta). Upravo ova dijeta traži da dijabetičari slijede ove upute u planiranju obroka: jedite 70 do 75% složenih ugljikohidrata, 15 do 20% bjelančevina i samo 5 do 10% masti.

Kaže se da upravo ova dijeta povećava svojstvo inzulina da potiče glukozu u krvi, popravlja razinu kolesterola, smanjuje raširenost hiperglikemije i hipoglikemije te pomaže pri mršavljenju kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Također, preporučuje se izbjegavanje šećera budući da on smanjuje podnošenje glukoze u organizmu te pogoršati tegobe krvotoka.

Dodatne količine kroma mogu biti vrlo korisne jer on smanjuje razinu glukoze u krvi. Također, inozitol (vitamin skupine B) pruža određenu zaštitu dijabetičarima od periferne neuropatije ublažavanjem osjeta obamrlosti i trnaca u šakama i stopalima. No, inozitol može i izmijeniti razinu šećera u krvi pa se savjetuje razgovor s liječnikom prije upotrebe.

Preporučuju se i dodatne količina vitamina H (biotin), vitamina C kako bi pomogao organizmu da održi dobru razinu kolesterola u krvi – preporučuju se dodatne količine od najviše 1 grama dnevno, vitamina E kako bi se ograničilo oštećenje krvožilnog sustava, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra.
Neka istraživanja su pokazala kako cimet može smanjiti potrebe za inzulinom kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Začinite hranu sa ¼ žličice pri svakom obroku kako biste pospješili regulaciju razine šećera u krvi.

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

Rate this post