20. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Rak kože – prehrana

Većina stručnjaka se slaže kako minerali cink...

Rak kože – prehrana

Većina stručnjaka se slaže kako minerali cink i antioksidansi, vitamin A, C i E pomažu u obnavljanju oštećenog tjelesnog tkiva i zaštiti zdrave kože.

Brokuli sprječavaju rak kože

Brokuli mogu biti dobra zaštita od štetnog sunčevog zračenja, tvrde znanstvenici.

Voditelj istraživanja, Dr Paul Talalay, izjavio je kako ovo povrće ne djeluje poput krema za sunčanje da zaustavlja prodor UV zraka u kožu, nego djeluje iznutra, potičući enzime koji štite stanice kože i sprječavaju oštećenje.

U provedenom istraživanju na sveučilištu Maryland, SAD, zabilježeno je kako se crvenilo na koži (uzrokovano izlaganjem UV zrakama) značajno smanjilo kod tretiranja kože ekstraktom brokule.

Ekstrakt bi trebalo nanijeti 24 sata prije izlaganja suncu, jer mu toliko vremena treba za djelovanje, ali zaštita traje nekoliko dana.

Šalica kave + tjelovježba = štit protiv raka kože
Kombinacija tjelovježbe i šalice kave može zaštiti i smanjiti oštećenja kože uzrokovana ultraljubičastim zračenjem, bar su tako pokazala znanstvena promatranja učinaka na miševima.

Istraživanja Akademije znanosti pokazala su kako kava i tjelovježba ojačavaju prirodnu obranu stanica za oko 400%. Ali znanstvenici upozoravaju, kako zbog nedovoljne istraženosti još uvijek se nije pametno odreći krema za sunčanje.

Za vrijeme promatranja nekim miševima je dana kofeinizirana voda za piće, neki su stavljeni na kotač za vježbanje, dok su neki imali oboje.

Miševi koji su samo pili kofein, a nisu vježbali povećali su prirodnu zaštitu za 95%, kod miševa koji su vježbali, a nisu pili kofein zabilježeno je povećanje za 120%, dok je grupa miševa koja je imala i jedno i drugo pokazala iznenađujuće veliko povećanje, za 400%, što ukazuje na neku vrstu sinergijskog djelovanja te dvije stvari.

Dr. Alison Ross, znanstvenik instituta upozorava kako je istraživanje provedeno na miševima, što znači da je potrebno izvesti dodatna istraživanja kako bi se učinak potvrdio i na ljudima.

Iako je kombinacija kofeina i tjelesne aktivnosti odavno već poznata, te postoje brojni sportski napitci koje u svome sastavu sadrže kofein, kod kombiniranja kofeina i sporta uvijek je potreban oprez. Kofein može utjecati na frekvenciju srca i svatko tko razmišlja o tome trebao bi konzultirati liječnika, kako bi se uvjerio da mu kofein neće uzrokovati srčane probleme.

Dok se učinci kave kao zaštitnog sredstva za sunčanje ne potvrde kavu možete iskoristiti kao sredstvo za ljetnu zabavu.

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

Rate this post