25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Prirodni lijek za obnavljanje sluznice crijeva

Za liječenje upale sluznice crijeva upotrebljava...

Prirodni lijek za obnavljanje sluznice crijeva

Svi znamo kako su bakterije i mikroorganizmi poželjni u crijevima, jer proizvode korisne tvari za rad naših crijeva i općenito funkcioniranje našeg organizma. Međutim, kako bi odvojili te trilijune mikroorganizama koje žive u našim crijevima od ostatka organizma kako mu ne bi naštetili, stvara se mukozna barijera, odnosno sluznica crijeva. Crijevnu sluz proizvode vrećaste stanice. Posljednjih godina razna istraživanja su otkrila kako je crijevna sluz još važnije nego što se prije mislilo.

Crijevna sluz uglavnom se sastoji od podskupine glikoproteina visoke molekularne težine koji se nazivaju mucini. Crijevna sluz može se okarakterizirati kao sluzni sloj koji je čvrsto pričvršćen za stijenku crijeva koji stvara nepropusnu barijeru za bakterije.

Da bi se prirodnim putem obnovila sluznica crijeva bitno je zdravo se hraniti, vratiti ravnotežu dobrih bakterija u cerijevima, te potaknuti zdraviju proizvodnje sluzi.

Prvi korak bi bio ojačati imunološki sustav, jer je uočeno kako imunološki sustav općenito igra značajnu ulogu u kvaliteti sluznice crijeva. Ako je vaš imunološki sustav već slab, trebali ste ciljano raditi na njegovom jačanju i obnovi.

Prakticirajte protuupalnu dijetu, odnosno prehranu. Protupupalna dijeta djeluje na cjelokupni organizam i smanjuje upale, te na taj način potiče zdravlje crijeva i crijevne sluzi.

Uočeno je kako neke dobre bakterije, poput Akkermansia muciniphilae mogu pomoći pri obnovi crijevne sluznice, pa su dobri probiotici važan korak pri zalječivanju sluznice crijeva.

Ciljano kako prirodni lijek za obnovu sluznice crijeva možete koristiti kolagen. Konzumiranje kolagena, odnosno hrane bogate kolagenom ili hrane koja potiče proizvodnju kolagena, korisno je svima, ali posebno osobama koje nemaju zdravu sluznicu crijeva i želuca. Kao prirodni izvor kolagena obično se smatraju namirnice bogate bjelančevinama, a među njima su posebno govedina, piletina, riba, morski plodovi i jaja, ali jako dobar učinak na obnovu crijevne sluznice postići ćete juhama od kostiju i konzumiranjem želatine.

Juhe od kostiju koje su se dobro iskuhale (bar 2-3 sata) trebale bi biti vrlo često na vašem stolu. Juhe od kostiju jako su dobar izvor kolagena, kao i želatina jer općenito pridonose zdravlju.

Voda u kojoj su se kuhale zobene pahuljice koja se često naziva zobena sluz, jako je dobra općenito za obnovu svih sluznica u tijelu, pa se tako preporučuje da je konzumirate u slučaju oštećene sluznice crijeva i za obnovu sluznice crijeva.

Recept je sasvim jednostavan. Treba staviti kuhati pola šalice zobenih pahuljica u pola litre vode. Kuhati desetak minuta, uz stalno miješanje. Pola vode bi trebalo ispariti, a ostatak procijediti pa popiti tekućinu, ili još bolje dodati neke ukusne sastojke poput sušenog voća ili tamne čokolade, pa pojesti sve skupa i tekućinu i zobene pahuljice koje su se iskuhavale.

Prema iskustvima čitatelja sluznica crijeva se može zaliječiti samo kompleksnim i sustavnim djelovanjem s više strana koje uključuju:

  • jačanje imuniteta
  • korištenje kvalitetnih probiotika
  • prakticiranje protuupalne prehrane
  • juhe od kostiju i dodaci kolagena
  • konzumiranje vode od kuhanja zobenih pahuljica (ili i zobenih pahuljica zajedno s vodom)
  • konzumiranje čaja za upalu sluznice crijeva
  • aloe vera

Trebalo bi paralelno izbjegavati svu onu hranu i namirnice koje oštećuju crijeva i škode zdravlju kao na primjer teško prženu hranu, previše šećera i slično.

Čaj za upalu sluznice crijeva

Za liječenje upale sluznice crijeva upotrebljava se čaj od borovnice ili crnog sljeza. Ovi čajevi najbolje djeluju preventivno jer sprječavaju upalu crijevne sluznice, ali su korisni i kao prirodni lijek za obnavljanje sluznice crijeva kada je ona narušena.

Opširnije o djelovanju pojedinih čajeva

Aloe vera

Aloe vera još je jedna biljka koja se spominje kod zaštite sluznice crijeva. Ona djeluje umirujuće i zaštitno. Pomaže tijelu da zamijeni oštećeni mukus i sluznicu u crijevima, ali pomoć pruža i tako što općenito poboljšava imunitet i promiče ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima.

Vezano:

2.7/5 - (4 votes)