20. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Čaj za metabolizam

Čaj od maslačka je biljni čaj koji djeluje kao diuretik, što znači da potiče na mokrenje. Na taj način potiče tijelo da izbacuje iz tijela višak nakupljene vode, te sprječava oticanje. Maslačak ubrzava rad jetre, a to ubrzava metabolizam. U konačnici se brže razgrađuje energije iz hrane, te ubrzano razgrađuju masnoće i ugljikohidrati. U kombinaciji s metvicom ima odlično djelovanje.

Čaj za metabolizam

Pijenje čaja može poduprijeti mršavljenje na način da supstance iz čaja djeluju tako da potiču metabolizam da radi aktivnije. Čajevi nemaju kalorija, a opskrbljuju tijelo tekućinom, što je opet ključno u održavanju brzog metabolizma. Dodatno kada čajem zamijenite sokove i zašećerenu kavu, značajno ćete smanjiti unos kalorija, a to će u konačnici rezultirati mršavijim tijelom. Najpopularniji i najproučavaniji za ubrzavanje metabolizma su čajevi biljke čajevac, zeleni, crni i oolong čaj. Ipak, i naše lokalne biljke imaju što ponuditi za metabolizam. A među njima najpopularnije su maslačak i metvica.

Metabolizam je termin koji se koristi za opisivanje reakcija u tijelu koje uključuju iskorištavanje energije u stanicama u organizmu. Metabolizam se oslanja na sastojke u hrani, njihovo razgrađivanje kako bi se proizvela energija. Ta energija potrebna je tijelu za funkcioniranje i sintezu novih proteina i molekula.

Čaj od maslačka je biljni čaj koji djeluje kao diuretik, što znači da potiče na mokrenje. Na taj način potiče tijelo da izbacuje iz tijela višak nakupljene vode, te sprječava oticanje. Maslačak ubrzava rad jetre, a to ubrzava metabolizam. U konačnici se brže razgrađuje energije iz hrane, te ubrzano razgrađuju masnoće i ugljikohidrati. U kombinaciji s metvicom ima odlično djelovanje.

Biljni čaj za metabolizam

Čaj maslačak, metvica.  Žlicu maslačka i malu žličicu metvice preliti s pola litre ključale vode. Ostavit pet minuta, procijedit i piti po šalicu toplog čaja prije obroka.

Maslačak je bogat sastojcima koji podupiru mnoge funkcije u tijelu, a jedna od najpoznatijih je čišćenje organizma od toksina. Maslačak je vrlo vrijedan izvor željeza, beta karotena, ali i vitamina A, C i D. Maslačak je poznat prirodni diuretik, te potiče eliminaciju vode iz tijela. Uz mnogobrojne druge zdravstvene prednosti menta smanjuje apetit, te potpomaže probavu.

Crni, zeleni i oolong čajevi za metabolizam

Ovo su čajevi koji su globalno najviše istraživani i najpreporučivaniji za ubrzavanje metabolizma. Svi ovi čajevi potječu od iste biljke – čajevca, ali se njihova proizvodnja razlikuje pa se dobivaju različite vrste čaja. Ipak, svi su poznati kao pomoćnici mršavljenja i za ubrzavanje metabolizma.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je najpopularniji čaj za ubrzavanje metabolizma, lai i općenito za mršavljenje. Bogat je antioksidantima, te supstancama koje djeluju tak oda ubrzavaju metabolizam i pomažu tijelu u sagorijevanju masnoća. Da bi zeleni čaj djelovao na metabolizam treba ga konzumirati redovito i kroz dulje razdoblje. Neka istraživanja koja su provedena otkrila su kako konzumacija zelenog čaja nakon 90 dana tek donosi prve rezultate i povoljno djelovanje na metabolizam. Piju se dvije šalice dnevno.

Oolong čaj

Smatra se kako oolong čaj potiče zagrijavanje tijela, te na taj način potiče metabolizam i tijelo da sagorijeva više energije. Neka istraživanja pokazala su kako nakon šalice oolong čaja povećava se potrošnja energije za oko 10 posto, što je zaista značajno povećanje. Dodatno istraživanje je otkrilo kako ovaj čaj daje dodatnu energiju osobama te se osjećaju poletnije i imaj uviše energije za svakodnevne aktivnosti i kretanje, a to u konačnici potiče dodatno metabolizam i sagorijevanje masnoća.

Crni čaj

U našim krajevima crni čaj je jedan od poznatijih čajeva za mršavljenje. Radi se od iste biljke kao oolong čaj i zeleni čaj, ali je proces dobivanja čaja drugačiji. Lišće se izlaže kisiku što potiče fermentaciju. Kod crnog čaja preporučuju se tri šalice dnevno, a to bi trebalo u značajnoj mjeri olakšati mršavljenje.

Opširnije:

Crni čaj za mršavljenje

Mnogi proizvođači čajeva specijalizirali su se za pojedine zdravstvene tegobe, te čaj za ubrzavanje metabolizma možete pronaći kod većine proizvođača. Trebat će vjerojatno neko vrijeme dok otkrijete koji funkcionira u vašem slučaju, koji će uspjeti ubrzati metabolizam, a istovremeno vam dati energiju bez da vas iscrpljuje.

Opširnije o djelovanju pojedinih čajeva

Kako ubrzati metabolizam i smršaviti

Hrana i začini za brži metabolizam i mršavljenje

Rate this post