19. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Čaj za bjelančevine u mokraći

Zlatnica je najpopularniji čaj za proteine u urinu. Zlatnica je rasprostranjena širom Europe, a u mnogim krajevima se pije i kao osvježavajući čaj, bez namjene da ima neku zdravstveno djelovanje. Preporučuje se i za proljetne kure čišćenja tijela, vraćanja energije, te za čišćenje pluća.
čaj za proteine u urinu
Zlatnica je najpopularniji čaj za proteine u urinu

Koji čaj za bjelančevine u urinu preporučuje narodna medicina?

Čaj zlatnica. Jednu žličicu zlatnice preliti s četvrt litre ključale vode, poklopiti, neka stoji pet do deset minuta. Procijediti i piti tri šalice dnevno.

Što uzrokuje proteine u mokraći?

Vaši bubrezi u pravilu filtriraju otpadne tvari iz krvi dok ono što tijelu treba ostaje u tijelu, uključujući proteine. Međutim, nekad se dogodi da bubrezi ne obavljaju svoju funkciju u potpunsoti kako treba. Neka zdravstvena sanja i bolesti omogućavaju da proteini pređu kroz filter, te se izlučuju kroz urin. Svakako treba pronaći razloge koji se kriju i što uzrokuje proteine u mokraći, jer nikad nije dobro liječiti simptome bez da se zna koje ih stanje uzrokuje.

Među ostalim proteine u mokraći može uzrokovati dehidracija, izloženost ekstremnoj hladnoći, vrućica, previše intenzivno vježbanje, ali ih mogu uzrokovati i neke ozbiljne bolesti među kojima kronične bolesti bubrega, visoki krvni tlak, Bergerova bolest, Lupus i mnoga druga stanja poput nekih srčanih oboljenja, reume, pa čak i neki lijekovi i medikamenti.

Čaj od zlatnice

Zlatnica je biljka koja se uobičajeno veže uz zdravlje bubrega i urinarnog trakta. Kada se koristi za urinarne tegobe kupuje se kao čaj, koji može biti čaj od cvjetova zlatnice, čaj od listova zlatnice ili mješavina i listova i cvjetova zlatnice budući da se u ljekovite svrhe koriste i listovi i cvjetovi. Možete i sami brati ovu biljku ukoliko je dobro prepoznajete. U nekim našim krajevima naziva se lokalno štap svetog Petra, zlatna trava i ženska vrbovica.

U novije vrijeme rade se i neka znanstvena istraživanja u djelovanju zlatnice na zdravlje urinarnog trakta, jer je ovo biljka koja je prepoznata kao jako dobar lijek za bolesti koje su vezane uz bubrege i mjehur. U narodnoj medicini ona se koristi još za mnoge svrhe, a može se koristiti i kao preventivna kura, kojom se dodatno štite bubrezi i potiči da to bolje obavljaju svoju funkciju.

Zlatnica je rasprostranjena širom Europe, a u mnogim krajevima se pije i kao osvježavajući čaj, bez namjene da ima neku zdravstveno djelovanje. Preporučuje se i za proljetne kure čišćenja tijela, vraćanja energije, te za čišćenje pluća.

Zlatnica je popularan lijek i kod nekih probavnih tegoba, jer štiti sluznicu probavnog sustava kroz kojih prolazi, pa se koristi i za obnovu probavnog sustava nakon proljeva, a može ju se koristiti kod nadutosti i vjetrova. Ipak, najpoznatija je kao zaštitnik bubrega i mokraćnog sustava, pa gotovo da ne možete pronaći tegobu, od inkontinencije do učestalog mokrenja za koji se bar negdje ne preporučuje čaj od zlatnice. Koristi se još i za obloge, a listovi su se tradicionalno stavljali na rane ili mjesto uboda insekata za umirenje svrbeži.

Priprema čaja od zlatnice kao prirodni lijek za proteine u urinu:

1 čajnu žlicu (1,5 – 2 g) biljke preliti s 2,5 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 10 – 15 minuta, potom procijediti. Čaj treba piti 3 puta po jednu šalicu dnevno. Čaj je bolje ne sladiti , ali možete ga zasladiti ukoliko vam je okus neprivlačan sa čajnom žličicom meda. Nemojte nikad šećeriti čaj.

Zlatnica je i medonosna biljka. Boja meda od zlatnice je zlatnožuta do tamnožuta. Ako sladite čaj od zlatnice najbolje bi bilo sladiti medom od zlatnice.

Opširnije o djelovanju pojedinih čajeva

3.1/5 - (12 votes)