28. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Čaj za probavu

Za probavu mogu pomoći kombinacije čajeva, ali i pojedinačni čajevi. Mješavine čajeva za probavu: Čajevi anis, kopriva, stolisnik...

Čaj za probavu

Za probavu mogu pomoći kombinacije čajeva, ali i pojedinačni čajevi. Mješavine čajeva za probavu:

1. Čajevi anis, kopriva, stolisnik. Žlicu mješavine prelit s pola litre kipuće vode, neka se hladi pet minuta, procijedit, litru čaja piti tokom dana svježe pripremljena.

2. Čajevi šipak, laneno sjeme, cimet.  Žlicu mješavine prelit s pola litre kipuće vode, neka se hladi osam minuta, litru čaja piti tokom dana.

Opširnije o djelovanju pojedinih čajeva

Čaj za probavu

Čajevi mogu pomoći reguliranju probave. Ovisno o tome što je uzrok probavnih smetnji, mogu i čajevi različito djelovati, te će kod nekih jedan biti bolji kod nekog drugog neki drugi čaj.

Neki biljni čajevi pomažu reguliranju probave, dok drugi imaju laksativna svojstva te pomažu kod zatvora.

Ponekad posebno nakon obilnog obroka ili bogatog masnoćama može se pojaviti problem s probavom. Tada šalica odgovarajućeg čaja može pomoći. Čajevi su se od davnina koristili protiv probavnih smetnji poput zatvora, nadutosti, mučnina…

Čaj od metvice za bolju probavu

Čaj od metvice je jedan od uobičajenih čajeva koji mogu popraviti probavu. Menta ima osvježavajući okus, te može umiriti želudac. Prednost mente je što ju često mnogi imaju kod kuće tako da se može brzo iskoristiti. menta ima širok spektar djelovanje, te može koristiti i na drugim područjima. Za probavu se može piti kod probavnih smetnji, ali i preventivno.

Osobe koje boluju od gastritisa ili čira bi trebale izbjegavati konzumaciju čaja od mente.

Više o čaju od metvice:

Čaj od đumbira za bolju probavu

Čaj od đumbira se također često spominje kao čaj za probavu. Čaj od đumbira može pomoći kod različitih tegoba kao što su nadutost, grčevi, probavne smetnje, mučnine. Čaj od đumbira se radi od korijena đumbira ili od praha korijena. Korijen se može kupiti svjež, te se dodavati i drugim jelima, poput juha, ali i od njega se može napraviti čaj. S obzirom na brojne druge prednosti, čaj od đumbira se može konzumirati i preventivno, kao i kod pojave probavnih smetnji.

Posebno se ističe djelovanje čaja od đumbira kod mučnine.

Više o čaju od đumbira:

Čaj od komorača za bolju probavu

Čaj od komorača može pomoći kod pražnjenja crijeva i nadutosti.

Jednu vrećicu ili žličicu čaja preliti s 200 ml vruće vode, poklopiti i pustiti da odstoji 5 minuta. Izvaditi vrećicu i čaj je spreman za pijenje.

Čaj od komorača može pomoći u prevenciji čira na želucu.

Čaj od maslačka za bolju probavu

Čaj od maslačka kao čaj za probavu se koristi jer može pomoći u zaštiti od čira na želucu, te može pomoći za smanjenje želučane kiseline. Čaj od maslačka potiče probavu.

Detaljnije od djelovanju i pripremi čaja od maslačka:

Čaj od korijena bijelog sljeza za bolju probavu

Čaj od korijena bijelog sljeza se često koristi kod upala dišnih puteva te kod kašlja. No, njegovo se djelovanje može iskoristiti i za probavu: Sluz koju luči korijen bijelog sljeza kada se natopi u vodi pomaže obložiti grlo i zaštititi, ali oblaže i želudac te pomaže probavnom sustavu.

Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći u zaštiti od čira na želucu.

Više o djelovanju, nuspojavama i kako pripremiti čaj od korijena bijelog sljeza:

Crni čaj za bolju probavu

Crni čaj je jedan od najpoznatijih čajeva u svijetu. Koristi se s različitim namjenama, no može pomoći i kod čira ma želucu, pomaže boljem funkcioniranju probave… no, crni čaj sadrži kofein te kod nekih može imati suprotno djelovanje, stoga kod njegovog konzumiranja za probavu treba dodatni oprez i pratiti stanje nakon konzumacije čaja.

Više o crnom čaju, djelovanju, nuspojavama i kako pripremiti crni čaj:

Bez obzira o kojem se čaju radilo, uvijek provjerite ostala djelovanja, kao i nuspojave čaja, te koliko je taj čaj vama odgovarajući. Za sva stanja postoji više čajeva, stoga je bolje pronaći onaj koji vama odgovara nego uzeti prvi.

Posebno je oprez potreban kod konzumiranja čaja u trudnoći, kod dojilja, djece te kod osoba koje su sklone alergijama ili uzimaju neke lijekove.

Vezano:

Rate this post