24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Eterična ulja za njegu kose

Zdrava kosa je odraz je uravnotežene prehrane...

Eterična ulja za njegu kose

Zdrava kosa je odraz je uravnotežene prehrane i zdravog načina života. Danas naša kosa treba više njege i pažnje, nego što je trebala kosa naših majki i baka, budući da je izložena zagađenju i raznim kemikalijama. Zatim, često pranje remeti ravnotežu kiselina i može oštetiti zdravlje kose, a da ne govorimo o peglanju i sušenju vrućim zrakom.

Postoje mnogi čimbenici koji pridonose uništenju kose:

– Okolišni čimbenici kao što su izloženost suncu, vjetru i toksinima.
– Bojenje kose, razni pripravci za učvršćenje, ravnanje kose …
– Grijani vikleri, sušila za kosu…
– Loša cirkulacija vlasišta, nepravilno ispiranje šampona ili regeneratora, preveliko četkanje vlasišta, alergije na proizvode za njegu kose…

U cilju prevazilaženja svih ovih čimbenika naša kosa treba posebnu njegu koja se među ostalim može postići njegom pomoću eteričnih ulja.

Eterična ulja poput kamilice, lavande i ylang ylanga se mogu koristiti pojedinačno ili kao kombinacija za suhu i lomljivu kosu. Masiranje kose s otprilike 20 kapi maslinovog ulja, ulja jojobe, i suncokretovog ulja je također korisno.

Dodavanje 3 do 5 kapi lavande, ružmarina ili geranija u šampon može se upotrebljavati za zdravije za pranje.

20 kapi ružmarinovog ulja, kamilice, geranija, cedrovine ili lavande preporuča se pojedinačno ili u kombinaciji s djevičanskim maslinovim uljem za uklanjanje peruti.

Dodavanje eteričnog ulja bergamota, cedrovine, tamjana, lavande ili ružmarina u kombinaciji ili pojedinačno na svoj šampon će pomoći da se smanji višak izlučivanja sebuma čime se smanjuje mašćenje kose.

Za manje masnu kosu možete je svakodnevno sprejati s ružmarinovim uljem razrijeđenim u vodi.

Za kemijski  oštećenu kosu dodajte 2 do 3 kapi ulja ružmarina ili pačulija u balzam za kosu nakon šamponiranje i ostavite u kosi za 3 – 5 minuta.

Za tanku kosu tjedno njegujte kosu razrijeđenim u temeljnom ulju nekoliko kapi ulja lavande, ružmarina, ylang ylang, pačulija. Može ih se koristiti pojedinačno ili u kombinaciji. 20 kapi eteričnog ulja u 50 ml ricinusovog ulja ili ulja slatkog badema je dobar omjer. Nakon primjene ovih ulja zamotajte kosu u ručnik i ostavite otprilike jedan sat.

Jojoba ulje je odlično za osjetljivu kožu i pomaže promicati rast kose, te kontrolirati  perut.

Savjeti za kupovinu i korištenje eteričnih ulja

Korištenje eteričnih ulja

*
Aromaterapiju ne bi trebale prmjenjivati trudnice i mala djeca, osim pod stručnim nadzorom, jer neka eterična ulja mogu negativno na njih utjecati.

Rate this post