29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Koristi od inhaliranja ružmarinovim mirisom

Koristi od inhaliranja ružmarinovim mirisom

Koristi od inhaliranja ružmarinovim mirisom

Ružmarin je popularan u kulinarstvu kao začin posebno u mediteranskoj prehrani. Zimzelena je biljka, čije se ulje ekstrahira iz listova, te je zbog svojih zdravstvenih prednosti vrlo popularno.

Udisanje prirodnog ulja ružmarina pomaže kod problema dišnog sustava, povećava koncentraciju i budnost, te potiče rast kose.
Probavno zdravlje – Ružmarinovo ulje olakšava probavu te pomaže kod bolova u trbuhu, to je i razlog  zbog kojeg je omiljeni začin u mnogim receptima.
Njega kose – Mnogi šamponi za kosu sadrže ružmarin koji potiče rast kose. Koristi se i za tretiranje preuranjenog ispadanja kose, te prhuti i isušenog vlasišta.
Njega kože- Ulje ružmarina se koristi u preparatima za smanjenje bora. Odličan je u tonicima, a djeluje i preventivno protiv pojave akni.
Njega usne šupljine– Ružmarin je odličan prirodni supstitut za vodicu za ispiranje usta jer se bori protiv infekcija u ustima. Pripazite kada ga tako koristite da ga ne progutate.
Poboljšanje memorije– Udisanje mirisa ružmarina sprječava bezvoljnost, a ima stimulirajući učinak na mozak, te pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti.

Savjeti za kupovinu i korištenje eteričnih ulja

Korištenje eteričnih ulja

*
Aromaterapiju ne bi trebale prmjenjivati trudnice i mala djeca, osim pod stručnim nadzorom, jer neka eterična ulja mogu negativno na njih utjecati.

Rate this post