29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika čest

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika čest je zdravstveni problem kod žena, uzrokovan neravnotežom hormona.

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem postoji neravnoteža ženskih spolnih hormona, a zahvaća oko deset posto žena reproduktivne dobi diljem svijeta. Neravnoteža hormona može uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu, promjene na koži, male ciste na jajnicima, teže začeće i slične probleme.

Kod sindroma policističnih jajnika jajnici ne sazrijevaju dovoljno, te ostaju u jajnicima, te umjesto da izlaze ostaju i stvaraju ciste u jajniku. Ako se sindrom policističnih jajnika ne liječi može dovesti i do problema s bubrezima, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i još nekih drugih.

Simptomi sindroma policističnij jajnika su vrlo obilne i neredovite menstruacije, pretilost, akne i začepljene pore, visok krvni tlak,  povišeni kolesterol, ćudljivost, povećana dlakavost i glavobolje.

Liječenje se provdi kontrolom tjelesne težine bez naglih debljanje i mršavljenja, kontracepcijskim pilulama koje mogu pomoći regulirati mensturalni ciklus. Kod sindroma policističnih jajnika preporučuje se što više boraviti na dnevnom svjetlu, jer to pomaže vratiti hormone u ravnotežu. Za liječenje sindroma policističnih jajnika upotrebljava se čaj od nevena.

Rate this post