Bol u leđima

Bol u leđima

Iako ste najčešće čuli od starijih osoba da se žale na bolove u leđima, bolovi u leđima nisu nužno znak starenja, te može pogoditi bilo koga iz bilo koje dobe skupine.

Jačina bolova u leđima može varirati među različitim pojedincima, kod nekis moe pojaviti tek mala bol u leđima, dok kod nekih može biti toliko jaka da onemogućava normalno funkcioniranje. Bol u leđima danas je vrlo česta bolest, osam od deset osoba bar jednom će u životu patiti od bolova u leđima.

Mjesto i težina bolova u leđima ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su dob, opće zdravstveno stanje, ali na sreću  u većini slučajeva može se liječiti ili bar ublažiti promjenama načina života i lijekovima.

Dijagnoza je jedan od najvažnijih elemenata u uspješnom liječenju, ali samo će oni najteži slučajevi pomicanja i pucanja diska zahtijevati operaciju.

Osobe obično ignoriraju bol u leđima i savjet liječnika traže tek kada bol postane nepodnošljiva. U mnogim slučajevima pravodobno liječenje najbolje pomaže borbi protiv bolova u leđima i njihovom prestanku.

Što uzrokuje bolove u leđima:

– napetost
išijas
– nepravilan oblik kralježnice
osteoporoza
infekcije i mnogi drugi faktori.

Postoje mnogi lijekovi protiv bolova u leđima za koje se zna da su vrlo učinkoviti.

Toplo-hladna terapija dobar je lijek za bolove u leđima. Obično će naizmjenični toplo hladni oblozi ukloniti bol na kratko vrijeme.

Za liječenje bolova u leđima od bilja se najčešće preporučuje kora vrbe, vražja pandža koje se uzimaju oralno.

Masaže su također vrlo učinkovite.

Tjelovježba je jedan od najvažnijih postupaka kod liječenja boli u leđima. Osobe bi trebale hodati redovito, plivati te izvoditi vježbe koje im je preporučio liječnik.

Nedostatak vitamina D može dovesti do boli u leđima, pa je nužno unositi suplemente ili se što više izlagati sunčevim zrakama.

Riblje ulje također pomaže ublažavanju boli u leđima.

Ali jednako važno, ako ne i važnije je promijeniti životni stil. Treba odustati od svih nezdravih navika poput konzumiranja alkohola i pušenja.
– pravilno se držati dok se sjedi i stoji
– dovoljno se svakodnevno odmarati, ali i vježbati.
– tražiti načine za oslobađanje od stresa.