Bol u leđima

Iako ste najčešće čuli od starijih osoba da se žale na bolove u leđima, bolovi u leđima nisu nužno znak starenja, te može pogoditi bilo koga iz bilo koje dobe skupine.

Jačina bolova u leđima može varirati među različitim pojedincima, kod nekis moe pojaviti tek mala bol u leđima, dok kod nekih može biti toliko jaka da onemogućava normalno funkcioniranje. Bol u leđima danas je vrlo česta bolest, osam od deset osoba bar jednom će u životu patiti od bolova u leđima.

Mjesto i težina bolova u leđima ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su dob, opće zdravstveno stanje, ali na sreću  u većini slučajeva može se liječiti ili bar ublažiti promjenama načina života i lijekovima.

Dijagnoza je jedan od najvažnijih elemenata u uspješnom liječenju, ali samo će oni najteži slučajevi pomicanja i pucanja diska zahtijevati operaciju.

Osobe obično ignoriraju bol u leđima i savjet liječnika traže tek kada bol postane nepodnošljiva. U mnogim slučajevima pravodobno liječenje najbolje pomaže borbi protiv bolova u leđima i njihovom prestanku.

Što uzrokuje bolove u leđima:

– napetost
– išijas
– nepravilan oblik kralježnice
– osteoporoza
– infekcije i mnogi drugi faktori.

Postoje mnogi lijekovi protiv bolova u leđima za koje se zna da su vrlo učinkoviti.

Toplo-hladna terapija dobar je lijek za bolove u leđima. Obično će naizmjenični toplo hladni oblozi ukloniti bol na kratko vrijeme.

Za liječenje bolova u leđima od bilja se najčešće preporučuje kora vrbe, vražja pandža koje se uzimaju oralno.

Masaže su također vrlo učinkovite.

Tjelovježba je jedan od najvažnijih postupaka kod liječenja boli u leđima. Osobe bi trebale hodati redovito, plivati te izvoditi vježbe koje im je preporučio liječnik.

Nedostatak vitamina D može dovesti do boli u leđima, pa je nužno unositi suplemente ili se što više izlagati sunčevim zrakama.

Riblje ulje također pomaže ublažavanju boli u leđima.

Ali jednako važno, ako ne i važnije je promijeniti životni stil. Treba odustati od svih nezdravih navika poput konzumiranja alkohola i pušenja.
– pravilno se držati dok se sjedi i stoji
– dovoljno se svakodnevno odmarati, ali i vježbati.
– tražiti načine za oslobađanje od stresa.

Bolovi u leđima na kraju radnog dana

Osjećate li bolove u leđima na kraju radnog tjedna, koji se povlače i preko vikenda, vjerojatno sjedite nepravilno za radnim stolom.

Što znači sjediti pravilno?

Ramena biste trebali nagnuti prema natrag, a glava mora biti uspravna. Ne gurajte je naprijed. Kičma mora uvijek biti u svom prirodnom položaju slova «S». Međutim, za vrijeme sjedenja često preuzima položaj slova «C» što je opterećuje, a s vremenom je može i potpuno deformirati.

Odmor je obavezan. Ustanite i prošećite najmanje jednom svakih sat vremena.

Ne sjedite prekriženih nogu. Oba stopala trebala bi biti na podu. Nemojte ih iskretati na jednu stranu, jer učestalim ponavljanjem takvih pokreta možete ih deformirati.

Stražnjicu uvijek smjestite na rub stolice. Tako ćete omogućiti naslonjaču da podupire kralježnicu.

Važno je dok sjedite da vam koljena budu nešto niža od bokova.

Vježbe za leđa kojima možete ublažiti bolove

Bolove u leđima možete ublažiti vježbama kojima se jačaju leđni mišići, trbušni, te bedreni. Dobru fizičku formu možete izgraditi i tada vam nisu potrebne dodatne vježbe trčanjem, plivanjem ili nekom drugom stalnom aktivnosti. Ali ako se ne bavite ni jednim sportom tada možete vježbati ciljano na leđa.

Važno je vježbati redovito, svaki dan. Prije vježbanja se potrebno lagano zagrijati i istegnuti mišiće. Možete se zagrijati npr. nešto bržim hodanjem.

  • Naslonite se uz zid, kao da ćete sjesti na stolicu, zatim se uspravite, ne mičući stopala. Ponovno se spustite uz zid u sjedeći položaj, zadržite se 5 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

  

  • Lezite na stomak. Ruke prislonite uz tijelo. Ravno podignite jednu nogu na 10-tak cm visine. Spustite. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

  

  • Lezite na leđa. Podignite jednu nogu u položaj 90 stupnjeva, ako ne možete uspravno, lagano savijte nogu u koljenu. Spustite nogu. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

 

  • Ostanite ležati na leđima. Savijte noge u koljenima i čvrsto oslonite na pod. Lagano zadignite tijelo i ruke, zadržite položaj 10 sec. Spustite se. Ponovite vježbu 5 puta.

  

  • Lezite na leđa sa savijenim nogama u koljenu i naslonjenim na tijelo. Smjestite obje ruke ispod koljena i privucite noge što više možete prema tijelu. Ponovite nekoliko puta.

 

  • Stanite iza stolice s naslonjačem. Dižite jednu nogu držeći koljena ravna. Vratite polako u početni položaj. Zatim isto napravite s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

 

Stanite sa stopalima lagano razdvojenim u stabilan položaj. Smjestite ruke na donji dio leđa. Koljena nemojte savijati. Nagnite se prema natrag koliko možete, ali pripazite da ne izgubite ravnotežu.  Zadržite poziciju 2 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

  

4.8/5 – (5 votes)

Komentari

12 komentara na “Bol u leđima”

  1. Ovaj komentar nije tako los hvala svima 😉

     
  2. Mene su pocela boljeti ledja u trudnoci dok mirujem i posle poroda me jos uvijek bole obracala sam se ljekarima propisivali terapije ali nista,sta da radim,neda mi da lezim dugo!!??

     
  3. Htela bih da podelim recept za bolove u ledja, bolove sam dobila od lose krevete zbog posla putujem dosta i po mesec dana spavam po hotelima. Nisam mogla da pomerim desni nogu i strasan neopisiv bol u ledja. Vec 9 godina koristim fitoterapiju i ne koristim nikakve lekove osim cajeve i lekovite biljke. Probajte ovaj recept: koren od gaveza kuvajte u i casu vode ili mleko oko 5min, cekajte da se smesa ohladi i stavite pola sata na bolna ledja svaki dan u rok od 7 dana. Nikako nemojte koristite tople obloge jer su u pitanju povredeni zivci i hladne obloge su bolje. Pred spavanje popijte caj od valerijane ili kamilica za da se zivci smire.

     
  4. Mene bole ledja u lijevom donjem dijelu kicme pre nekoliko dana bolila su me samo kad sam se saginjala a od jucer su me pocela boliti kad pocnem malo brze d hodam ili kad s skroz ispravim..sta da radim-molim vas pomozite jako mi je hitno

     
  5. u 1 litru petroleja staviti cvijeta jorgovana i ostaviti u staklenci mjesec dana procijediti sadržaj cviet baciti i petrolejom mazati bolna mijesta vrlo učinkovito i kod ostalih bolova npr vrata i ostalih zglobova udova

     
  6. Evo, moja mama ima bolove u misicima.Cula je, da uzme listove kupusa, odstrani zadebljali dio,oklagijom ih omeksa, omota oko noge i uvije priozirnom najlonskom folijom.. 🙂 . I tako ostavi preko noci.

     
  7. Nabavi svježu glavicu kupusa. Odvoji nekoliko listova. Nožem odstrani debelu središnju žilu lista. Stavi čistu krpu na stalak za peglanje. Na čistu krpu stavi jedan takav list. Prekrij čistom krpom. Uključi peglu i peglaj par minuta krpu ispod koje je list kupusa. Topli (ne prevruć !) list stavi na oboljelo mjesto. Zamotaj se ručnikom. Kad osjetiš da toplina lista prestaje, ponovo opeglaj još listova i stavljaj nekoliko puta. Dobro je tako staviti pred spavanje i zamotati se. Trebalo bi pomoći 🙂 Pave

     
  8. imam bol u lijevom gornjem dijelu leđa. Šta da radim kako bi bol presto

     
  9. imam bol u gormjem dijelu kicme…nemogu da ustajem,ne mogu da se saginjem,puno me boli…koji lijek bi bio dobar za prestanak bolova

    imam bolove u gornjem dijelu kicme,strasne bolove,ne mogu da hodam,da se saginjem,da ustajem…da li postoji ikakav lijek za to…unaprijed hvala..

     
  10. IMAM BOL U LEĐIM I RAMENU ŠTABI KORISTILA DA BOL SANIRAM

    ŠTA I KOJA TERAPIJA BI MI POMOGLA

     
  11. imam 15 godina i imam bol u ledjima od rada. cime lijeciti hitno ..
    hvala unaprijed

     
  12. da li moze da pomognu feferoni

     

Odgovori

*