29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako se riješiti iritacija i svrbeži vlasišta

Svrbež vlasišta može se pojaviti iznenadno ili se može javljati postupno...

Kako se riješiti iritacija i svrbeži vlasišta

Svrbež vlasišta može se pojaviti iznenadno ili se može javljati postupno, do trenutka kada shvatite da imate problem.  Svrbež vlasišta može uzrokovati promjena šampona, regeneratora, promjena godišnjeg doba ili promjene u zdravstvenom stanju vlasišta.

Da biste se riješili svrbeži vlasišta trebali biste eliminirati jedan po jedan uzrok.

-1- Promijenite proizvode za njegu. Probajte novi šampon i regenerator, te im dajte dvotjednu priliku. Kroz dva tjedan biste trebali shvatiti odgovara li vam novi proizvod, poboljšava li ili pogoršava stanje.

-2- Detaljno osušite kosu. Vlažna kosa može potaknuti upalne procese na vlasištu, te razvoj gljivica i bakterija ili još gore moljaca. O takvim stvarima ne želite ni razmišljati. Stoga osušite kosu dobro nakon pranja.

-3- Četkajte kosu, ali ne ekscesivno, nego kvalitetnom četkom ili češljem dvaput dnevno prođite kroz kosu. Tako ćete ravnomjerno rasporediti masnoće s vlasišta prema vrhovima kose.

-4- Neka vam netko pregleda imate li uši. Uši i njihova jajašca znaju uzrokovati svrbež i iritacije. Navodno uši ne mogu preživjeti farbanje kose, pa možete nanijeti nijansu svoje boje kose za svaki slučaj, ali nanesite boju na cijelo vlasište i kosu.

-5- Smirite se. Stres ima veliku ulogu u stvaranju hormonalne neravnoteže, a hormonalna neravnoteža uzrokuje promjene u lučenju sebuma i masnoća na  tjemenu.

-6- Pijte 8 čaša vode svaki dan. Ako vam je tijelo dehidriralo i vlasište bi moglo biti isušeno, a to može uzrokovati iritacije i svrbež.

-7- Razmislite o uzimanju vitamina E. Vitamin E vratit će zdravlje kosi i koži.

-8-  Nokti i ruke vam uvijek moraju biti higijenski čisti, jer možda prstima prenosite mikrobe u vlasište dok se češkate, primjerice ako pišete na tastaturi, a zatim se počeškate.

-9- Najbolje da se uopće ne češkate, jer na taj način uzrokujete oštećenja na površinskom sloju vlasišta i povećavate sklonost iritacijama.

-10- Grinje koje se skupljaju u prašini mogu uzrokovati svrbež, pa mijenjajte jastučnice često, usisavajte tepihe, perite zavjese i općenito održavajte higijenu doma.

-11- Otkuhavajte ili peglajte ručnike kojima brišete kosu. Kupujte one koje podnose visoke temperature postojanih boja. Na taj način uništit ćete sve eventualne mikrobe koje se nalaze u ručnicima.

Ulje čajevca za svrbež vlasišta

-12 – Dodajte par kapi ulja čajevca u šampon ili regenerator. Ulje čajevca poznato je po svojim antimikrobnim svojstvima, te će pomoći smanjiti iritacije. Nikako ga nemojte nerazrijeđenog nanositi na kosu ili vlasište. S obzirom da se ne stavlja samostalno, ulje čajevca je najjednostavnije pomiješati sa šamponom.

Jabučni ocat za svrbež vlasišta

-13 – Jabučni ocat upotrebljava se zbog svojih antimikrobskih svojstava, pa je vrlo koristan ako je uzrok iritacija gljivična, bakterijska upala ili grinje, a vraća prirodnu ph ravnotežu.

Jabučni ocat može biti koristan i protiv prhuti. Korištenje jabučnog octa vraća prirodni pH kosi i vlasištu, zatvara kutikule kose te joj pomaže da zadrži vlagu, bude zdravija i ljepša. Uz to jabučni ocat stimulira rast kose.

  • Kako koristiti jabučni ocat za svrbež vlasišta?

Razrijedite jabučni ocat s vodom i upotrijebite ga kao regenerator, te tu smjesu upotrijebite kao predzadnju vodu za ispiranje, pred završno ispiranje. Miris octa će brzo ishlapiti.

Okviran omjer je n čašu vode oko 250 ml dodati dvije žlice jabučnog octa

Aloe vera za svrbež vlasišta

-14 – Povremeno stavite sok aloe vere kao masku na vlasište. Ona djeluje umirujuće. Odličan je balzam za vlasište i nahranit će korijen kose. Pa će i kosa i vlasište biti zdravo. Više o korištenju aloe vere za kosu: Aloe vera za kosu – Prirodni lijek

Kako se riješiti iritacija i svrbeži vlasišta

-15 – Posjetite liječnika. Ako ništa od navedenog ne pomogne, iritacije i svrbež se nastave, pametno bi bilo posjetiti liječnika koji će napraviti detaljan pregled i postaviti točnu dijagnozu vašeg stanja.

3.2/5 - (14 votes)