29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Prirodna sredstva za sunčanje (kako brzo potamniti prirodnim putem)

Prirodna sredstva za brže tamnjenje kože na suncu i za ljepši ton boje

Kako brzo potamniti prirodnim putem

Oni koji žele pomoći svojoj koži i ubrzati prirodno tamnjenje kože kod sunčanja imaju nekoliko opcija kako to napraviti. Važno je da znate da nabrojena ispod prirodna sredstava koja ubrzavaju tamnjenje ne štiti od sunca ili pružaju vrlo nisku zaštitu, pa bi bilo dobro ispod nanijeti kremu s preporučenim zaštitnim faktorom za vašu kožu, ili sredstva s visokim zaštitnim faktorom koristite do popodneva, a iza 18h  prebacite se na prirodna.

Ulje za sunčanje za brzo tamnjenje – recept –

Ispod pronađite nekoliko recepata kako pripremiti ulje za sunčanje za brzo tamnjenje na plaži.

Maslinovo ulje za tamnjenje

Maslinovo ulje za brže tamnjenje kože- maslinovo ulje za sunčanje

Maslinovo ulje intenzivira sunčeve zrake, a istovremeno sadrži supstance koje hrane kožu. Za dobar recept trebat će vam jodna otopina i sok od mrkve. Tinktura joda služi kako bi zaštitila kožu od opeklina, a sok od mrkve kako bi pospješio dodatno tamnjenje. Uzmite oko 1 dl maslinovog ulja, dodajte 5 kapi tinkture joda (može se jeftino kupiti u svakoj ljekarni) i  soka od 1 mrkve. Nanesite mješavinu prije izlaganja suncu i najmanje svakih sat vremena za vrijeme sunčanja. Promućkajte prije svake uporabe.

Maslinovo ulje i limun

Iscijedite sok limuna i pomiješajte s 2,5 dl maslinovog ulja. Ova mješavina korisna je kod sunčanja, ali i nakon sunčanja za regeneraciju kože.

Mrkva i maslinovo ulje za brzo tamnjenje

Sredstvo za brže tamnjenje s orasima i mrkvom

Naribati mrkvu, staviti par tučenih oraha s ljuskom (još bolje ako imaju i zelenu ljusku)  u teglu i sve zaliti s 2 dl maslinovog ulja. Ostaviti na suncu zatvoreno 2 tjedna. Mazati prije i poslije sunčanja.

Sredstvo za brže tamnjenje s uljem mrkve i maslinovim uljem

Mrkva ili ulje mrkve i maslinovo ulje mogu pomoći za brže tamnjenje.

Kako pripremiti sredstvo za tamnjenje od mrkve i maslinovog ulja?

Mrkva i maslinovo ulje za tamnjenje se može pripremiti na dva načina. Prvi je s uljem mrkve i maslinovim uljem, a drugi s mrkvom i maslinovim uljem.

Priprema 1 – ulje mrkve i maslinovo ulje za brže tamnjenje

Pomiješajte jednaku količinu ulja mrkve i maslinovog ulja.

Priprema 2 – mrkva i maslinovo ulje za brže tamnjenje

Sastojci:

  • dvije veće mrkve
  • 4 dl maslinovog ulja

Ako ne možete nabaviti ulje mrkve, izribajte dvije veće mrkve i stavite u teglu na sunčano mjesto s 4 dl maslinovog ulja.  Na suncu držite tjedan dana, a nakon toga možete upotrebljavati na koži.

Ovisno o tome koliko vam ulja treba i koliko se planirate mazat možete pripremiti ove smjese, ali nije je komplicirano napraviti, tako da se postupak može ponoviti kada budete pri kraju s prvom količinom.

Ovo je odličan akcelator tamnjenja kože na suncu.

Prirodna sredstva za ljepšu boju kože na suncu

Nevenova mast za ljepšu boju

Nevenova mast sadrži prirodni faktor 4, i ona neće ubrzati značajno tamnjenje, ali će poboljšati kvalitetu kože, a dobivena boja će biti ljepšeg tona.

Prirodna sredstva za sunčanje i zaštitu od sunca

Kako napraviti ulje za tamnjenje – recept –

Mješavina prirodnih ulja za sunčanje

50 ml avokado ulja
50 ml ulja makadamija
50 ml ulja jojobe
50 kapi ulja ilang-ilanga
30 kapi ulja lavande

Prirodna ulja za sunčanje sa zaštitnim faktorom

Postoje neka prirodna sredstva koja štite od sunca jer u sebi sadrže prirodni zaštitni faktor. Ovdje je kvaliteta ulja presudna, jer samo ona najkvalitetnija imaju procijenjenu zaštitu.

Ulje sjemenki maline

Procjenjuje se da ulje sjemenki maline ima zaštitni faktor između 3 i 5.  ulje sjemenki maline ima prirodno protuupalno djelovanje, a njegove esencijalne masne kiseline hrane i hidratiziraju kožu.

Ulje sjemenki mrkve

Ulje sjemenki mrkve ima zaštitni faktor 4. Ulje mrkve pomaže u cijeljenju suhe, ispucale kože. Pomaže u hidrataciji kože, a potiče sintezu melanina.

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka ima jako visok zaštitni faktor. Između 10 i 30 ovisno o kvaliteti ulja. Vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože, pa tako i sunčanja takve kože. Ako se ulju lješnaka doda par kapi ulja čajevca i par kapi ulja lavande, posebno je pogodno za zaštitu osjetljive kože lica na suncu osoba koje imaju masnu kožu i sklone su aknama.

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica pruža zaštitu faktorom 2. Ima visok udio E vitamina, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u njezi suhe, atrofirane, oštećene i ispucale kože, te za tretiranje ožiljaka. Korisno je i u njezi suncem oštećene kože.

Sojino ulje

Sojino ulje ima faktor zaštite 10 i možda je najjeftinija prirodna zaštita od sunca. Dodatno, koristi se i kao sredstvo za tjeranje komaraca, pa nadnešeno uvečer trebalo bi imati i učinak zaštite od komaraca.

Ulje avokada

Ulje avokada ima faktor zaštite 5 do 15, ovisno o kvaliteti. Ulje avokada djeluje blago okluzivno i iznimno hidratantno, pomažući u obnavljanju i očuvanju hidrolipidne barijere epidermisa, pružajući mu ugodu i mekoću.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima zaštitni faktor 6, a obično je korisno u zaštiti lica i kože sklone prištićima i aknama od sunca. Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu.

Kod nekih ulja potreban je oprez

Postoje ulja koja u vrlo korisna, ali nisu pogodna za sunčanje jer mogu izazvati pojačanu osjetljivost kože a time i opekline, te nanijeti dugoročnu štetu. Među njima su kantarionovo ulje i laneno ulje (ono se uopće ne bi trebalo upotrebljavati na koži). Zbog toga se prije uporabe bilo kakvih prirodnih sredstava za sunčanje uvijek dobro informirajte na više izvora.

2.7/5 - (12 votes)