19. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Hrana koju jedete svakodnevno, a polako vas ubija

Hrana koju jedete svakodnevno, a polako vas ubija

Većina nas ima neke zabranjene namirnice koje voli, te ih jede iako zna da nisu najbolja opcija za naše zdravlje. Međutim postoje namirnice koje dokazano doprinose razvoju pojedinih bolesti poput dijabetesa, pretilsoti, Alzheimerove bolesti, pa čak i raka, a ipak se nalazi na stolu svakodnevno, kod gotovo svih ljudi.

-1- Konzervirana rajčica loše kvalitete 

Naravno, nije svaka konzervirana rajčica štetna, ali u mnogim se nalazi šećer, a nikad ne biste pomislili kako nešto zdravo poput rajčice može voditi do pretilosti, dijabetesa ili karijesa. Zbog toga pažljivo čitajte sastojke i birajte konzerviranu rajčicu bez šećera.

-2-  Gazirani napitci

Gazirani napitci su jedan od velikih neprijatelja. Škode gotovo svim dijelovima tijela, od pogoršanja stanja kože, do toga da utječu na raspoloženje i hormone. Njihov glavni problem je šećer, ali uz njega sve umjetne arome i dodaci.

-3- Suhomesnati proizvodi

Salame, kobasice i slični proizvodi su puni nitrata, konzervansa i aditiva, a sve to povećava rizike razvoja raka, srčanih oboljenja, dijabetesa, a dovodi i do poremećaja u ponašanju, te poteškoća s učenjem kod djece.

-4- Čips

Prženi čips sadrži  supstancu akrilamid za koju se sumnja kako može biti kancerogena. Osim toga, pun je soli i masnoća, a nerijetko umjetnih aroma i kemikalija.

-5- Alkohol

Mnogi se možda neće složiti, ali alkohol nema nikakvih zdravstvenih prednosti, koje ne bi mogle biti nadomještene zdravijim opcijama. Alkohol je pun kalorija, može uzrokovati dehidraciju, debljanje, depresiju, probleme s kožom, a da ne govorimo o problemima koje može uzrokovati ovisnost o alkoholu.

-6 – Meso s roštilja

Meso s roštilja mnogi ljudi smatraju zdravom opcijom jer se ne prži u masnoćama, ali kemikalije koje uđu u meso za vrijeme pečenja povezuju se s nekim tipovima raka. Ako ne možete odoljeti roštilju, birajte električne roštilje s najkvalitetnijim rešetkama koje ne otpuštaju površinski sol u hranu.

-7- Prerađene žitarice za doručak

Možda smatrate kako je najzdravija opcija uzeti “žitarice” za doručak. Međutim, u raznim pakiranjima nalazi se toliko zaslađivača, aroma i  drugih dodataka, da neutraliziraju prednosti žitarica.  Ako želite zdrav doručak tada birajte čiste žitarice bez dodataka, a sami dodajte voće, sjemenke, orašaste plodove i ostale zdrave sastojke.

Vezano – Kalorije

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Vezano: Dijete za mršavljenje

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Vezano – mršavljenje

Savjeti za mršavljenje – 40 najboljih i provjerenih

 

5/5 - (1 vote)