27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Upotreba čija sjemenki kao prirodnog lijeka

Čije sjemenke poznata su namirnica koja se koriti u dijetama za mršavljenje. Osim toga čija sjemenke poznati su prirodni antidepresiv, pomažu vam da izgledate i osjećate se mlađe, te štite od nekih vrsta tumora.

Upotreba čija sjemenki kao prirodnog lijeka

Porijeklom iz Meksika i Guatemale, zbog svojih prednosti za zdravlje i kvalitete koje čija sjemenke dodaju u prehranu, vrlo brzo su postale popularna namirnica i kod nas.

Kada koristiti čija sjemenke kao prirodni lijek

Čije sjemenke poznata su namirnica koja se koriti u dijetama za mršavljenje. Osim toga čija sjemenke poznati su prirodni antidepresiv, pomažu vam da izgledate i osjećate se mlađe, te štite od nekih vrsta tumora.

Čija sjemenka popravljaju probavu

Velika količina vlakana u čija sjemenkama pomaže da se regulira probava. Dovoljan unos vlakana kroz prehranu olakšava kretanje hrane kroz pravni sustav i olakšava peristaltiku crijeva. Sjemenke u prehrani smanjuju pritisak na crijeva, ta mogu preventirati divertikulitis.

Čija sjemenke daju energiju i smanjuju osjećaj umora

Čija sjemenke jedan su od najboljih biljnih izvora proteina. Sastojci u sjemenu pomažu asimiliati proteine i producirati energiju. Također, zbog obilja vitamina i minerala koji zajednički djeluju čija sjemenke mogu ubrzati metabolizam, te pomažu da tijelo pravilno koristi energiju koju ima. Prema nekim istraživanjima voda sa čija sjemenkama može zamijeniti spor tke napitke kod intenzivnih aktivnosti koje traju dulje od 90 minuta.

Čija sjemenke smanjuju tek

Budući dosta nabubre u kontaktu s vodom prije konzumacije, te su bogate vlaknima, dobre su za konzumaciju ako želite smršaviti i smanjiti tek. Čija sjemenke mogu upiti 1 do 12 puta više vode od svog volumena i s tekućinom formiraju gelastu formu. Kada se konzumiraju u toj formi Čija sjemenke se probavljaju sporije i daju dulje vremena osjećaj sitosti. Opširnije

Čija sjemenke su odlična anti-aging hrana

Čija sjemenke usporavaju proces starenja, te pomažu da održite lijepu i zdravu kosu, kožu i nokte. Svojim sastojcima bore se protiv slobodnih radikala i na taj način sprječavaju preuranjeno starenje.

Čija sjemenke podupiru mentalno zdravlje

Prema istraživanju iz 2010. zdrave masnoće u čija sjemenkama pomažu tijelu da se bori protiv depresije i još nekih poremećaja raspoloženja, te su poželjne kod osoba koje se bore sa stresom, anksioznosti i depresijom. Čija sjemenke i kod zdravih ljudi njeuju mozak i kreiraju osjećaj smirenosti i fokusa. Supstance u njima, poput vitamina B, pomažu živčanom sustavu da funkcionira učinkovito.

Čija sjemenke opasnosti

Kao što je poznato kada dođu u kontakt s tekućinom čija sjemenke nabubre, te zbog toga mogu izazvati zatvor. Budući da one vrlo brzo upijaju tekućinu i nabubre, a smatra se kako mogu upiti 12 puta više tekućine od svoje veličine, savjetuje se konzumacija čija sjemenki koje su već potopljene u tekućinu, vodu, mlijeko ili jogurt. Čija sjemenke se nikad ne bi trebale jesti suhe. Kada se konzumiraju pravilno i umjereno nisu zabilježene opasnosti kod konzumacije.

Mogu li se čija sjemenke konzumirati bez namakanja

Ako ih konzumirate bez namakanja riskirate i poteškoće s gutanjem. Ukoliko ih baš konzumirate unutar neke druge hrane, ali bez namakanja, primjerice u smoothiju, nužno je da nakon toga popijete dovoljno vode.

Mogu li se čija sjemenke konzumirati na tašte

Ako imate „prazan želudac” dobro bi bilo uz čija sjemenke konzumirati još neke namirnice, na primjer cjelovite žitarice i piti dosta tekućine. Nikako ih nemojte uzimati bez da ih prethodno namočite.

Bogate vitaminima, proteinima, vlaknima, antioksidantima i protuupalnim supstancama, čija sjemenke štite zdravlje srca, popravljaju osjetljivost na inzulin… Mogu se koristiti u smoothijima, u receptima s jajima, salatama, te gotovo svim slatkim i slanim receptima. Čija sjemenke su jedna od najzdravijih namirnica koje možete imati u kuhinji i dodati u svoju svakodnevnu prehranu. Za razliku od lanenih sjemenki koje je bolje samljeti, čija sjemenke se mogu konzumirati cijele, ali uvijek s tekućinom. Zbog toga se često serviraju u sasvim jednostavnim receptima u soku, jogurtu ili običnoj vodi. Treba ih miksati u omjeru 1:5, iako mogu upiti i do 12 puta više tekućine od svog volumena. Namakati ih se može od 5 do 20 minuta, ali i ostaviti preko noći kako bi se formirao gel koji se može dodati u jela.

Kako dodati CHIA sjemenke u prehranu – COVER magazin.com

Rate this post