Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet također poznato kao i noćna inkontinencija je vrlo čest problem koji utječe na tisuće djece. Gotovo sva djeca povremeno mokre u krevet, međutim kada to postaje navika ili redovita značajka može uzrokovati mnogo neugodnosti za dijete. Mokrenje u krevet može biti problem i za djecu i roditelje te uzrokovati stres. Iako se mokrenje u krevet može pojavljivati kod oba spola, češće se javlja kod dječaka.

U slučaju djece koja su vrlo mlada mokrenje u krevet nije nikakav razlog za zabrinutost. Djeca u dobi ispod 6 godina ne mogu imati adekvatnu sposobnost kontrole nad mjehurom. Međutim, ako dijete mokri u krevet i u starijoj dobi bilo bi dobro posvetiti tom problemu više pažnje kako bi se utvrdio problem.

Većina roditelja smatra da bi djeca do dobi od 4 godine već trebala biti potpuno obučena na WC, međutim, nije moguće uvijek ostvariti taj cilj. Oko 15 posto djece nastavlja mokriti u krevet tijekom noći u dobi od 5 i 6 godina, a 5 posto ima toja problem i kasnije.

Mokrenje u krevet može uzrokovati veličina mjehura, ako je mjehur nešto manji pa ne može držati mokraću proizvedenu tijekom noći. Ponekad mokrenje u krevet može uzrokovati i nemogućnost kontroliranja živca koji bi probudili dijete da ode u kupaonicu. Zbog hormonalne neravnoteže ponekad se događa mokrenje u krevet.

Stresni događaji ili neke promjene mogu uzrokovati mokrenje u krevet. Neki događaji koji su naizgled vrlo mirni za dijete, mogu biti razlog za mokrenje u krevet. Kod mnoge djece promjena škole ili mjesta stanovanja može biti početak mokrenja u krevet.

U slučaju ako je utvrđeno da vaše dijete ne mokri u krevet zbog nekog medicinskog problema možete uključiti nekoliko jednostavnih kućnih lijekova u svoju svakodnevnicu za rješavanje tog problema.
– Razgovarajte s djetetom kako biste mu smanjili strahove.
– Potaknite dijete da piški prije spremanja za krevet, a zatim neposredno nakon lijeganja u krevet.
– Dijete treba biti daleko od hrane i pića koje sadrže i najmanju količinu alkohola ili kofeina.
– Ograničite unos tekućine kod djeteta, posebno u večernjim satima.
– Korištenje bilja kao što je matičnjak, preslica ili kukuruzna svila mogu pomoći ublažiti stres i anksioznost kod djece.
– Treba uključiti u prehranu veću količinu sezama, mlijeka i banane jer to pomaže da se zaustavi mokrenje u krevet.
– Izbjegavati gazirane napitke .

4.5/5 – (10 votes)

Komentari

3 komentara na “Mokrenje u krevet”

  1. Kako zaustaviti mokrenje u krevet starijih kaoba, koji su tretmani i herbs

     
  2. Mi smo sve isprobali i sve pretrage napravili i apratić kupil. Aparatić ju je jako ljutio i nervirao do suza. Djevojčica je napunila 9 godina i funkcionira jedino ako je budimo sat vremena nakon što zaspi. Ako zakasnimo pomokri se.

     
  3. Kašika meda

    Svako večer prijespavanja pojesti jednu kašiku meda

     

Odgovori

*