27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Pistacio je dobar za zdravlje

Šaka do pregršt pistacia dnevno može smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, tvrde znanstvenici. Ili ako ste više tip osobe koja voli brojati to bi bilo oko 50 pistacija.

Pistacio pomaže zdravlju

Šaka do pregršt pistacia dnevno može smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, tvrde znanstvenici. Ili ako ste više tip osobe koja voli brojati to bi bilo oko 50 pistacija.

Vrlo ukusna grickalica, zapravo je i jako dobra za zdravlje. Pistacio je odličan izvor različitih nutrijenata. Ako uvrstite pistacio u svakodnevnu rutinu na taj način smanjujete rizike razvoja nekih tumora, srčanih i respiratornih oboljenja. Pistacio kao i drugi orašasti plodovi sastavni su dio zdrave mediteranske prehrane za koju je već poznato kako smanjuje rizike prerane smrti i razvoja srčanih oboljenja. Zapravo pistacio je vrlo ukusna namirnica i mnogi ga smatraju grickalicom, pa treba biti oprezan da se ne pretjera s njim, budući da ima jako puno kalorija. Stručnjaci savjetuju trik kako da ih ne pojedete previše, a to je da ih kupujete u ljusci. Guljenje ljuske oduzet će nešto vremena, jer prije nego pojedete pistacio trebate ukloniti ljusku. Također hrpa ljuskica ispred vas bit će podsjetnik koliko ste već pojeli. Kupovinom pistacija u ljuski možete spriječiti prejedanje. S druge strane, pistacio uopće ne morate konzumirati kao grickalicu. Možete ga ukomponirati u glavna jela ili međuobroke. Njima možete dodati bogati okus svakoj juhi, salati ili slično.

Pistacio smanjuje kolesterol i održava vaše arterije zdravima.

Istraživanje je provedeno u SAD-u, gdje su sudionici konzumirali 40 – 80 g pistacia, ovisno o grupi. Nakon samo mjeseca dana zabilježeno je značajno smanjenje razine kolesterola, s tim da je najznačajniji pad zabilježen kod osoba koje su jele najviše pistacia dnevno.

Stručnjaci upozoravaju kako je zdravije jesti nezasoljen pistacio jer previše soli može povisiti krvni tlak. Ali od obje vrste ćete imati koristan učinak na kolesterol.

Pistacio je bogat komponentama koje djeluju kao antioksidanti

Pistacio u sebi ima biljne supstance, uključujući vitamin E, lutein i zeaxatin koji djeluju kao snažni antioksidanti. Posebno lutein i zeaxatin štite zdravlje očiju i smanjuju rizike razvoja makularne degeneracije. Također, bogat je različitim mikronutrijantima koje ne pronalazimo u drugim orašastim plodovima.

Pistacio je bogat izvor vitamina B

Pistacio je bogat vitaminima B skupine, posebno B6, koji promovira protok krvi i poboljšava cirkulaciju, što pomaže tijelu da se opskrbi s više kisika. Vitamin B6 također potpomaže zdravlje imuniteta i nervnog sustava organizma.

Pistacio nedostaci i nuspojave

Kao i bilo koja druga hrana pistacio ima i svoje mane. Naravno, to ne znači da je pistacio loša namirnica, nego da ukoliko se pretjeruje u konzumaciji može imati neke nuspojave i negativne strane. Pistacio je kalorična namirnica pa ako pretjerujete s njim to može u konačnici dovesti debljanja pa čak i pretilosti. Ako ste alergični na pistacio ne biste ga trebali jesti jer konzumacija može imati ozbiljne posljedice. Također, previše pistacija može dovesti do problema u probavi. Probavne tegobe jedna su od uobičajenih nuspojava previše pistacija. Previše pistacija kroz duže vrijeme može dovesti do iritabilnih crijeva, grčeva u želucu i crijevima, bolova u trbuhu i žgaravice.

Koliko pistacija možemo jesti dnevno

Pistacio je jedna od zdravijih namirnica pa bi bilo šteta izbaciti ga samo iz straha da ne pretjeramo i ne izazovemo neke negativne posljedice. Osim ako ste alergični negativne nuspojave možete izbjeći smanjenjem količine koju jedete. Ako ste alergični na pistacio tada je pistacio namirnica koju ne biste uopće smjeli konzumirati. Ukoliko niste alergični nego tek želite izbjeći negativne posljedice ograničite na količinu na oko jednu šaku do pregršt dnevno, ovisno da li jedete pistacio u ljuski ili već očišćeni. Količina koju nikako ne biste trebali preći je 90 pistacija dnevno. Ukoliko primijetite neke tegobe poput žgaravice, potpuno prestanite jesti pistacio nekoliko dana, a zatim krenite sa značajno manjom količinom i pratite kako vam tijelo reagira. Ukoliko se tegobe budu javljale i nakon vrlo male količine tada trebate izbaciti pistacio iz svoje prehrane.

Rate this post