4 komentara

 1. Skoro trećina odraslih osoba pati od nekih želučanih tegoba, poput žgaravice, pritiska u želudcu ili mučnine…

  Želučane tegobe su često povezane s prehranom, ali nije hrana jedino što ih uzrokuje.

  Poremećaj čimbenika u želucu i narušavanje prirodne ravnoteže osim premasne, prezačinjene i preslatke hrane mogu još uzrokovati i:

  prekomjerno konzumiranje alkohola,

  prevelike količine kave,

  pušenje,

  neki lijekovi,

  pretilost,

  uzbuđenje,

  ljutnja

  i svi drugi oblici stresa.

  Zato ukoliko želite imati zdrav želudac umjereno s gore navedenim.

   
 2. Ja sam imao probleme sa zgaravicom oko 20-tak godina.
  Nema sta nisam sve probao. Doktori tj. proizvodjaci tableta su fino zaradili na meni. Jednog dana sam razgovarao sa covjekom koji mi je objasnio zasto kiselina pali jednjak i zasto zeludac ne “zatvara” svoj ulaz u njega.
  Doktori kod kojih sam bio su svi “specijalisti” ali niko mi nije mogao pomoci. Nisu mogli zato jer i sami pojma nemaju. Totalno su me krivo tj. sve pacijente koji imaju te probleme “ljecili”(cast izuzecima- ja ih jos nisam sreo)- uglavnom su se samo razbacivati sa “latinskim” izrazima i sa receptima.

  Problemi sa zgaravicom ne nastaju zato sto imamo “PREVISE” kiseline ili zato sto je “PREJAKA” ili ostale bajke sto nam pricaju. Dapace oni nastaju zato sto nam je kiselina tj. PH vrednost kiseline premala.
  Dok je jacina kiseline- mislim oko PH 2,1 (nisam siguran u tocnost) ali nije ni bitno, zeludac automatski zatvara ulaz u njega i pocinje sa razgradnjom hrane. Dok pijemo vodu prije i poslje jela ili uzimamo tablete za “umrtvljenje” kiseline, organizam nije u sanju da dostigne jacinu kiseline koja mu je potrebna za normalno funkcioniranje i tako ne moze da zatvori ulaz u zeludac. Sto znaci…mi smo cijelo vrijeme cinili krivo i sa time sprecavali zeludac da pocinje sa onom funkcijom koju treba da cini(i naravno kiselina je tu da unistava bakterije unosene sa hranom u organizam). Mozete si zamisliti sta se desava kada te bakterije ne budu neutralizirane nego mogu da se nesmetano sire u tijelu.

  Nadam se da ste razumili otprilike funkcioniranje jednjaka i zeludca.
  Toliko o tome jer kako cijeli organizam funkcionira …ne zna nitko u stvari 100%.

  POMOC……VAZNO……
  Nemojte piti vode 1 sat prije uzimanja hrane i 1,5 sati poslije. Ako pijete…. time razredjujete kiselinu i zeludac nema snage da razgradi hranu koja vam je ili koja ce biti u zeludcu.
  Ljudi….jedite grko i kiselo.
  Sa time podrzavate zeludac u dostigu PH vrednosti kiseline u njemu.
  Ja uzimam prije SVAKOG OBROKA(15 min) otprilike pola male zlicice -zute siristare ili srcanik(Gentiana lutea-latinski naziv). Prozvacem dok pusti gorcinu i onda progutam.
  Jako je gorko ali vjerujte mi pomaze(gorcina potice zeludac na stvaranje kiseline i organizam na stvaranje ostalih “sokova” koji su mu potrebni za isto. Od kada to uzimam, imam 0% problema sa zgaravicom i upalom jednjaka.
  Ah da…..i jednom tjedno iscjedim limun i sok popijem na EX(sa time mu isto pomazem). Na pocetku ce biti bolno tj. peci u jednjaku jer organizme treba malo vremena da upalu jednjaka iscijeli.
  Ali poslije toga …macji kasalj =)

  Ljudi koji imaju gastritis nebi trebali da se po ovom uputstvu ljece, jer kod njih je drugi problem.

  Necu vise da vas sa time gnjavim….sve sam vam objasnio sta je vazno da se taj problem “sredi”.
  Na vam je da ga prihvatite ili ne.
  Kao sta sam na pocetku pisao —20tak godina me je taj problem mucio i sada….
  Hvala dragom Bogu………….proslo je.

  Pozdrav

   

Ostavite komentar

*