18. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako ubrzati menstruaciju, a kako potaknuti menstruaciju ako kasni

Mnoge žene se pitaj ukako ubrzati menstruaciu, odnosno kako je potaknuti da krene ranije u odnosu na očekivani termin ili kako je potaknuti da krene ukoliko kasni. To je svakako moguće.

Kako ubrzati menstruaciju, a kako potaknuti menstruaciju ako kasni

Možda vam menstruacija kasni, želite potaknuti menstruaciju da krene dan ranije kako bi završila do nekog važnog događaja ili želite ubrzati menstruaciju, odnosno smanjiti trajanje jednom kada je već krenula. Za to postoje neke popularne opcije. Ispod pročitajte što možete učiniti da ubrzate menstruaciju ili potaknete menstruaciju ako kasni, a prije toga osnovne informacije o ciklusu, koje će vam pomoći da razumijete što možete učiniti.

Da biste znali kako ubrzati menstruaciju, morate znati neke osnove kako tijelo i menstrualni ciklus funkcionira. Nakon što se ovulacija zbila menstrualno krvarenje će se pojaviti 14 do 15 dana, zato menstruaciju ne možete odgoditi prirodnim putem, jer je teško zaustaviti prirodno krvarenje, ali možete ubrzati njeno pojavljivanje, te na taj način korigirati vrijeme pojavljivanja kako biste ga uskladili s nekim vašim planovima.

Također, jednom kada je vaša menstruacija krenula možete poduzeti neke korake da bi krvarenje prestalo čim prije. Ispod ćete pronaći načine kako možete skratiti menstrualno krvarenje i ubrzati menstruaciju, a prvo slijede informacije, kako skratiti dužinu menstrualnog ciklusa i postići da se menstruacija pojavi nekoliko dana ranije.

Kako potaknuti menstrualno krvarenje

Prije nego što se odlučite na ubrzavanje menstruacije trebate biti sigurni da niste trudni. Napravite test za trudnoću za rano otkrivanje trudnoće, jer mnoge stvari ispod mogu negativno djelovati na trudnoću i izazvati tragične posljedice za plod. Stoga ako postoji ikakva šansa da ste trudni, nemojte pokušavati ubrzati menstruaciju.

Poznato je kako visoke doze vitamina C mogu potaknuti kontrakcije maternice i isforsirati početak menstruacije. Suplementi u dozi od 3000 mg vitamina C tri dana zaredom trebali bi potaknuti početak menstrualnog krvarenja. Da biste potaknuli menstrualno krvarenje, tri puta dnevno uzmite vitamin C od 1000mg.

Dvije ili tri šalice jakog čaja od đumbira  također bi trebale potaknuti menstruaciju i ubrzati njen dolazak. Ovo je stari recept koji bi trebao pomoći. Napravite ječi čaj od đumbira i popijte pola sata prije tri glavna obroka.

Čaj od peršina ili veća koncentracija peršina u juhi stimulirat će zidove maternice i potaknuti menstrualno krvarenje. Čaj od peršina je jako neugodnog okusa, pa ga je teško popiti, ali je jedan od učinkovitijih načina da potaknete menstruaciju.

Ukoliko veće znate da imate neredovite menstruacije, a željeli biste ovaj put dobiti točno na vrijeme, kako biste mogli isplanirati neki događaj dobra opcija je već od prvog dana ciklusa piti čaj od nevena, po 2-3 šalice dnevno, sve dok se ne pojavi sljedeća menstruacija. Čaj od nevena regulira cikluse, ali ga treba piti i u prvom dijelu ciklusa.

Znači, ako želite ubrzati menstruaciju, možete djelovati i u prvih 14 dana ciklusa. Jače doze matične mliječi, npr. duple preporučene, mogu potaknuti ovulaciju da nastupi ranije, te ćete na taj način ubrzati i dolazak sljedeće menstruacije. Menstruaciju možete ubrzati i ako primijenite neke pripravke zadnjih 15 dana ciklusa, ali ako djelujete u prvih 14, tada će ono što uzimate imati mnogo bolje djelovanje. A kombinacija jednog i drugog mogla bi značajno skratiti ciklus i potaknuti krvarenje.

Kako ubrzati menstruaciju, odnosno skratiti trajanje menstrualnog krvarenja

Ovdje uskače također vitamin C, Prema nekim istraživanjima vitamin C smanjuje razinu progesterona i pomaže maternici da se oljušti brže. Uz vitamin C dodajte i limunade, jer neki tvrde da zapravo limunada kao takva pomaže smanjiti menstrualno krvarenje, a ne samo vitamin C iz nje.

Na početku koristite uloške ili menstrualne čašice, a zadnjih dana tampone. Neki tvrde kako tamponi mogu blokirati unutarnji protok menstrualne krvi, a to može produžiti trajanje menstruacije. Ulošci s druge strane upijaju krv koja je već izašla van iz tijela. Pred kraj menstruacije možete staviti tampon kako bi upio krv koja je još eventualno preostala.

Vježbajte. Vježbanje također može potaknuti protok krvi i pomoći da se maternica oljušti ranije.

Jednako važno je da se ne ustručavate potražiti savjete liječnika, ginekologa. Možda vam se čini neumjesnim posjetiti liječnika samo da bi skratili ciklus ili tempirali menstruaciju, ali ukoliko vas očekuje neko putovanje u drugu državu, puno presjedanja, duže kampiranje u prirodi ili možda vjenčanje gdje ćete trebati nositi svijetle boje ili bijelu haljinu, pitajte ginekologa za tablete. Tablete, koje se temelje na hormonskoj terapiji mogu vam pomoći da potpuno preskočite ciklus ili dva ili da temperate kroz neko razdoblje, na koje datume želite imati mjesečnicu.

3.4/5 - (53 votes)