24. veljače 2024.

COVER – Prirodni lijek

Narodna medicina | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Vaginalna / cervikalna plodna sluz

Kod nekih žena za vrijeme plodnih godina...

Vaginalna / cervikalna  plodna sluz

Vaginalna / cervikalna  plodna sluz

Kod nekih žena za vrijeme plodnih godina ponekad dođe do vaginalne isušenosti, odnosno do smanjenog lučenja cervikalne sluzi. Ako nema dovoljno plodne sluzi to može otežati začeće.

Zdrava cervikalna sluz  učinit  će vam odnose ugodnijima, te olakšati začeće i željenu trudnoću.

Ovisno o danu u ciklusu pojavit će se različita sluz, budući da ona ovisi o djelovanju hormona. U ostatku ciklusa se luči neplodna sluz koja onemogućava prodiranje spermija u maternicu, a plodna sluz se luči u plodnim danima i olakšava kretanje spermija. Neke žene bilježe promjene u plodnoj sluzi kako bi na taj način detektirale plodne dane. Plodna sluz je o rastezljiva i slična bjelanjku jajeta. Zdrava plodna sluz njeguje spermu i štiti vaginu.

Smanjenje cervikalne sluzi ili vaginalna suhoća može postati prepreka za trudnoću. Ako imate konstantnu vaginalnu suhoću, to vjerojatno znači da nešto ne funkcionira kako treba. Neki hormonalni poremećaji, bakterijske upale ili loša prehrana mogu utjecati na to da počne manjkati cervikalne sluzi.

Najvažnije za lučenje zdrave cervikalne sluzi je da detektirate eventualnu upalu, te ako postoji izliječite je.

Voda također igra veliku ulogu. Cervikalna sluz je u velikom postotku voda, pa da bi je tijelo proizvelo dovoljno, potrebno je piti dovoljno vode.

Omega  3 masne kiseline, kojih ima u maslinovom ulju, ribljem ulju, orašastim plodovima, lanenom ulju i sličnim namirnicama jako su bitne za proizvodnju zdrave cervikalne sluzi.

Ulje noćurka smatra se jako pouzdanim suplementom koji može pomoći da vaše tijelo luči više plodne sluzi i zdraviju cervikalnu sluz.

Još neke biljke koje pomažu u obliku suplemenata ili čajeva su list maslačka, korijen sljeza i zeleni čaj.

Od vitamina najkorisnijima za stvaranje cervikalne plodne sluzi su vitamin E, vitamin A, Vitamin C i folna kiselina.

Obično se suplementi za poboljšanje cervikalne plodne sluzi uzimaju od prvog dana menstruacije, pa do ovulacije.

Potrebno je prestati pušiti jer nikotin smanjuje tekućinu u tijelu, ali sve osobe koje planiraju trudnoću bi trebale prestati pušiti, kao i smanjiti unos kofeina.

Ispod možete pronaći kalkulator plodnih dana 

Plodni dani KALKULATOR + kako znati kad su plodni dani

 

5/5 - (2 votes)