Alternativa za otopinu za kontaktne leće

Alternativa za otopinu za kontaktne leće

Što mogu upotrijebiti kao alternativu za otopinu za leće ako moram izvaditi leću kada mi pri ruci nije otopina?

4/5 – (8 votes)

Komentari

2 komentara na “Alternativa za otopinu za kontaktne leće”

 1. Prirodni lijek

  Kontaktne leće ne bi smjeli ostavljati u drugim tekućinama osim u tekućini namijenjenoj za čuvanje leća i trebale bi se čistiti svaki put kada ih vadite iz očiju. Međutim, postoje neke situacije kad trebate privremeno izvaditi leće, a nemate kod sebe tekućinu za čuvanje leća. Postoji nekoliko alternativa, poput fiziološke otopine, destilirane vode i prokuhane vode.

  Fiziološku otopinu najbolje je kupiti, ali je možete napraviti i miksajućiobičnu vodu u određenoj količini sa soli. Normalna fiziološka otopina sadrži 0,9 posto soli. Jako je bitno da posuda u koju ćete pohraniti fiziološku tekućinu bude čista. Posudu treba dobro oprati tekućinom za pranje posuđa, te isprati vrućom vodom. Prokuhajte 2 čaše vode iz slavine. Trebalo obi kuhati 15tak minuta poklopljeno, kako voda ne bi isparavala van posude i da se ne smanji količina vode. Pustiti da se ohladi. Dodati žlicu soli. Fiziološka otopina je dobra zamjena za tekućinu za čuvanje leća, ali se ne bi trebala koristiti učestalo.

  Destilirana voda je sljedeća metoda, ali ona ipak ostavlja mali rizik infekcija.

   
 2. Kontaktne leće se moraju redovito stavljati u preporučenu tekućinu za leće prema uputstvima okuliste.

  Međutim, postoje trenuci kada nam tekućina nije dostupna, a moramo izvaditi leću.

  Izbjegavajte vodu iz slavine jer može sadržavati bakterije, kao i pljuvačku jer se bakterije nalaze i u njoj.

  Najbolja privremena zamjena za otopinu za leće je fiziološka otopina.

  Ukoliko nemate ni fiziološku otopinu pola litre destilirane vode pomiješate s čajnom žličicom soli (oko 5g). Sve u higijenski čistoj posudi. Ovo može poslužiti samo kao privremeno rješenje i stavite čim prije leće u kupljenu otopinu za leće.

  Ako nemate ni destiliranu vodu iznimno možete upotrijebiti vodu iz slavine. Stavite vodu da ključa 20 minuta u higijenski čistu posudu kako biste ubili što više bakterija, ohladite je i tada je upotrijebiti umjesto destilirane (0,5 l) i pomiješajte sa soli (čajnu žličicu), ali morate znati da voda iz slavine nosi opasne bakterije koje mogu uzrokovati bolne i opasne infekcije oka, koje mogu rezultirati i gubitkom vida, pa je ovo samo opcija u krajnjoj nuždi i morate biti svjesni rizika mogućih upale.

   

Odgovori

*