26. svibnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako na prirodan način liječiti anemiju

Kako na prirodan način liječiti anemiju

Za liječenje anemije jako je bitno obratiti se liječniku, jer samo on može točno dijagnosticirati ovu bolest i liječiti je, ali postoje neke namirnice i biljke koje su bogate željezom pa mogu pomoći kod blagih oblika.

Simptomi anemije bit će individualni i ovisit će o tome radi li se o blagoj, umjerenoj ili jakoj anemiji, ali obično simptomi uključuju umor, smanjenje energije, slabost, kratkoću daha, promjene u boji kože, kao i vrtoglavicu.

Umor i smanjenje energije je najprepoznatljiviji simptom anemije. Smanjenje broja crvenih krvnih stanica smanjuje opskrbu tijela kisikom, te se zbog toga osobe osjećaju letargično. Osobe koje su anemične osjećat će i fizičku i mentalnu slabost, jer se smanjuje i opskrba mozga kisikom.

Kod osoba koje imaju anemiju krvne stanice ne proizvode dovoljno hemoglobina, proteina bogatog željezom, koje je nužno za zdrave mišiće, pa se zbog toga javlja kod anemičnih osoba slabost i pojačani umor. Zbog nedostatka kisika koji bi trebao dospijevati do mozga mogu se pojaviti i neki neurološki znakovi anemije, poput loše koncentracije, živčanosti, nervoze, zbunjenosti i vrtoglavica. Osobe koje imaju anemiju teško zaspu i bude se tijekom sna bez obzira što se osjećaju umorno.

Anemija se odražava i na oralno zdravlje. Anemija može uzrokovati bolesti zubnih desni i paradentozu. Također zubno meso će izgledati svijetlo, a usne će postati isušenije.

Kod osoba koje imaju anemiju koža će općenito biti isušenija, sivkasta i sklonija modricama. Također prisutnost anemije može rezultirati i promjenama u boji urina. Urin je normalno bistar i žut, a ako imate anemiju može djelovati tamnije ili biti mutan.

Budući da anemija uzrokuje nedostatak krvi ona će utjecati i na menstrualne cikluse. Anemija i menstruacija su uzročno povezane. Dok anemija uzrokuje neredovite cikluse, obilna krvarenja mogu pogoršati anemiju.

Od znakova anemije koji se mogu uočiti kod kuće su nizak krvni tlak i niska tjelesna temperatura. Bez obzira na okruženje tijelo bi trebalo zadržati normalnu tjelesnu temperaturu od 36,6 do 37 stupnjeva. Niska tjelesna temperatura može biti signal anemije, jer crvene krvne stanice ne funkcioniraju kako bi trebalo, a s premalo željeza u krvi smanjuje se mogućnost tijela da regulira temperaturu. Nedostatak vitamina B-12 i željeza također može utjecati na krvi tlak. Kada je protok krvi manji, arterije odgovaraju s manje otpora, pa to rezultira nižim krvnim tlakom.

Najpoznatiji lijek za liječenje anemije je kopriva. Kopriva je biljka koja se tradicionalno upotrebljava za jačanje krvi. Kao  osoba koja je sklona anemiji vjerojatno se osjećate i iscrpljeno, pa kopriva može pomoći liječiti anemiju kao i simptome koji se vežu uz nju.

Kopriva je biljka koja je bogata željezom, a budući da je u njoj prisutan i vitamin C, konzumiranje pripravaka od koprive bit će posebno učinkovito protiv umora i bezvoljnosti, posebno kod žena.  Pijući čaj od koprive, ne samo da ćete popraviti stanje krvi, nego i općenito kvalitetu života, na svim područjima života, jer ćete imati više energije.
Ako živite u ruralnim područjima koja su nezagađena možete brati sami svoju koprivu za čaj, a ako to nije opcija možete sušenu koprivu u obliku čaja kupiti od provjerenih proizvođača.

Drugi poznati lijek za anemiju su jabuke. Trebali biste pojesti jednu do dvije jabuke dnevno. Ovo voće je bogato željezom, te je zdrav i ukusan način da povećate unos kvalitetnih nutrijenata u tijelo.

Budući da je vitamin C bitan za apsorpciju željeza, dnevno popijte jednu limunadu od svježe iscijeđenog limuna. Trebalo bi smanjiti konzumiranje kave, jer kofein smanjuje apsorpciju vitamina C.  Kavu zamijenite energizirajućim čajem od đumbira i šipka koji je bogat vitaminom C.

Med je također poznati prirodni lijek za anemiju. Dobra kombinacija je žlica limunovog soka, žlica meda i žlica razrijeđenog jabučnog octa. Uzmite ovu smjesu jedanput dnevno.

Uzimajte kompleks vitamina B, kako biste unijeli dovoljno B12 vitamina u organizam.

Sok od repe i cikle dobar je lijek za anemiju, kao i suhe smokve. Trebalo bi pojesti dnevno 3 do 4 suhe smokve.

Vezano:

Kopriva – Čaj od koprive – koristi, nuspojave i koliko se smije piti

Čajevi

4/5 - (7 votes)