19. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Neugodan zadah iz usta – kako ga prepoznati i liječiti

Neugodan zadah iz usta najčešće je rezultat loše oralne higijene, ali može biti i signal nekih drugih zdravstvenih problema.

Neugodan zadah iz usta – kako ga prepoznati i liječiti

Neugodan zadah iz usta najčešće je rezultat loše oralne higijene, ali može biti i signal nekih drugih zdravstvenih problema.

Osnove oralne higijene kojima ćete spriječiti neugodan zadah:

– Perite (četkajte) zuba najmanje 2 minute, dva puta dnevno.
– Ne zaboravite isčetkati i jezik.
– Nakon toga koristite zubni konac kako biste očistili prostor između zuba.
– Za kraj usta isperite vodicom za ispiranje usta.

Ako sumnjate da je vaš zadah neugodan otiđite stomatologu da vam provjetri kiselost i razinu sumpora u usnoj šupljini, ali brzi test možete napraviti i sami. Jezikom navlažite (poližite) zapešće ruke i pustite 15-tak sekundi da se osuši. Nakon toga pomirišite kožu, ako je miris neugodan vjerojatno je takav i vaš zadah. Drugi način je mirisanje daha. Duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako biste omirisali vlastiti dah. Ukoliko postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, to isto možete napraviti i izdisanjem kroz nos.

Ako mislite da bi vaš zadah mogao biti neugodan, prvo što trebate napraviti je nazvati stomatologa, koje će provjeriti stanje vaših zubi i riješiti eventualne probleme.

Često uzrok neugodnog zadaha može biti i zubni plak koji se nakuplja na površini zubi. Dobra zubna higijena i redoviti posjeti zubaru nužni su kako biste riješili problem zubnog plaka.

Koje sve promjene možete uvesti u životni stil kako biste spriječili neugodan zadah?

Redovito pijte tekućinu kako biste potaknuli lučenje sline.

Dehidracija doprinosi lošem zadahu, pa redovito pijte tekućinu kako biste potaknuli lučenje sline, koja na prirodni način ispire usta.  tekućina pomaže sprječavanju isušivanja usta, a zeleni čaj je prema Japanskim znanstvenicima, vrlo dobar izbor. Bogat je atioksidantima koji liječe oštećeno zubno meso. U ekstremnim slučajevima, kod jako isušenih usta preporučuje se i umjetna slina. Gume za žvakanje s xylitolom također mogu pomoći. Xylitol je prirodni zaslađivač koji pomaže u sprječavanju nastanka zubnog plaka. Xylitol potiče lučenje sline koja je sama po sebi dobra u borbi protiv neugodnog zadaha. Što je vaša usna šupljina suša, razvija se više bakterija i zadah postaje neugodniji.

Ono što jedete utječe na vaš zadah

U osnovama, sve što jedete počinje s razgradnjom u ustima. Ako jedete hranu s jakim mirisima (luk i češnjak) ni najbolja zubna higijena vam neće moći pomoći. Neugodan miris u ustima zadržat će se sve dok je jaka hrana ne probavi.  Zbog toga je želite li svjež dah, jako bitno paziti što konzumirate.

Neugodan zadah – kako ga se riješiti

Žvakanje svježeg peršina je visoko na ljestvici pomoći kod neugodnog zadaha. Peršin je bogat zelenim pigmentom, klorofilom, koji je moćan osvježivač.

U pomoć vam može priskočiti i ulje metvice (mente). Kap do dvije ulja metvice nakapajte na jezik, osim što je ugodne arome, navodno je vrlo učinkovito kod uništavanja bakterija.

Hrana bogata antioksidantima i vitaminom C je potrebna za zdravo zubno meso.

Suplement koenzima Q10 također je vrlo vrijedan kod  liječenja oštećenog zubnog mesa.

Preporučuje se voditi logikom zdrave prehrane i konzumirati što više svježeg povrća i voća, bogatog vitaminima i mineralima, a posebno vitaminom C.

Limunada nakon obroka svakako će pomoći kod neugodnog zadaha.

Protiv neugodnog zadaha je dobro ulje od sjemenki grejpa razrijeđeno u vodi. Ono ima antimikrobno djelovanje, te će spriječiti neugodan zadah uzrokovan bakterijama u ustima.

Dobro je žvakati u ustima 1 do 2 klinčića i to bi također trebalo neutralizirati neugodan zadah.

Ujutro isperite usnu šupljinu pripravkom napravljenim od jedne žlice meda i cimetovog praha pomiješanog u toploj vodi. Ovaj pripravak bi također trebao pomoći spriječiti neugodan zadah tijekom dana.

Ako je neugodan zadah uporan i ne nestaje i kada prakticirate zdravu oralnu higijenu možete posumnjati na neke zdravstvene probleme.

Tretiranje problema sa sinusima i nosnom šupljinom može u nekim slučajevima biti lijek za neugodan zadah. Riješite se kroničnih sinusnih infekcija, provjerite razinu šećera u krvi, funkcioniranje jetre i bubrega, kao i refluks, jer to sve može biti uzrokom neugodnog zadaha.

Iako mnogi ljudi vjeruju kako neugodan zadah dolazi iz trbuha, to je samo u rijetkim slučajevima i tada treba zatražiti liječničku pomoć jer ukazuje na probleme u probavnom sustavu. Alergije i netolerantnost prema određenoj vrsti hrane mogu uzrokovati loš zadah. Osobe koje ne podnose laktozu npr. često imaju neugodan zadah nakon što popiju mlijeko.

Upala zubnog mesa, paradentoza može biti jedan od razloga neugodnog zadaha. Sa zubarom razgovarajte kako je liječiti.

Najbolji učinak ćete postići ako prakticirate dobru zubnu higijenu (četkanje (zubi i jezika) –  konac – vodica), a zatim krenete u kontroliranje ostalih mogućih uzroka i tretiranje eventualnih bolesti i stanja.

Što još množe uzrokovati neugodan zadah:

– Preskakanje doručka – Ako preskočite doručak lučenje sline neće se aktivirati sve do prvog obroka, što potencira neugodan zadah.

– Velike količine kave – Kava djeluje kao diuretik i dehidrira prvo usta a zatim i ostatak tijela. Ako želite svjež zadah smanjite unos kave ili bar uz kavu pijuckajte i veliku čašu vode.

– Disanje kroz usta – Potrudite se disati na nos, jer disanjem kroz usta isušujete usnu šupljinu.

Vezano:

4.6/5 - (5 votes)