Akupresura

Akupresura

Akupresura je jedan od alternativnih načina liječenja. Sastoji se od pritiskanja točaka na tijelu prstima ili rukama kako bi se izmijenio unutrašnji protok životne snage i pozitivne životne energije nazvane chi. Bit je akupresure da se tijelo liječi svojim ljekovitim potencijalima koje ima.

Akupresura potječe iz tradicionalne kineske medicine, a koristi se za liječenja već nekoliko tisuća godina.

Prema toj kineskoj medicini, točke za akupresuru nalaze se duž 14 tjelesnih meridijana (putovi koji povezuju površinu tijela, akupresurne točke i unutarnje organe), koji zapravo ne odgovaraju niti jednom fiziološkom procesu, ni strukturi tijela, nego imaju svoje putove.

Akupresura je jedna od rijetkih alternativnih metoda koja je i znanstveno potvrđena kod liječenja nekih zdravstvenih problema poput mučnine.

Iako akupresura ne može zamijeniti liječničke tretmane može biti izvrsna dopuna konvencionalnom liječenju.

Akupresura se tradicionalno koristi i za tretmane ljepote, jer određene točke mogu poboljšati svježinu kože, ojačati mišiće lica isl.

Akupresuru primjenjuju samo osobe koje su uvježbane u ovoj tehnici, ali za neke tegobe i jednostavnije pritiske ona se može uvježbati i primjenjivati i kod kuće.

Jačina pritiska ovisi od točke do točke, ali općenito na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak u trajanju jedne do dvije minute. Osjećaji pri pravilnim pritiscima bi trebali biti između bolnih i ugodnih. Ako se čine prejakima vjerojatno se ne izvode pravilno, ili nisu izabrane prave točke.

Rizici akupresure su minimalni, pod uvjetom da se poštuju sve mjere opreza, ali u trudnoći i nekim zdravstvenim stanjima postoje točke koje se nikako ne smiju pritiskati.

Rate this post

Komentari

Odgovori

*