25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Korištenje eteričnih ulja

Korištenje eteričnih ulja

 

Eterična ulja su iznimno koncentrirani mirisni ekstrakti dobiveni stavljanjem mirisnog cvijeća u mast ili destilacijom od cvijeća, lišća ili korijenja.

Ulja se, ovisno o vrsti, masiraju u kožu, dodaju u kupke, kozmetičke preparate ili služe za inhalaciju.

Učinkovitost

Aromaterapija (korištenje esencijalnih sastojaka biljaka u ljekovite svrhe, odnosno poboljšanja čovjekovog psihofizičkog stanja) nije dokazano učinkovita, međutim istraživanja pokazuju kako se uz pomoć aromaterapije može pripomoći liječenju nekih bolesti ili olakšati neka stanja.

Njena učinkovitost ovisi o mnogim uvjetima i stanju pacijenata.

Jesu li sigurna?

Esencijalni sastojci iz biljaka sadrže kemikalije koje mogu imati direktan utjecaj na osobu ili utjecaj na učinkovitost nekih konvencionalnih lijekova, zbog toga eterična ulja uvijek koristite s određenom dozom opreza, prema uputama, a bilo bi dobro prethodno se posavjetovati sa stručnom osobom ili liječnikom. Eterična ulja se u pravilu ne bi smjela gutati jer ponekad jedna kap ulja može odgovarati količini do 50 g cijele biljke. Zbog toga neka mogu ulja biti otrovna, a u većoj dozi i smrtonosna.
Djelovanje

Vjeruje se kako miris ulja ima učinak na limbički sustav mozga, zadužen za koncentraciju, kontrolu pamćenja, osjećaja i hormona, a kroz kožu se apsorbiraju i djeluju izravno na organizam.

Smatra se da svako eterično ulje ima određeno djelovanje ovisno o biljci od koje je napravljeno. Osnovno djelovanje možete najčešće pročitati na etiketi ili uputstvu priloženom uz bočice.

Kako koristiti eterična ulja

-1- Mirisno oplemenjivanje prostora

Kako bismo mirisno oplemenili neki prostor potrebne su nam aroma lampe. To su obično keramičke lampe u čije se postolje zapali svijeća, koja zagrijava gornji dio lampe, posudicu u koju se stavi voda i nekoliko kapi eteričnog ulja.

-2- Inhalacija

Inahalacija je posebno korisna kod bolesti dišnog sustava, ali je intenzivnija od osvježavanja prostora pa ima i jače djelovanje, stoga bi bilo dobro prije inhaliranja potražiti savjete stručne osobe. O posudu s oko 1 l kipuće vode treba nakapati maksimalno 5 kapi eteričnog ulja i udisati paru. Treba pripaziti da para ne bude prevruća kako ne bi opekla lice, te se preporučuje držati zatvorene oči.

-3- Kupke-

Kadu treba napuniti vodom, te dodati najviše 10 kapi eteričnog ulja. Vodu dobro razmutiti, zatim se opuštati u kupki.

-4- Masaže

Eterično ulje kojim se masira mora biti uvijek razrijeđeno kako ne bi izazvalo iritacije. Najveća koncentracija koju smijete imati je 10 kapi na 100 ml nekog baznog ulja jer će u protivnom eterično ulje izazvati iritacije kože.

Savjeti za kupovinu eteričnih ulja

Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako od mnoštva proizvođača eteričnih ulja ipak izabrati ono najkvalitetnije:

– Kupujte, ako imate priliku, samo od proizvođača koji imaju tradiciju, dugo posluju. To ne znači one koji se najviše reklamiraju.

– U trgovinama uvijek pitajte za čista ulja bez dodataka. Provjerite etiketu: gdje su proizvedena, botaničko ime i rok trajanja.

– Ulja od mirisnog cvijeća (ili npr. cvijeta jagode) su mirisna ulja. Njih dosta proizvođača miješa s nekim sintetičkim tvarima i vrlo ih je teško pronaći bez dodataka.

– Kupite samo jednu bočicu od jednog proizvođača prije nego samostalno provjerite kvalitetu. Na običan papir kapnite par kapi ulja. Ako je ulje zaista kvalitetno ishlapit će i na papiru neće ostaviti masnu mrlju. Ako pak ostavi masnu mrlju, takvo ulje više ne kupujte jer to znači da je miješano s jestivim kako bi dobili na količini.

– Isti papir pomirišite i udaljavajte od sebe. Ako jako miriše, čak i na veće udaljenosti to je znak dobre kvalitete.

 

Eterično ulje ruže

Ružino eterično ulje smatra se uljem ljepote, koje doslovno svaka žena mora imati u svome domu.

Miris eteričnog ulja ruže pomaže održanju emocionalne ravnoteže, te suočavanju s negativnim emocijama, što znači smanjenje stresa, a time i ljepši izgled.

Osim u mirisnim lampama eterično ulje ruže možete koristiti prilikom kupke. U vodu nakapajte nekoliko kapi. Sličan mirisni učinak postići ćete nakapate li par kapi na rub kabine za tuširanje. Vodena para širit će ugodan opuštajući miris po cijeloj kupaonici.

Eteričnim uljima protiv umora

Ukoliko vam pred kraj dana opada koncentracija i radna sposobnost rješenje možete pronaći i u eteričnim uljima.

Protiv umora najbolje djeluju eterična ulja cimeta, bora i ružmarina, a za poboljšanje koncentracije mandarine. Nekoliko kapi eteričnog ulja nakapajte u mirisnu lampu napunjenu vodom. Ukoliko je nemate ili vam nije pri ruci, možete je zamijeniti staklenom čašom debljeg dna koju ćete onda smjestiti na radijator.

Osim što će vas mirisi potaknuti na bolji rad, vaš radni prostor djelovat će svježije i ugodnije.

Nemojte pokušavati eterična ulja zamijeniti umjetnim osvježivačima zraka jer su eterična ulja najkoncentriranije tekućine dobivene specijalnim postupcima iz bilja, a miris otpuštaju postepeno i nimalo agresivno.

Mirisom jasmina do samopouzdanja

Aromaterapeuti za povećanje samopouzdanja predlažu miris jasmina. Zato ukoliko smatrate da vam općenito nedostaje samopouzdanja u mirisnu lampu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina i postavite u prostoriju u kojoj najčešće boravite.

Jasmin je stvarno ugodnog mirisa, a osim samopouzdanja, poboljšat će vam i raspoloženje.

Također, nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina možete dodati u kremu za ruke ili mlijeko za tijelo. Nikad ne pretjerujte, maksimalno dodajte 10 kapi na 250 ml kreme ili mlijeka. Pretjerivanje uvijek ima kontraučinak.

Kao i kod nanošenja bilo kojeg drugog novog preparata, uvijek prethodno napravite test alergije, tako da malo preparata stavite na nadlakticu i ostavite na koži 24 sata. Ukoliko koža ne reagira preparat smijete koristiti.

Rate this post