28. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Zdravi i na plaži

Zdravi i na plaži

Nije dovoljno na plaži nanijeti sredstvo za sunčanje, prije izlaganja suncu svoju kožu morate dobro pripremiti. To uključuje vanjsku pripremu (kreme, ulja), ali treba ojačati i prirodni obrambeni sustav.

Koža se od štetnih utjecaja brani i prirodnim procesom znojenja koje je pojačano u toplije vrijeme, stoga se preporuča uzimanje dovoljno tekućine, najmanje 2 l dnevno. Na taj način ćete spriječiti dehidraciju koja bi vam mogla ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje.

Ako se namjeravate dugoročnije izlagati suncu korisno bi bilo uzimati vitamin E, koji koži pomaže pri obrani od štetnih sunčanih zraka.

Prije odlaska na godišnji odmor obnovite svoju zalihu krema i losiona. Na njima se nikako ne isplati štedjeti.

Na tržištu postoje dvije vrste zaštitnih sredstava protiv štetnog djelovanja sunca. Prva zaštite se stvara, kreirajući fizičku prepreku između kože i sunca. Takav je primjer cinkova mast. Ta se sredstva obično upotrebljavaju za manje dijelove tijela kao što su nos ili usne.

Druga vrsta su proizvodi koji sadrže PABA koji zaustavlja UVB zrake, ali takvi proizvodi ne zaustavljaju potpuno UVA zrake. Međutim, u novija, kvalitetnija sredstva dodaje se avobenzon, koji štiti i od UVA zraka.

Nije važno o kojem se sredstvu radilo koristite ga obilno. Najbolje je pustiti da ih koža sama upija bez trljanja ili umasiravanja.

Na početku ljetovanja dajte koži priliku da se navikne na sunce. Višesatno izlaganje vam može samo naškoditi. U jednom danu ne smijete biti na suncu dulje od tri sata. Sunce potpuno izbjegavajte između 10 i 15 sati. Nikakva krema vas u to vrijeme ne može zaštiti. U tom dnevnom razdoblju ne možete ni lijepo preplanuti, jedino što možete je izgorjeti. Najbolje vrijeme za izlazak na sunce i za preplanulu put je negdje oko 17 sati pa do zalaska sunca.

Poslije sunčanja i kupanja u slanoj vodi tuširanje ovisi o osobnim željama. Postoje tvrdnje kako je sol najbolji lijek za kožu, dok u nekim slučajevima joj šteti. Imate li osjetljivu kožu bilo bi poželjno nanijeti losion namijenjen koži nakon sunčanja. Ti proizvodi su nježni za kožu, pomoći će očuvati boju i umiriti eventualne manje opekotine.

Umjesto losiona poslije sunčanja može poslužiti i obični losion u koji ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Ukoliko vam koža ipak pocrveni stari trik s naribanim krumpirom najbrže će pomoći. Svjež krumpir ogulite i naribajte. Nanesite na lice i tijelo poput maske i ostavite da djeluje dok ne izvuče toplinu. Nakon toga se istuširajte i na lice nanesite umirujuću kremu.

Želite li umjesto kupovnih ulja za sunčanje koristiti maslinovo ulje u njega dodajte eteričnog ulja kokosa. Kokos će potpuno prekriti miris maslinovog ulja.

Rate this post