10 prirodnih savjeta protiv sunčanih opeklina

10 prirodnih savjeta protiv sunčanih opeklina

Ako vam je koža pocrvenila nakon sunčanja to se naziva sunčanim opeklinama. Koža tada postaje bolna i osjetljiva, te ju je potrebno ohladiti hladnim oblogama, po mogućnosti s nekom od supstanci ispod.

1. Oblozi

– Hladna voda – Koristite ili čistu vodu iz slavine ili iz hladnjaka. Natopite tkaninu (neki komad čiste odjeće) i stavite preko opekline. Držite nekoliko minuta zatim skinite. Ponovite tijekom jednog dana desetak puta, ukupno držeći obloge oko 15 minuta.

– Hamamelis. Tkaninu možete navlažiti i hladnim čajem hamamelisa. Ova biljka ima moćno protuupalno djelovanje i djeluje olakšavajuće na kožu.

– Zobena kaša – Zamotajte suho zobeno brašno u gazu. Prelijte hladnom vodom. Tekućinu skupite u posudu i koristite s tkaninom kao hladan oblog. Kašu bacite.

– Nemasno mlijeko. Izmiješajte 1 šalicu nemasnog mlijeka s 4 šalice vode, zatim dodajte nekoliko kockica leda. Obloge držite 15 do 20 minuta. Ponovite svakih 2 do 4 sata.

– Kukuruzni škrob. Napravite tijesto od vode i kukuruznog škroba. Nanesite izravno na opekline.

– Salata. Kuhajte salatu u vodi. Procijedite. Ohladite tekućinu, natopite pamučnu tkaninu i stavljajte kao obloge.

– Jogurt. Nanesite jogurt na područja koja su izgorjela na suncu. Isperite hladnim tušem.

– Čajne vrećice. Ako su izgorjeli vaši kapci ili područje oko očiju čajne vrećice natopljene hladnom vodom će pomoći olakšati bol. Tanin u čaju će pomoći ublažiti opekline i bol.

2. Izbjegavajte sapun

Ako morate koristiti sapun koristite samo blage brandove. Nemojte trljati kožu. Također, u kupku možete dodati jedan od sljedećih proizvoda kako bi smanjili svrbež, bol i upalu.

– Ocat. 1 šalicu bijelog ili jabučnog octa izlijte u kadu hladne vode. To će smiriti opekline i bol.

– Soda bikarbona. Razmutite šaku sode bikarbone u mlakoj vodi za kupanje. Umjesto brisanja ručnikom pustite da se koža osuši.

3. Hidratizirajte

Obloge će donijeti povremeno olakšanje, ali koža će vam i dalje biti osjetljiva pa je bitno nanositi dovoljno kreme na nju. Za dodatno olakšanje stavite kremu u hladnjak. Mazanje uljem gospine trave također pomaže kod opeklina od sunca.

4. Zapamtite ova pravila

Dok su opekline svježe morate osvijestiti važnost zaštite od sunca.

– Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 30 minuta prije nego odete na plažu. Nemojte zaboraviti zaštiti usne, ruke, uši i pozadinu vrata.

– Faktor zaštite neka bude 15 do 30. Faktor 15 štiti od 95 posto zračenja, a faktor 30 97 posto.

– Posebno se zaštitite između 11 i 15 sati kada je sunce najjače, a najbolje bi bilo tada se skloniti sa sunca.

5. Hladite

Sunčane opekline bole. Slijedite svoju potrebu da svako malo zavirujete u frižider ili hladnjak. Ipak, nemojte pretjerati kako se ne biste prehladili. Ako stavljate neke namirnice iz zamrzivača na opekline, ne zaboravite ih umotati u čistu tkaninu kako ne bi pakiranje dodatno iritiralo kožu.

6. Jedite i pijte

Dobra je ideja piti mnogo vode. Također, tekućina koja se nalazi u voću je dobar izbor.

Jedite lagano, ali mudro. Uravnotežena prehrana opskrbit će tijelo nutrijentima potrebnim za borbu protiv sunčanih opeklina.

7. Odmorite se

Spavanje pomaže u borbi protiv opeklina iako je pravi izazov. Pronađite što udobnije plahte. Dječji puder, ako ga pospete po posteljini, može minimizirati svrab i bol.

8. Mjehurići su signal za uzbunu

Ako se pojave mjehurići to je signal da su opekline opasnije i da biste trebali potražiti pomoć liječnika. Ni slučajno nemojte otkidati gornji sloj kože jer riskirate širenje upale.

9. Dalje mudrije

Nemojte ponoviti istu pogrešku dvaput. Trebat će 3 do 6 mjeseci da bi se vaša koža vratila u normalu, ali posljedice će ostati pa ćete sljedeće ljeto imati još osjetljiviju kožu na sunce.

10. Liječnička pomoć

Osim pojave mjehurića primijetit ćete kako su neke opekline jednostavno previše ozbiljne da bi ih tretirali kod kuće. Posjetite liječnika ako osjetite mučninu, groznicu, slabost, mjehuriće, opću slabost, dijelove ljubičaste boje na koži ili neizdrživ svrab. Također, ako vam se čini da se infekcija širi kontaktirajte liječnika.

Rate this post

Komentari

Odgovori

*