27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako popraviti štetu učinjenu suncem

Ako ste proveli dan na suncu bez zaštite, velike su šanse da imate neka oštećenja na koži...

Kako popraviti štetu učinjenu suncem

Ako ste proveli dan na suncu bez zaštite, velike su šanse da imate neka oštećenja na koži, u najmanju ruku crvenilo.

Dugoročno izlaganje suncu može dalje uzrokovati tamne pjege, preuranjene bore pa čak i rak kože. Ipak, u većini slučajeva šteta koju su sunčeve zrake napravile vašoj koži može se popraviti.

Čim primijetite crvenilo reagirajte odmah.

Jogurt

Jogurt umiruje i hladi sunčane opekline i pomaže procesu izlječenja. Umočite pamučnu ili lanenu krpu u hladan jogurt i stavite na pogođena mjesta 15 minuta. Nakon toga ponovno ponovite postupak sa svježom krpom i hladnim jogurtom. Jogurt možete koristiti i u maskama nakon što prve opekline prođu ako se slučajno na koži pojave tamne pjegice.

Aloe vera

Aloe vera stimulira metabolizam stanica u koži. Možete staviti na pogođena mjesta gel od aloe vere koji biste uvijek trebali imati sa sobom na odmoru budući da pomaže i kod uboda insekata i olakšava tegove.

Ako koristite aloe veru na svakodnevnoj bazi može pomoći ujednačiti boju kože.

Sokovi

Sok od limuna sastoji citrusnu kiselinu i prirodni je izbjeljivač kože. Ako nanosite sok od limuna na sunčane pjege, dvaput dnevno primijetit ćete razliku. Sok od češnjaka ima sličan učinak.

Vitamini

Vitamini A i E pomažu u reduciranju štete nastale prekomjernim izlaganjem suncu. Ako vitamin A nanosite izravno na kožu prema nekim stručnjacima može vratiti kancerogene procese u normalnu i spriječiti nastanak raka.

Koristite redovito piling kako biste odstranili mrtve stanice kože, te pokušajte pronaći kreme ili losione s AHA kiselinom koja pomaže obnavljanje kože.

Vezano:

5/5 - (1 vote)