25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Cijena cuclanja palca

Cijena cuclanja palca

Ne uključuje ništa ilegalno ili opasno, ali je vrlo društveno neprihvatljivo i daleko od seksipilnog.

Prema najnovijim statistikama jedna od deset odraslih osoba cucla palac, a pridodaju li se tome brojke osoba koje grickaju nokte ili zanoktice postotak bi sigurno bio mnogo veći.

Osobe koje stavljaju prste u usta nikada to ne rade javno, vrlo malo ljudi zna za to, pa čak ni najbliži prijatelji, obitelj ili kolege.

Obično se ne radi ni o svjesnom potezu, nego refleksu. Psiholozi kažu kako te geste vraćaju pozitivan osjećaj koji su osobe imale dok su kao djeca dojile, te se za vrijeme grickanja ili cuclanja prsta šalje endorfin u mozak, proizvodeći opušteno stanje i pozitivan osjećaj.

Cuclanje palca se reflektira u lošim zubima. Oni će se iskriviti i poprimiti neprirodan oblik. To znači da cuclanje prsta nije loše samo za dojam, nego i za vaše dentalno zdravlje. Iskrivljeni oblik zubi je puno teže dostupan četkici za zube, pa se lakše bakterije umnožavaju i nastaje karijes.

Cuclanjem i grickanjem prsta mijenjate naviku prirodnog protoka sline, što će vam otežati izgovor nekih slova, te uzrokovati veće naprezanje pri dužim govorima.

Stavljanjem prstiju u usta lakše skupljate bakterije iz okoliša i unosite u organizam, te postajete skloniji infekcijama, jer vam slabi imunitet.

Cuclanjem, a posebno grickanjem prsta možete uzrokovati defekte na prstu, a i velike upale ako slučajno otkinete komad kožice.

Cuclanjem i grickanjem vam se mijenja oblik noktiju, te oni počinju rasti ukoso.

Usne vam postaju isušenije i ispucalije, a povećavate šanse pojave herpesa.

Osim zdravstvenih posljedica time jako živcirate i druge, te smanjujete želju drugih za zbližavanjem s vama.

Rate this post