28. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Pobijedite stres i poboljšajte zdravlje

Ovaj svijet u kojem živimo pun je stresnih događaja. Nevažno o tome tko smo i čim se bavimo nema jednostavnog načina da se riješimo...

Pobijedite stres i poboljšajte zdravlje

Ovaj svijet u kojem živimo pun je stresnih događaja. Nevažno o tome tko smo i čim se bavimo nema jednostavnog načina da se riješimo pritiska koji nam nosi svakodnevni život. Bez obzira radili u uredu ili kući uvijek postoje stvari koje će vas izbaciti iz takta, povisiti krvni tlak i ubrzati frekvenciju srca. Stres je jednostavno neizbježan. Pa čak i ako se osjećate dobro ovog trenutka, u sljedećem nešto može poremetiti smirenost.

U nedavnim istraživanjima znanstvenici su otkrili kako je stres korijen većine smrtonosnih oboljenja.

Dobra stvar je, da iako je neizbježan, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste ga minimalizirali i neutralizirali negativne posljedice. Stres možete kontrolirati, i vjerovali ili ne, to može biti učinjeno na vrlo neobične i zabavne načine.

Jedan od najboljih načina za smanjenje negativnih posljedica je urednost u spavanju. Svaki put kada se ne naspavate dobro osjećat ćete se gunđavo i mrzovoljno. To je zbog toga što san ima prvenstvenu namjenu obnavljanja tijela i uma. Ako si možete priuštiti samo 5 sati sna, vaši organi će funkcionirati na maksimalnoj razini, mozak će postati zbrkan, gubit ćete fokus i suočavati se s više stresa. Prema istraživanjima razdoblje između 22 h i 6 ujutro je vrijeme u kojem se tijelo obnavlja. Stoga neka vam uđe u naviku lijegati na vrijeme i buditi se uvijek u isto vrijeme.

Drugi faktor koji utječe na način kako se vaše tijelo nosi sa stresom je prehrana. Određene namirnice mogu neutralizirati učinke stresa. Npr. jaja (omlet, na oko ili kuhana) za doručak mogu pomoći da se mozak razbistri, te poboljšati koncentraciju. To je zbog toga što jaja uz mlijeko, sir i orašaste plodove imaju visoku razinu tirosina. To je aminokiselina koju tijelo koristi za proizvodnji brojnih važnih hormona i neurotransmitera, uključujući norepinefrin, dopamin i hormone štitnjače. Time olakšavate mozgu da se bavi s više zadataka odjednom. Drugi tip hrane koji olakšava nošenje sa stresom su sezamove sjemenke. Za vrijeme napornog radnog dana uzmite grickalice sa sezamom. Sezamove sjemenke otklanjaju stres jer sadrže amino kiseline koje pomažu opuštanju krvnih žila. Osim sezama sličan učinak imaju zrna soje, kikiriki i sl.

Također, jabuka je odlično voće koje raspršuje stres. Jabuke su bogate antioksidantima koji pomažu energiziranju tijela koje je iscrpljeno.

Treći način na koji se rješavate stresa je tjelovježba. Nevažno koliko jednostavna bila vaša rutina tjelovježbe, vjerojatno to nije nešto što radite oduševljeno. Međutim kada biste razumjeli samo dio koristi koje imate od tjelovježbe vjerojatno biste postali fitnes fan. Tjelovježba je najbrži način kojim možete popraviti raspoloženje i eliminirati stres. Za vrijeme tjelovježbe otpušta se endorfin koji ima sposobnosti vraćanja dobrog raspoloženje, te ćete na sve stvari oko sebe gledati pozitivnije.

Stres – kako se nositi s njim i kako smanjiti stres [ SELFHELP ]

Rate this post