Bolni zglobovi i prevencija osteoartritisa

Bolni zglobovi i prevencija osteoartritisa

 

Oko 21 milijun odraslih osoba ima osteoartritis, stanje u kojim su zglobovi bolni, a u konačnici može dovesti do tolike boli da ne možete ustati ili se kretati. Ovisno o faktorima rizika bolni zglobovi mogu pogoditi bilo koga, iako se osteoartritis javlja najčešće sa znakovima starenja.

Kod žena se javlja najčešće iznad pedesete godine života, a kod muškaraca iznad 45. Također, jačina i područje boli je različito. Kod žena će se bolovi najčešće razviti u laktu, koljenima i gležnjevima, kod muškaraca u zapešću, kukovima i leđima.

Ali samo zbog toga što je stanje često, ne znači da je neizbježno, da ga ne možete spriječiti ili učiniti nešto kako biste ga kontrolirali.

Postoji nekoliko vrsta zglobova, oni se anatomski razlikuju, ali imaju sličnu funkciju, da povezuju jednu kost s drugom, te daju čovjeku sposobnost da se savija i kreće.

Unutar zglobova nalaze se ligamenti i hrskavica. Oni su zaduženi da smanjuju trenje kosti o kost prilikom kretanja zglobova. Oseoartritis se javlja kada tijelo počinje gubiti to tkivo, a mnogo je faktora koji utječu na taj gubitak.

Starenje: Prvi je faktor starenje. Hrskavica se stanjuje kako starimo. S vremenom može postati raspucala, a pojavljuje se i erozija.

Ranije ozljede: Faktor koji ubrzava eroziju mogu biti ozljede iz mladosti, ali i kod osoba koje nisu imale nikakvih ozljeda javlja se erozija.

Upale: Manje ozljede utječu na biokemiju vaših zglobova, jer se za vrijeme upala opuštaju kemikalije koje su destruktivne za hrskavicu.

Gubitak mišićne mase: Kako osobe stare prirodno gube mišićnu masu, ako ne vježbate kako biste je očuvali, umjesto mišića zglobovi će na sebe preuzimati težinu svakodnevnog života, te to vodi to veće štete na njima.

Pretilost: Što veću težinu zglobovi moraju nositi to će brže propadati. Ovo je posebno točno s koljenima.

Problem je u tome što hrskavicu koja je izgubljena ne možete vratiti, možete samo na vrijeme reagirati i spriječiti daljnje izlizivanje i smanjiti bol ukoliko ona već postoji.

Za početak se vratite na zdravu težinu. Ovo je prva stvar koju morate napraviti da biste očuvali svoje zglobove. Znanstvenici kažu da smanjenje težine samo za 5 kg može već smanjiti bolni artritis za oko 50 posto kod mnogih žena. Gubitak težine također usporava napredovanje artritisa.

Varirajte s tjelovježbom. Kombinirate aerobne vježbe, s dizanjem utega, pilatesom, istezanjem i vježbama opuštanja. Nemojte pretjerivati ni u jednom području jer to povećava bol. Potražite i vježbe koje će ciljano ojačati mišiće oko bolnih zglobova. Manje kretanja znači više ukočenosti u zglobovima, pa ustanite i krećite se. Dok sjedite za računalom često mijenjajte pozicije, a svako malo ustanite i prošećite oko stola.

Prepoznajte svoja ograničenja. Neke aktivnosti su jednostavno prenaporne za vaše zglobove pa se nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

I od pravilnog izbora hrane ćete imati koristi. Omega -3 masne kiseline koje nalazimo u ribi povoljno utječu na oseoartritis. Vitamin D također vam pomaže da zaštitite svoje zglobove.

Držite se uspravno. Pogrbljivanje nije dobro ni za vaše zglobove. Dobro držanje olakšava posao mišićima i zglobovima.

Uvijek nosite štitnike kada se bavite aktivnostima visokog rizika. Samo jedan kamenčić na stazi za rolanje i već ste si osigurali bol u koljenima za cijeli život.

Dodatno bolove u zglobovima možete ublažiti nekim prirodnim pripravcima.

Kupka u gorkoj soli

Ovo je klasični lijek za bilo koje bolove u zglobovima i mišićima. Kupka donosi brzo olakšanje, smanjuje upalu, a dodatno je možete obogatiti eteričnim uljima. Npr. ako stres pogoršava vaše stanje dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Izađite van i upijajte sunčeve zrake

Ponekad su bolovi u zglobovima povezani s artritisom. Da biste spriječili artritis, gubitak koštane gustoće, probleme u funkcioniranju mišića i još neke bolesti dovoljno je da svakodnevno boravite na otvorenom petnaestak minuta kažu znanstvenici. Istraživanja pokazuju kako 20 posto odraslih ima manjak vitamina D, a vrlo niska razina tog vitamina u organizmu može rezultirati ozbiljnim bolestima i poremećajima. Naravno treba izbjegavati doba dana kada je zračenja najjače, ali petnaestominutni boravak pod vedrim nebom u sunčanim danima dovoljan je da tijelo proizvede dovoljno tog vitamina za dnevne potrebe.

Svakodnevno jedite prave juhe

Želatina je prirodni kolagen, protein koji se nalazi u većini tkiva, a najvažniji je protein u vezivnim tkivima, kostima i zglobovima. Najbolje će djelovati goveđa juha jer ima najviše želatine. Važno je da goveđe kosti i meso iskuhavate dovoljno dugo, najmanje dva sata, a preporučuje se i pet-šest sati, da bi kosti ispustile što više kolagena. Što je juha gelastija, to je bolja za vaše zglovobe.

Rate this post