29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Morskim plodovima do veće inteligencije

Morskim plodovima do veće inteligencije

Već neko vrijeme se zna o važnosti omega-3 masnih kiselina za zdravlje, ali podaci proizašli iz dugoročnog istraživanja provedenog na djeci u Velikoj Britaniji pokazali su da su one još važnije nego što se smatralo. Prema gotovo nevjerojatnim rezultatima istraživanja, žena koja se za vrijeme trudnoće hrani prehranom iznimno bogatom tim sastojkom (posebno ih ima u morskim plodovima) može poboljšati razvitak nekih bitnih osobina kod djeteta, poput inteligencije, motoričkih i komunikativnih sposobnosti.

Djeca, čije su majke za vrijeme trudnoće konzumirale malo ili nimalo namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, pokazala su na testu inteligenciju za šest bodova manju od prosjeka. Iako se to ne čini mnogo, značajno je za kasniji život djeteta.

Ovo je istraživanje bacilo novo svjetlo na prehrambene savjete trudnicama, budući da su do sada nutricionisti (bar u Americi) savjetovali kako bi se trebao ograničiti unos tih namirnica u trudnoći zbog određene količine žive u njima. To je naime je sastojak koji u većim količinama može utjecati na smanjenje kasnijih verbalnih sposobnosti.

Zbog toga je potrebno ovo istraživanje uzeti s određenom rezervom, iako znanstvenici koji su radili na njemu tvrde kako je dobrobit povećanog unosa ovih namirnica mnogo veća od mogućeg rizika.

Istraživanja poput ovog, oslanjaju se na korelaciju između unosa namirnica i rezultata testova, ali ne mora nužno značiti i gotovo je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je veću inteligenciju prouzrokovao unos određene namirnice. Zbog toga bi se sve savjete proizišle iz istraživanja usmjerenih na samo jednu varijablu trebalo uzimati s određenom dozom opreza. Bez obzira koliko se neka namirnica smatrala zdravom u količini unosa nikad ne smijemo pretjerivati. Ponekad namirnica koja je iznimno dobra za jednu tjelesnu funkciju može imati negativan učinak na drugu.

Rate this post