Što pet cigareta dnevno čini vašem zdravlju

Što pet cigareta dnevno čini vašem zdravlju

 

Mnoge osobe sebe opisuju kao nepušače ili „light“ pušače jer dnevno ispuše manje od 5 cigareta. A opisujući sebe reći će da nisu ni ovisnici, jer mogu prestati kad žele. Ali istraživanja pokazuju kako upravo takve osobe imaju i najmanje motiva da se odreknu cigarete jer misle kako ne puše dovoljno da bi im zdravlje bilo ugroženo.

Dok rizik od raka pluća raste s brojem cigareta – više od 20 cigareta dnevno povećava rizik za 30 puta – nedavna istraživanja pokazala su kako najveći rizik dolazi od prvih nekoliko cigareta.

Istraživanje u Norveškoj, objavljeno prošle godine, pokazalo je kako pušači koji dnevno ispuše do 5 cigareta imaju tri puta veće šanse da umru od srčanih bolesti od osoba koje ne puše.

Ako vas statistike ne plaše, jer ionako morate od nečega umrijeti, morate znati da i do pet cigareta dnevno ugrožava vaš izgled. Starenjem arterije se sužavaju, pušenje ubrzava taj proces. Uništava u vašem tijelu vitamin C i druge antioksidante. Pušenjem žute vaši zubi i nokti (što također odaje dojam starije osobe), isušuje se vaša koža, a osim toga oslabljuje cjelokupni imunitet, pa je tijelo sklonije oboljenjima.

Rate this post

Komentari

Odgovori

*