Ako mislite da lijekovi neće pomoći, onda ni neće

Ako mislite da lijekovi neće pomoći, onda ni neće

Ponekad ljudi znaju piti klinički dokazane lijekove, ali kod njih nisu djelotvorni ili se pojavljuju s nekim neočekivanim nuspojavama.

Razlog može biti neki kemijski kompleks, međutim znanstvenici sugeriraju kako bi razlog mogao biti i mnogo jednostavniji: osoba misli kako će lijek loše ili neće djelovati.

Takav učinak je nazvan nocebo efekt, a suprotan je dobro poznatom placebo efektu, kada se zdravlje pacijenta popravlja zbog toga što misli da je tretman učinkovit i da će mu pomoći.

Nocebo efekt može pogoršati simptome, učiniti nuspojave izraženijima i lijekove manje učinkovitima. Drugim riječima, ako očekujete da lijekovi neće pomoći, onda ćete ostati bolesni.

Mnogo je pesimističnih pacijenata. Jedno istraživanje pokazalo je kako oko četvrtine pacijenata osjeti nocebo efekt kada koristi neki lijek.

Znanstvenici iz bolnice Cardarelli, Naples, u svojoj publikaciji su objavili kako su se njihovi podaci temeljili na velikom broju promatranih osoba, te kako su došli do zaključka kako se nocebo efekt pojavljuje dosta često u kliničkoj praksi.

Liječnici u Velikoj Britaniji su se složili. „Mislimo kako je to relativno uobičajen fenomen“, rekao je dr. David Blake profesor na Medicinskom fakultetu u Londonu.

Pozitivni placebo učinci već su dugo vremena poznati. Istraživanje na Sveučilištu u Mississippiju potvrdilo je kako se 31 posto osoba koje uzimaju placebo tabletu osjećalo bolje, ali je nocebo efekt mnogo manje istraživan.

Negativne sugestije mogu potaknuti anksioznost i nepovjerljivost prema lijeku što dovodi do nocebo efekta. Također, emocije igraju značajnu ulogu. Pacijenti koji su tjeskobni i depresivni više su skloni boli. Kod takvih osoba nocebo efekt se može povećati i do 71 posto.

Rate this post