Kako oprati kosu bez šampona


Kako oprati kosu bez šampona

Izbjegavanje ili preskakanje šampona noviji je trend koji se dosta brzo širi. Mnogi su zbog tvrdnji da šamponi oštećuju kosu i narušavaju njezinu ravnotežu počeli tražiti alternativna rješenja i prirodne načine pranja kose, no kod mnogih obični šamponi izazivaju iritacije te traže rješenja.
Šamponi imaju sastojak koji brzo i efikasno čisti kosu, no određeni sastojci šampona mogu izazivati iritaciju vlasišta, te isušivati kosu i činiti je lomljivom.

Neke od prednosti preskakanja šampona su manje izlaganje potencijalno štetnim kemikalijama, često bolji volumen kose, zdravije vlasište te bolja proizvodnja prirodnih ulja koja su korisna za vlasište. Iako zvuči neobično pranje kose sa sredstvima na uljnoj bazi može pomoći u očuvanju zdravlja kose.

– Kako oprati kosu bez šampona – Varijanta 1 – Soda bikarbona – 

Soda bikarbona je učinkovito sredstvo za čišćenje, ali i neutralizator kiseline. Njegov pH pomaže uklanjanju prljavštine s vlasišta i kose.
Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone u šalicu tople vode. Dobro izmiješajte dok se soda bikarbona ne otopi. Nanesite na vlasište, masirajte, ostavite 5 minuta, te isperite temeljito.

– Kako oprati kosu bez šampona – Varijanta 2- Jabučni ocat

Jabučni ovaj ima pH sličan onom vlasišta te pH koji vraća kosu u ravnotežu i jača je. Također se smatra da jabučni ocat rješava bakterijske infekcije koje uzrokuju probleme s vlasištem. Nemojte ga nanositi direktno na vlasište i kosu nego pomjšano s nekim bazičnim uljem.
Jabučni ocat se također može razrijediti vodom, bolje je početi s blažom otopinom dok ne vidite kako vaše vlasište i kosa reagira. Dodajte 2 žlice jabučnog octa u šalicu tople vode te nanesite na vlasište, masirajte a zatim temeljito isperite.

– Kako oprati kosu bez šampona – Varijanta 3 – Limunov sok

Limunov sok također ima nizak pH i pomaže vratiti prirodnu ravnotežu vlasištu. Prirodni je odmaščivač te dobro pere kosu.
Sok od iscijeđenog limuna pomiješajte s šalicom tople vode i nanesite na vlasište. Masirajte neko vrijeme zatim isperite.
– Raženo brašno
Raženo brašno je blago sredstvo za pranje kose koje pomaže i u smirivanju vlasišta. Bogat je vitaminima i mineralima koji dobro djeluju na vlasište i kosu.
Dvije žlice svijetlog raženog brašna pomiješati s vodom i ravnomjerno nanijeti na kosu. Ostavite da djeluje 20 minuta zatim temeljito isperite.

– Kako oprati kosu bez šampona – Varijanta 4 – Aloe vera

Aloe vera je prirodna alternativa šamponima, a ima hidratantna i protuupalna svojstva.
Gel od aloe vere se nanese na vlasište, masirati nekoliko minuta te isprati kosu.

Rate this post

Komentari

Odgovori

*