Koji čajevi i bilje najbolje pomažu kod alergija. Postoje li neki oblozi kojima se mogu mazati pogođena mjesta?

Rate this post

Komentari

8 komentara na “Alergija”

  1. Zanima me najbolji prirodni lek za lecenje koprivnjace

     
  2. protiv peludne alergije – masaža sinusa prije pojave peluda koji izaziva smetnje (akupresura), kod alergije na hranu – uz izbjegavanje te hrane – probiotik (panda – izvrsno kod alergičara na mlijeko), kalcij (kod alergičara na mlijeko – rižino mlijeko s kalcijem – dm), puno tekućine (čajevi s medom) a kad alergija prerasta u kašalj i astmu – ulje crnog kima, sirup od maslačka, češnjak (inhalacija + konzumacija), đumbirov sok+med, homeopatija..
    evo toliko sam se za sada sjetila 😉

     
  3. Zavisi šta je uzrok alergiji! Budi te oprezni da “samoliječenjem” iz najbolje namjere ne stvorite novi problem, npr. korištenjem jabukovog sirćeta – ono je izuzetno jako i ako se ne razblaži s vodom može napraviti više štete nego koristi jer njegova kiselina nagriza i kožu i sluzokožu te mogu nastati infekcije i ožiljci!! Kod oralne upotrebe nerazblaženog jabučnog sirćeta vjerovatno ćete izazvati ozbiljne probleme sa želucem!

     
  4. Alergična

    Za crvenilo na licu dobro je umivanje u čaju od sljeza (od bijelog do crnog). Tri zličice čaja u 1 litru vode ostavi da stoji 12 sati. Lagano ugrij, procijedi i umivaj lice u tome. (Pročitano u knjizi “Alergije” Marije Treben).

     
  5. Kod proljetnih alergija koje uzrokuju otežano disanje pomaže sirup od maslačka (jedna žlica dnevno je dosta).

     
  6. Navodno je jako dobro nakon obroka uzeti jednu do dvije žličice jabučnog octa sa žličicom meda.

     
  7. Trebalo bi jesti što više namirnica bogatih vitaminom C i E, te što više jogurta, kiselog mlijeka, lubenice i borovnica.

     
  8. Pogođena mjesta je dobro mazati uljem od gospine trave, ali se koža nakon mazanja ne smije izlgati suncu.

     

Odgovori

*