28. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Pomanjkanje apetita – Kako vratiti izgubljeni tek

Što preporučuje narodna medicina kod pomanjkanje apetita? Koji su čajevi za poboljšanje teka?

Kako vratiti izgubljeni tek

Iako se čini nevjerojatnim za većinu ljudi koji se muče s viškom kilograma i povećanim apetitom, postoje oni koji imaju suprotan problem.

Posebno nakon proživljenih traumatičnih iskustava, bolesti ili kod prevelikog stresa tek se jednostavno izgubi. Obroci postaju naporni, a rijetke namirnice istinski donose užitak. Takve osobe vrlo rijetko osjećaju glad, a obroci su samo obveza.

Kada bi se ovaj problem odnosio samo na izgubljene kilograme, ne bi bilo potrebe za obraćanjem prevelike pozornosti, međutim ovakav režim prehrane može narušiti sveukupno zdravlje, jer se u organizam ne unosi dovoljno minerala i vitamina.

Iako bi najprije trebalo otkloniti uzroke pomanjkanja teka, vratiti ga možemo i uz pomoć nekih začina i čaja.

U hranu biste trebali dodavati piskavicu, celer, vlasac, origano i što više bosiljka.

Kod smanjenog teka pomaže čaj od stolisnika u koji se doda žličica švedskih kapi. Trebalo bi piti dvije šalice čaja dnevno.

Osim stolisnika djelotvoran je čaj od bosiljka i kičice. Čaj od bosiljka pripremamo tako da žličicu čaja prelijemo sa šalicom kipuće vode. Ostavimo 5-10 minuta, procijedimo.

Kičica se ne kuha nego se namače 8h u hladnoj vodi. Jedna čajna žličica se namače u 0,75l vode. Zatim se zagrije, te pije po jedna šalica čaja prije tri glavna obroka.

4.7/5 - (3 votes)