18. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Mediteranska prehrana i rak želudca

Osobe koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju manji...

Mediteranska prehrana i prevencija raka želudca

Osobe koje se pridržavaju mediteranske dijete, odnosno mediteranskog načina prehrane imaju manji rizik obolijevanja od raka želuca, kažu znanstvenici. Osobe čija prehrana u najvećoj mjeri sadrži voće, povrće, ribu, žitarice i maslinovo ulje, uz relativno mali udio crvenog mesa i mliječnih proizvoda, imaju u prosjeku 33% manji rizik da će oboljeti od raka želuca, utvrđeno je kroz istraživanje.

Što bi trebal jesti kod raka želuca

Liječenje raka želuca, koje može uključivati ​​operaciju uklanjanja dijela ili cijelog želuca, često utječe na apetit pacijenata i način na koji probavljaju hranu. Mnogi pacijenti mogu rano osjetiti slab apetit, gubitak tjelesne težine, bolove u trbuhu i osjećaj sitosti, što može otežati pridržavanje redovite prehrane. Ispod su izdvojeni neki od komentara koji su ostavile osobe u komentarima a vezano uz ovu temu:

Hranite se uravnoteženo.

“Uravnotežena prehrana korisna je za sve. Nakon operacije ili tijekom liječenja raka želuca, primjena određenih obilježja uravnotežene prehrane može biti jako važna. Na primjer, razmotrite manje vlakana, mekše voće; kuhano povrće; i manje vlaknaste nemasne bjelančevine, kao što su riba umjesto školjkaša, jaja umjesto odreska ili glatki maslac od orašastih plodova umjesto sirovih orašastih plodova.

Smoothie od zelenog čaja

“Smutiji, kao što je od zelenog čaja, mogu vam pomoći kada imate slab apetit.”

Sok od mrkve

Preporučujem svaki dan da sami naprave sok od mrkve i piju ga umjesto vode i jesti zelene salate svaki dan i čim vise zelenila, recimo špinat brokoli itd, ali posebno zelene salate više puta na dan jesti i više puta piti sok od mrkve. Sok koji sam doma pasiraš, iscijediš i piješ. Ne jesti mesa može malo krumpira kuhanoga i piletinu al više zelenja bez mesa.

Minimizirajte prerađenu hranu.

Smanjite unos mesa poput slanine, kobasica i delikatesnog mesa, što može povećati rizik od raka debelog crijeva. Također, je pametno izbjegavati prerađenu hranu, uključujući slatkiše, zapakirane grickalice, gazirana pića i druga zaslađena pića, koja pružaju malo prehrambenih prednosti.

Jedite manje, a češće obroke.

“Mnogi ljudi s rakom želuca imaju gubitak apetita ili gastrointestinalnu nelagodu, a manji obroci mogu pomoći. Umjesto tri veća obroka, pokušajte jesti šest manjih obroka dnevno i održavajte adekvatan unos kalorija dodavanjem kalorične hrane. Probajte maslac od kikirikija na krekerima, dodajte maslinovo ulje u juhu ili stavite avokado u smoothie.”

Rate this post