Prirodni piling za tijelo – 5 odličnih varijanti

Prirodni piling za tijelo – 5 odličnih varijanti

Piling je važan korak u rutini njege kože lica, ali i tijela. Piling se može kupiti, ali i namirnice koje imate u kući mogu izvrsno poslužiti. Neke od klasičnih su kava, šećer, sol i palenta. Ovisno o tipu kože možete ih pomiješati s različitim namirnicama, od ulja, mlijeka, jogurta do voća ili povrća.

Prirodni piling za ruke i tijelo od jagoda

Uzmite 8 do 10 jagoda, 2 žlice maslinovog ulja, te 1 žlicu krupne soli.
Pomiješajte sve sastojke i napravite pire. Umasirajte u ruke i noge, isperite i posušite.

Jagode su bogate prirodnim voćnim kiselinama što će vratiti sjaj vašoj koži.

Osim prirodnog pilinga za tijelo od od jagoda možete napraviti prirodni piling za tijelo i ruke još od nekih sastojaka ovisno o tome što imate u kuhinji.

Prirodni piling za tijelo od maslinovog ulja

Pomiješajte žicu šećera ili soli s maslinovim uljem u količini da dobijete kremastu pastu. S pilingom dobro istrljajte tijelo ili ruke, te nakon toga isperite. Vaša koža će izgledati mlađe, a nakon  nekoliko uporaba ovog pilinga vratit će joj se i punoća. Piling nemojte upotrebljavati češće od 2- 3 puta tjedno.

Prirodni piling za tijelo od kave

Ovaj piling poboljšava cirkulaciji i koristan je u borbi protiv celulita. Upotrebljava se tako da talog crne kave umasirte u kritična područja, a zatim isperete. Ovaj piling upotrebljava se i za lice.

Prirodni piling  od palente za tijelo

Piling od palente obično se pravi s jogurtom, na način da se pomiješaju palenta i jogurt kako bi se dobila razmaziva pasta, koja neće biti ni previše čvrsta, a ni tekuća da se ne razlijeva. Piling se umasira u kožu a zatim ispere.

Prirodni piling za tijelo od šećera

Šećer u svojstvu pilinga je odličan izbor jer osim mehaničkog pilinga koji rade zrnca on sadrži AHA kiselinu koja odrađuje i kemijski piling te uklanja nečistoće s kože. Šećer ne bi trebalo koristiti samostalno jer bi u takvoj varijanti bio previše grub za lice, nego ga pomiješati s uljima ili

Šećer se može kombinirati s kokosovim uljem tako da pomiješate šećer i kokosovo ulje tako da dobijete gustu smjesu. U ovu smjesu se može dodati i žlica ili dvije iscijeđenog limunovog soka ukoliko želite i efekt izbjeljivanja kože. Pripremljeni piling masirati po koži, može se isprati odmah ili ostaviti na koži par minuta. S obzirom da kokosovo ulje djeluje hidratantno, dobit će se istovremeno piling i hidratacija kože.

Kako koristiti piling

Piling se, ako se radi o mehaničkom pilingu, koji “struže” mrtve stanice kože upotrebljava tako da se lagano umasira kružnim pokretima, a zatim ispere. Kod ove vrste pilinga ne treba puštati da se osuši na koži, nego je dovoljno masirati kružnim pokretima. Prirodni pilinzi su u prednosti u odnosu na mehanička sredstva poput spužve ili četke iako imaju isti zadatak, a to je uklanjanje odumrlih stanica kože, jer i dodatno njeguju kožu supstancama iz namirnice koja se upotrebljava.

Piling bi bilo bolje raditi nakon kupke, ili općenito nakon što je koža bila namočena bar nekoliko minuta, jer je tada koža mekša te će efekt pilinga biti bolji. Kada piling radite u kadi, posebno ukoliko se radi o pilinzima na bazi ulja, budite oprezni kako se ne bi poskliznuli na ulje koje kapne u kadu.

Piling se nanosi kružnim pokretima, kao da masirate dio tijela na kojem radite piling. Nakon toga piling treba isprati. Bilo bi dobro nakon pilinga nanijeti na kožu neko hidratantno sredstvao, kremu, losion ili ulje.

Općenito o pilingu

Svrha pilinga je da površinski oljušti mrtve stanice kože kako bi nova koža dospjela na površinu. Na taj način koža postaje mekša i nježnija, te zdravija. Ali baš zbog toga važno je da se piling ne upotrebljava previše često, jer ako piling oljušti sve mrtve stanice kože, a nastavimo ga upotrebljavati na “mladoj” koži, mogao bi je iziritirati i oštetiti.

Pročitajte i:

Najbolje prirodne maske za lice za svaki tip kože

Najbolje prirodne maske za kosu

Što hladne ruke govore o vama 

4.7/5 – (3 votes)

Komentari

Odgovori

*