26. svibnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Herpes

Herpes se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje oko usta i usnica. Pojavljuju se mjehurići koji zatim puknu i vlaže, stvori se krasta koja kad otpadne otkriva novu kožu. Herpes obično traje desetak dana...

Herpes

Herpes se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje oko usta i usnica. Pojavljuju se mjehurići koji zatim puknu i vlaže, stvori se krasta koja kad otpadne otkriva novu kožu. Herpes obično traje desetak dana.

Najčešće se pojavljuje u trenutku pada imuniteta, npr. s prehladom. Kada virus jednom dospije u organizam, može se pritajiti i pojaviti na koži tek danima, tjednima pa čak i mjesecima nakon zaraze.

Prije nego izbije na tom mjestu se pojavljuje svrbež i subjektivni osjećaj topline, pa uspijete li ga predosjetiti možete spriječiti njegovo pojavljivanje. Namažite nekom antivirusnom kremom ili Švedskim kapima (možete ih nabaviti u ljekarnama). Nakon što se krema upije na to mjesto stavite led ili neki drugi hladan oblog.
Ako ipak izbije ne možete ga ničim natjerati da nestane, ali možete ublažiti bolove i širenje. Na ranicu redovito nanosite hladne obloge, najbolje je kombinirati antivirusnu kremu ili mast s hladnim oblozima švedskih kapi.

Kada Herpes prijeđe u drugu fazu, njegovo zacjeljivanje pospješit će cinkova mast. Za ubrzavanje zacjeljivanja kao i za prevenciju nastanka veoma je važna zdrava prehrana. Ne jedite preslanu ili prezačinjenu hranu, smanjite unos čokolade i oraha. Umjesto toga jedite hranu bogatu lizinom (grah, grašak, kukuruz) i pokušajte vitaminima (vitamin C posebno) ojačati imunitet. Djelotvoran je i čaj od kadulje.

Herpes se vrlo lako prenosi, stoga nemojte dijeliti ručnike, pribor za jelo i sl. I ni slučajno se nemojte ljubiti jer je to najčešći i najlakši način zaraze.

Što preporučuje narodna medicina za liječenje herpesa? Pročitajte ispod u komentarima. 

Rate this post