24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kolesterol – prehrana

Ukoliko želite sniziti kolesterol trebate promijeniti svoju prehranu...

Kolesterol – prehrana

Ukoliko želite sniziti kolesterol trebate promijeniti svoju prehranu.

Ključno je da izbjegavate zasićene masti i kolesterol u hrani. Jedite više povrća, voća i žitarica. Udio masti u dnevnim kalorija ne bi trebao prelaziti 30%.
Smanjite potrošnju crvenog mesa, peradi, a povećajte unos ribe i školjkaša. Također, korisno je izbjegavati proizvode od punomasnog mlijeka, majonezu, čokoladu, tropska ulja…

Neka istraživanja su pokazala kako trošenjem umjerenih količina jednostruko nezasićenih masti – orasi, sjemenke i avokado, možete sniziti LDL kolesterol. Jedenjem grožđa možete smanjiti kolesterol u krvi, jer se u njihovim kožicama nalaze flavonoidni spojevi.

Od vitamina su vrlo korisni  E, C i A, dok su od minerala najkorisniji za snižavanje kolesterola krom, kalcij, bakar i cink. U svoj jelovnik uključite i rižine mekinje, artičoke, gljive šitake i feferone. Birajte hranu koja sadrži vlakna topiva u vodi – grejp, jabuke, grah, sušeni grašak…

Prehranom protiv povišenog kolesterola

Nema smisla poricati činjenicu da je zdrava prehrana prva linija obrane kada je u pitanju kolesterol. Ove namirnice trebali biste smanjiti u svojoj prehrani ili čak potpuno eliminirati ukoliko vam je dijagnosticiran povišen kolesterol.

– 1 – Proizvodi od punomasnog mlijeka

S proizvoda poput sladoleda ili punomasnog sira prebacite se na dijetne jogurte ili na manje bogate mozzarella sireve.

– 2 – Prerađeni mesni proizvodi

Kobasice, salame, hrenovke i sl. loše će utjecati vašu na razinu kolesterola, kad ih kupujete tražite one s manje masnoća poput pilećih hrenovki i kobasica.

– 3 – Pomfrit

Kaže se da je pomfrit pravi ubojica. Ne postoji gotovo ništa gore što možete učiniti za povišeni kolesterol od naručiti veliku porciju pomfrita.

– 4 – Tropska ulja

Kokosovo ulje, avokadovo i sl. Iako razina lošeg kolesterola u njima varira pokušajte ih zamijeniti uljima koja sadrže zdravije masnoće poput maslinovog.

– 5 – Kolači

Kolači, posebno tvornički upakirana slatka peciva i kolači.

Ali postoje i namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola. Ovo su neke od njih, pa ih ukomponirajte u svoju prehranu.

– 1 – Bademi

Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.

– 2 – Zobena kaša

Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće.

– 3 – Morski plodovi

Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama spada u skupinu namirnica poznatih po „dobrim“ masnoćama, a posebno riba poput lososa i tunjevine.

– 4 – Crveno vino

Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.

– 5 – Soja

Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.

 

Rate this post