Kolesterol – prehrana

      Nema komentara na Kolesterol – prehrana

Oglas

Kolesterol – prehrana

Ukoliko želite sniziti kolesterol trebate promijeniti svoju prehranu.

Ključno je da izbjegavate zasićene masti i kolesterol u hrani. Jedite više povrća, voća i žitarica. Udio masti u dnevnim kalorija ne bi trebao prelaziti 30%.
Smanjite potrošnju crvenog mesa, peradi, a povećajte unos ribe i školjkaša. Također, korisno je izbjegavati proizvode od punomasnog mlijeka, majonezu, čokoladu, tropska ulja…

Neka istraživanja su pokazala kako trošenjem umjerenih količina jednostruko nezasićenih masti – orasi, sjemenke i avokado, možete sniziti LDL kolesterol. Jedenjem grožđa možete smanjiti kolesterol u krvi, jer se u njihovim kožicama nalaze flavonoidni spojevi.

Od vitamina su vrlo korisni  E, C i A, dok su od minerala najkorisniji za snižavanje kolesterola krom, kalcij, bakar i cink. U svoj jelovnik uključite i rižine mekinje, artičoke, gljive šitake i feferone. Birajte hranu koja sadrži vlakna topiva u vodi – grejp, jabuke, grah, sušeni grašak…

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

Za više ideja kako si olakšati tegobe  pogledajte komentare ispod, a ako vi imate neki provjereni recept ostavite ga u odgovorima ispod kako biste pomogli drugima.

 

Odgovori

*