27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Čaj za Parkinsonovu bolest

Čajevi imela, kadulja, matičnjak. Jednu žlicu mješavine prelit s litrom kipuće vode, neka se  hladi pola sata, procijedit zasladiti medom, čaj piti tokom dana na gutljaje.

Čaj za  Parkinsonovu bolest

Čajevi imela, kadulja, matičnjak. Jednu žlicu mješavine prelit s litrom kipuće vode, neka se  hladi pola sata, procijedit zasladiti medom, čaj piti tokom dana na gutljaje.

Opširnije o djelovanju pojedinih čajeva

Mnogi prirodni tretmani koji se koriste za Parkinsonovu bolest temelje se na pretpostavci kako kako tijelo ne može proizvesti dovoljno prirodnih neurotransmitera, te se pokušava povisiti razina dopamina u tijelu što na neki način ublažava simptome.

Osim gore navedenog čaja, obično se spominju još i kurkuma, zeleni čaj, ginko i kokosovo ulje.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, komponentu koja može imati pozitivan učinak na osobe koje boluju od Parkinskonove bolesti. Navodno usporava napredovanje ove bolesti, te ublažava simptome koji se s njom povezuju. Možete je dodavati u različita jela kao začin ili konzumirati kao čaj.

Zeleni čaj

Dokazano ja kako zeleni čaj ima mnogostruke benefiti za tijelo općenito, posebno zbog antioksidanata kojima je bogat. Njegova popularnost je i u tome što ga se vrlo lako može kupiti, gotovo u svakom supermarketu, a djelovanje je jako širokog spektra. Smatra se kako je već jedna šalica zelenog čaja dnevno dovoljna za ostvarivanje koristi koje zeleni čaj daje.

Ginko biloba

Ginko biloba jako je popularna biljka za poticanje zdravlja mozga. Ginko biloba potičke cirkulaciju i prevenira nastanak oštećenja neurona. Za osobe koje boluju od parkinsonove bolseti zdrava cirkulacija je jedan od ključnih faktora, jer se simptomi mogu pogoršati ukoliko do mozga ne dospijeva dovoljno kisika.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje lako je uvrstiti u prehranu jer može zamijeniti bilo koju masnoću u prehrani, a korisno je jer promovira zdravlje stanice i pomaže njihovoj regeneraciji. Omega -3 masne kiseline svakako su zdraviji odabir od zasićenih masnoća jer poboljšavaju moždane funkcije. Uz kokosovo ulje u prehranu uključite losos, kamenice, zrna soje, laneno sjeme i druge namirnice za koje znate da su bogate omega -3.

Prehrana

I dok promjene u prehrani svakako neće izliječiti Parkinsonovu bolest, istraživanja sugeriraju kako određeni stilovi prehrane mogu usporiti napredak bolesti, te ublažiti simptome kod nekih osoba.

Hrana bogata antioksidantima, trebala bi smanjiti oksidativni stres u mozgu koji može biti odgovoran za mentalnu slabost koja se povezuje s Parkinsonovom bolesti. Istraživanja su se uglavnom usredotočila oko proteina, flavonoida, antioksidanata i dobrih bakterija.

Da biste povećali unos antioksidanata u prehrani svakako povećajte unos orašastih plodova, uključujući orahe, lješnjake, brazilske orašćiće, pistacio i druge. Osim orašastih plodova šumsko voće se smatra jako bogatim izvorom antioksidanata. U svoju prehranu uključite maline, kupine, borovnice, brusnice i ostalo šumsko voće. Zapravo većina voća i povrća ima antioksidanata u određenoj mjeri, pa neka se na vašem stolu redovito nađu rajčice, paprike, patlidžani, špinat, blitva i slično.

Održavanje zdrave hidratacije tijela jako je bitno kod nošenja s Parkinsonovom bolešću. Starije osobe trebale paziti da piju 6-8 čaša vode svaki dani. Dovoljna količina vode u tijelu jako je bitna komponenta za što normalniji život uz ovu bolest.

Za dobro nošenje s Parkinsonovom bolesti nužno je unijeti i neke promjene u životnom stilu.

  • Što više vremena provodite pod vedrim nebom. Vitamin D štiti organizam od Parkinsonove bolesti i usporava njen napredak, pa su svjež zrak i sunce važni saveznici u normalizaciji života.
  • Vježbajte. Svaki oblik aktivnosti koristan je kod Parkinsonove bolesti. Kretanje pomaže normalizaciji života, ali i usporava progres ove bolesti.
3.9/5 - (7 votes)