18. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Med i cimet za mršavljenje

Svako jutro natašte i uvečer prije spavanja... Med je prirodni šećer, te vrlo važan u mobiliziranju masnoća pohranjenih u tijelu. Odličan je antioksidant, a ima protuupalne učinke.

Med i cimet  za mršavljenje

Čak i kada nisu u kombinaciji med i cimet mogu imati zdravstvene koristi. Obje namirnice su vrlo zdrave.

Med je prirodni šećer, te vrlo važan u mobiliziranju masnoća pohranjenih u tijelu. Odličan je antioksidant, a ima protuupalne učinke.

Cimet snižava negativni kolesterol, regulira glukozu u krvi, te može pomoći kod rezistencija na inzulin.

Ideja iza ovog recepta je da se kombiniraju cimet iz organskog uzgoja i prirodni med dvaput dnevno, nakon buđena, te prije odlaska u krevet.

Kako koristiti med i cimet za mršavljenje?

Kada se kombiniraju ova dva sastojka postaju jaka formula koja vam može pomoći da smršavite. Proces nije brz, da bi se aktivirali svi korisni procesi u tijelu treba dopustiti ovoj kombinaciji da djeluje.  Kombinacija meda i cimeta trebala bi istovremeno smanjiti tek, kao i potaknuti tijelo da pohranjuje manje masnoća. Ne postoje znanstveni dokazi da bi ova dijeta bila učinkovita, nego je recept temeljen na narodnoj medicini, koja preporučuje ova dva sastojka.

Svako jutro natašte i uvečer prije spavanja popiti mješavinu meda i cimeta u pola litre prokuhane vode. Piti po pola smjese ujutro, pola navečer.

Ovaj recept trebalo bi kombinirati sa zdravom prehranom i tjelovježbom za najbolje rezultate, ali ako osoba nije na dijeti ova mješavina će bar spriječiti debljanje.

Kombinacija meda i cimeta postala je vrlo popularna formula za mršavljenje jer utječe na metabolizam na vrlo pozitivan način.

Recepti su raznorazni, te svatko treba pronaći omjer koji za njega funkcionira. U većini ih se navodi kako treba dodati žlicu meda i malo mljevenog cimeta u čašu vode. Popiti tu kombinaciju ujutro na tašte, te jednaku količinu uvečer, netom prije spavanja.

U mnogim receptima se preporučuje da se voda prije upotrebe proključa, a zatim ohladi, dok u nekim piše da je sasvim u redu i obična voda iz slavine. U nekim receptima ćete pronaći da se odmah pripremi cijela količina, popije pola, a ostatak spremi u hladnjak, te popije uvečer, dok neki preporučuju pripremu svježeg napitka i ujutro i uvečer.

Omjer koji odgovara vama morat ćete sami otkriti.

Neće svima odgovarati ova kombinacija, ali mnogi tvrde kako je jako učinkovita i ima pozitivno djelovanje.

S cimetom, a ni medom ne smijete pretjerivati, jer ekscesivno korištenje ovih namirnica može biti i štetno. Zbog toga je dobro koristiti što manje količine koje bi bile učinkovite. Obično se smatra kako je dvije žlice meda dnevno sigurno za korištenje, te do 500 mg (0,5 g) cimeta.  Ne biste trebali nikako prelaziti tu količinu.  Djeca, trudnice, dojilje i sve osjetljive osobe ili koje koriste neke lijekove trebale bi izbjegavati cimet. Na primjer cimet koji kupite u vrećici ima oko 20 g, računajte da ne biste trebali tu količinu potrošiti prije 40 dana. Cimet u staklenim posudama (solnicama) koji kupite ima oko 50 g, gledajte da vam ta količina bude dostatna za 3-4 mjeseca.

Cimet daje energiju ujutro, ali za razliku od nekih drugih napitaka, kao na primjer kave, koja će vas ujutro razbuditi, ali i uvečer održati budnima, cimet će vam uvečer pomoći da bolje spavate. Cimet je topao, protuupalni začin koji podupire probavu i stabilizira šećer u krvi. To znači da će vam pomoći da čvršće spavate tijekom noći, jer su energetski uzleti ono što nam ometa san. Zbog toga, ako popijete cimet pred spavanje trebali biste spavati mirnije i bolje.

Ukoliko vam ne odgovara toliko tekućine u večernjim satima, ako vas potreba za odlaskom u WC budi tijekom noći, možete izravno u žlici pomiješati med i cimet, te cupliti žlicu smjese bez miješanja u vodi.

Vezano:

Kako UBRZATI METABOLIZAM i smršaviti

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta 

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje 

40 najboljih savjeta za mršavljenje 

Mršavljenje bez dijete 

Rate this post