Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir – BUDWIG DORUČAK –

Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir

Ova kombinacija smatra se vrlo zdravom, te spominje kao pripravak čak i za liječenje raka. Prednost ove kombinacije uočila je Dr. Johanna Budwig, a djelovanje kombinacije posnog kravljeg sira i lanenog ulja, temelji se na zdravstvenim prednostima koje pruža laneno ulje, a koje se najbolje apsorbira u organizmu ako je u emulziji sa svježim sirom. Ukoliko vam je kombinacija sa sirom neukusna, kao opcija može poslužiti i jogurt.

Postoji nekoliko recepata za pripremu kombinacije svježi sir, laneno ulje i lanene sjemenke. Lanene sjemenke se uvijek koriste svježe mljevene, a možete ih samljeti štapnim mikserom, mlincem za papar ili kavu.

Recept laneno ulje i svježi sir

50 g svježeg sira

3 žlice lanenog ulja

2 žlice lanenih sjemenki

Dobro izmiješajte laneno ulje i svježi sir, da postane pasta, emulzija u kojoj se više ne vide tragovi ulja, nego sir i ulje postaju jednolična smjesa. Zatim dodajte 2 žlice lanenih sjemenki.

Recept laneno ulje i jogurt

100 ml jogurta

3 žlice lanenog ulja

2 žlice lanenih sjemenki

Postupak pripreme je jednak kao i sa sirom. Od lanenog ulja i jogurta treba napraviti emulziju gdje neće biti više vidljivi tragovi ulja, a zatim dodati svježe mljevene lanene sjemenke.

Ukoliko ne volite vaganje ili niste dobri u procjeni težine sira ili jogurta možete se koristiti i omjerima

Recept laneno ulje i sir ili jogurt u žlicama

Koristite laneno ulje i jogurt u omjeru 1:4 ili laneno ulje i sir u omjeru 2:1.

Recept:

2 žlice lanenog ulja dobro izmiješajte s 8 žlica jogurta ili 4 žlice svježeg sira. Mješavinu treba miksati dok se potpuno ne spoji i ne nastane jednolična emulzija bez tragova ulja.

Zatim treba dodati 2 žlice lanenih sjemenki.

Laneno ulje i sir (jogurt) – korisnost za zdravlje –

Osim što je laneno ulje najbolji izvor omega – 3 masnih kiselina sadrži i druge vitamine i minerale koji pridonose njegovoj učinkovitosti.

Kombinacija lanenog ulja i sira promovira kardiovaskularno zdravlje. Visoka koncentracija omega – 3 masnih kiselina smanjuje razinu kolesterola.

Laneno ulje i sir dobri su za probavni sustav, a posebno zdravlje crijeva, jer je laneno ulje prirodni lubrikant i smanjuje rizike nastanka zatvora i hemoroida.

Laneno ulje promovira zdravlje kože. Posebno je korisno kod suhe kože ili kod osoba koje su osjetljive na sunce, kada se uzima kroz prehranu, ali se nikako ne smije koristiti izravno na kožu. Laneno ulje se ne bi smjelo nanositi na kožu, a posebno ne na kožu lica, jer može napraviti veliku štetu.

Pokazalo se da laneno ulje može stabilizirati i razinu šećera u krvi.

Jedna od poznatijih uporaba lanenog ulja je za mršavljenje. Ono ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da lakše sagori višak masnoća.

Laneno ulje se ne bi smjelo koristiti za kuhanje hrane, jer se zagrijavanjem gube sva njegova djelotvorna svojstva. Trebalo bi se čuvati u hladnjaku nakon otvaranja jer se brzo kvari. Kada kupujete laneno ulje birajte ono koje su čuva na hladnim policama i u tamnim bočicama.

Recept laneno ulje, sir i sjemenke za doručak (budwig doručak)

Ova kombinacija lanenog ulja, svježeg sira i lanenih sjemenki savršena je za doručak posebno ukoliko se dodaju još neki sastojci, poput bobičastog voća, orašastih plodova i žlica meda.

50 g svježeg sira ili 100 ml jogurta izmiješajte s 3 žlice lanenog ulja i 2 žlice lanenih sjemenki. Dodajte žličicu meda, te po želji grožđica, brusnica, bobičastog voća, orašastih plodova ili bilo kojeg sezonskog voća.

Ova kombinacija nešto je najzdravije što možete pojesti kroz cijeli dan.

Ovaj recept dio je Budwig protokola tzv. uljno – proteinske prehrane. Da biste ostvarili dodatne prednosti za za zdravlje jeko je bitno poštovati i ostala pravila koja je naznačila Dr. Johanna Budwig.

  • Konzumaciju crvenog mesa smanjiti na minimum, a prednost dati peradi.
  • Okosnica prehrane treba biti povrće i voće, te svježe cijeđeni voćni sokovi.
  • Slatkiše treba izbjegavati, a za grickalice odaberite orašaste plodove.
  • Konzumaciju kruha treba izbjegavati, a s tjesteninom umjereno.
  • Hranu ne bi trebalo pržiti, te bi trebalo izbjegavati sva rafinirana ulja. Može se koristiti još jedino kokosovo ulje u prehrani uz laneno, te povremeno bučimo ulje u salatama.
  • Dnevno na suncu treba provesti bar sat vremena.
3.8/5 – (5 votes)

Komentari

3 komentara na “Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir – BUDWIG DORUČAK –”

  1. laneno ulje je najbolje hladno prešano i traje samo 3 mjeseca od pripreme.Ova lanena ulja koja se kupuju u dućanima su prerađena i na ni jednoj etiketi nećete naći rok trajanja.
    Treba ulje tražiti kod domaćih proizvođača, a jedan ima u Njemačkoj.

     
  2. u dm, lidl,konzum….

     
  3. gdje nabaviti laneno ulje

     

Odgovori

*