Čakre – energetski čvorovi za zdravlje i blagostanje

Čakre – energetski čvorovi za zdravlje i blagostanje
Čakre – energetski čvorovi za zdravlje i blagostanje

Čakre – energetski čvorovi za zdravlje i blagostanje

U zdravom tijelu zdrav duh, ali jednako tako bez zdravlja duše nemoguće je ostvariti fizičko zdravlje. Energija u našem tijelu, smještena u energetskim centrima pomaže nam uskladiti duhovno i fizičko.

Što su čakre?

Čakre su energetski centri u tijelu. Čakra bi u prijevodu značila «kotač svjetla». Svi posjedujemo određenu energiju koja okružuje naše tijelo – auru. Ta energija centrirana je unutar tijela u sedam živčanih i energetskih centara smještenih uzduž kralješnice.

Prva se nalazi na dnu kralježnice, a posljednja na vrhu glave.

Energije čakri u našem tijelu se uvijek vrte u smjeru kazaljke na satu, a na njih utječe naše emotivno, duhovno i fizičko zdravlje, ali i obrnuto. One su linkovi prema suptilnoj energiji skrivenoj u nama, te je važno saznati nešto o tim centrima kako bi mogli iskoristiti njihove potencijale.

Prva čakra

Prva čakra predstavlja opstanak, hrabrost volju, životnu energiju, temelje. Smještena je na dnu kralježnice. Boja koja je predstavlja je crvena.

Uloga ove čakre je da povezuje vašu energiju s energijom zemlje. Energija ove čakre daje vam ono što je potrebno za preživljavanje. To bi u prijevodu značilo da se odnosi na financijsku i emotivnu sigurnost.

Ako je ova čakra u ravnoteži trebali biste osjećati zadovoljstvo svojim postignućima posebno onim koja se tiču novca i doma.

Ova vam čakra daje energiju da se brinete oko materijalnog, te da najbolje iskoristite svoje potencijale.

Druga čakra

Druga čakra predstavlja seks, kreativnost, razmnožavanje, obitelj i inspiraciju. Smještaj : spolni organi. Boja – narančasta.

Ova čakra vam daje kreativnu energiju kako biste mogli uživati u životu. To je ona energija koja motivira. Kada je energija ove čakre u ravnoteži znat ćete uživati u životu, bez neumjerenosti.

Ovu čakru ćete energizirati tako da se potrudite u životu imati dosta užitka. Birajte ono što je zdravo za vas i što vam donosi zadovoljstvo.

Treća čakra

Treća čakra je žuta, predstavlja ego, centar emocija, intelekt i um. Smještaj: Solarni pleksus.

Treća čakra vam pomaže da znate procijeniti što je dobro za vas, a što nije. U njoj se krije vaša osobna moć, samopouzdanje i mudrost.

Ako je energija ove čakre u ravnoteži imat ćete dovoljno samopouzdanja i biti dovoljno mudri, da procijenite koja je vaša osobna istina za koju se vrijedi boriti.

Da biste aktivirali ovu čakru morate uzeti u obzir svoje talente i sposobnosti, razmišljajte o onome u čemu ste dobri i što vam dobro ide.

Četvrta čakra

Četvrta čakra predstavlja bezuvjetnu ljubav, odanost, vjeru i samilost. Smještena je u predjelu srca. Boja koja je predstavlja je zelena.

Kod ove čakre sve se vrti oko ljubavi, ljubavi prema sebi i prema drugima.

Kada je ova čakra u ravnoteži, bit ćete sposobni voljeti i druge i sebe. Čak i kada vam se u životu događaju teške stvari, bit ćete sposobni vidjeti dobro i ljubav u sebi i drugima.

Kako biste vratili u ravnotežu energiju ove čakre svakodnevno tretirajte i sebe i druge s ljubavlju. Svak idan učinite nešto lijepo za sebe i nešto lijepo za druge.

Peta čakra

Peta čakra predstavlja glas, istinu, komunikaciju i više znanje. Smještaj – grlo, boja – plava.

Ova čakra smještena je u grlu i izravno je povezana s ljudskom sposobnošću da govori istinu.

Energiju ove čakre vratit ćete u ravnotežu tako da prije nego nešto izgovorite pažljivo promislite. Ako energija ove čakre ne funkcionira kako treba osjetit ćete se sputano, kao da ne možete izraziti sve što biste htjeli.

Obično imamo naviku govoriti samo kada nas netko čuje, ali da biste energizirali ovu čakru, trebali biste vježbati govoriti istinu, bez obzira čuje li vas itko ili ne.

Šesta čakra

Šesta čakra, ljubičasta, predstavlja viziju i intuiciju, smještena je na trećem oku, području između obrva. Boja je indigo ili tamno plava.

Naša intuicija dolazi iz ove čakre. Ako vam je energija ove čakre u ravnoteži osjetit ćete kako vam je život predivan, lakše ćet epostizati ono što započnete, lakše ćete prepoznavati svoje saveznike i pronalaziti svoj put.

Sedma čakra

Sedma čakra nas povezuje sa univerzalnom energijom i Božanskom sviješću. Predstavlja jedinstvo i poniznost. Smještena je na vrhu glave a boja je ljubičasta.

Podsvjesna energija je svuda oko nas i međusobno sve povezuje. Također, naša podsvijest je smještena u ovoj čakri.

Kako iskoristiti potencijal čakri?

Iako vrlo mali broj ljudi zna iskoristiti potencijalnu energiju čakri u njima se krije nevjerojatna moć. Osnove je lako naučiti, pa pokušajte.

Udobno se smjestite, prekrižite noge na indijanski način. Kralježnica mora biti potpuno ispravljena. Protrljajte dlan od dlan, dok ne osjetite toplinu u njima. Odvojite ih na pet do osam centimetra udaljenosti. Osjetite energiju koja struji između njih. Svatko će osjetiti energiju na drugačiji način. Kao strujanje, toplinu, trnce i sl. Zamislite tu energiju kako se širi. Dlanove i dalje držite okrenute jedan prema drugom ispred sebe, kao u položaju za molitvu, ali malo udaljene. Zatvorite oči i u mislima se okružite bojom one čakre na koju želite djelovati. Povežite energiju čakre i dlana. Npr. želite li izliječiti slomljeno srce, usmjerite energiju na područje grudi i zamislite zelenu boju oko sebe.

Ostanite u tom položaju 3 minute. Postupno možete povećavati vrijeme meditacije, sve dok položaj ne mognete zadržati 11 minuta.

Trebat će vam nekoliko pokušaja kako biste se naučili smiriti i osjetiti energiju. Važno je biti ustrajan, izabrati neko mirno mjesto gdje vas drugi neće ometati. I pokušajte nikad ne meditirati nakon obroka jer je tada dosta energije usmjereno na probavu.

Ostavite komentar

*