Soda bikarbona za čišćenje i izbjeljivanje

Soda bikarbona

Soda bikarbona se koristi u receptima, prehrani, soda bikarbona se koristi za dizanje pekarskih proizvoda, može poslužiti kod probavnih smetnji, ali i u brojne druge svrhe u domaćinstvu. Soda bikarbona je u osnovi natrijev bikarbonat.

Prednosti korištenja sode bikarbone u različite svrhe su brojne:

  • Soda bikarbona se koristi i za prehranu, dodaje jelima te bilo gdje da je koristite ne morate se brinuti da li ste dobro isprali ili usisali nakon njenog korištenja.
  • Soda bikarbona je jeftino sredstvo, u mnogim dućanima se može kupiti i u većim pakiranjima.
  • Lako je dostupna, može se kupiti u brojnim dućanima, a kada imate zalihu kod kuće može poslužiti u različite svrhe.

Za što se općenito koristi soda bikarbona

  • za dizana tijesta i pripreme kruha
  • ispiranje usta
  • izbjeljivanje zubi, samostalno ili kao dodatak pastama za zube
  • kao deodorant
  • za izbjeljivanje
  • za otklanjanje neugodnih mirisa

Soda bikarbona može biti dobro sredstvo za čišćenje mrlja odnosno kada se nešto prolije na namještaj ili na tepih, budući da upija miris a pomaže i u izbjeljivanju mrlje. To je posebno korisno kada nije moguće oprati mrlji, ukoliko je recimo na trosjedu.

Neke od uloga sode bikarbone su uklanjanje mirisa i izbjeljivanje, no može se koristiti i u druge svrhe.

Soda bikarbona za uklanjanje mirisa

Gdje može pomoći soda bikarbona za uklanjanje mirisa? Ispod donosimo neke od mogućnosti korištenja sode bikarbone, odnosno gdje se i kako može koristiti soda bikarbona za uklanjanje neugodnih mirisa.

1.    Uklonite neugodan miris iz cipela i tenisica – nasipajte, pričekajte, otresite.
2.    Stavite zdjelicu sode bikarbone na dno hladnjaka ili mačjeg zahoda.
3.    Osvježite tepihe i tapecirani namještaj – pospite sodu bikarbonu po tepihu ili kauču, tapeciranom namještaju i ostavite da odstoji pola sata, pa usišite.
4.    Sodom možete ukloniti većinu pljesnivih mirisa nastalih iz vlažnih prostora.
5.    Uklanjajte njome mrlje i miris s ruku.
6.    Čišćenje i poliranje:
7.    Nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i koristite je za čišćenje i poliranje: mramora, plastike, kupaoničkih elemenata, srebra, bakra, čelika, stakla i porculana.
8.    Otopinom očistite mrlje od kave.
9.    Otopinom sode bikarbone isperite i očistite: kantu za smeće, dječje bočice i termos-boce, plastične posude, češljeve i četke, zastor za tuš-kabinu…
10.    Zagorjele naslage u tavi ili na roštilju premažite mješavinom sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji, pa ostružite. U težim slučajevima, ostaviti preko noći u mješavini sode i vode.
11.    Obrišite prozore otopinom sode bikarbone, pa kapljice kiše neće ostajati na staklu.

Soda bikarbona je korisna za otklanjanje mirisa na mnogim podlogama, te je prilično efikasna. Osim toga, s obzirom da se koristi i u prehrani, pogodna je za čišćenje i uklanjanje mirisa kade nije moguće sredstvo dobro isprati, te je bolje da ostane prirodno sredstvo koje se koristi i u prehrani, nego neki kemijski spojevi. To posebno može biti korisno u kućanstvu s malom djecom.

Soda bikarbona za izbjeljivanje i čišćenje

Soda bikarbona se može koristiti za izbjeljivanje kao dio osobne higijene, ali i i stvari u kućanstvu.

Soda bikarbona se može koristiti i za izbjeljivanje:

1.    Operite zube sodom bikarbonom- blago izbjeljuje, a ispiranje otopinom uklanja neugodan miris.

Čišćenje aparata:

2.    Dodajte pola šalice sode bikarbone na jedno punjenje stroja za pranje rublja, kako biste ga temeljito očistili. Isto vrijedi i za perilicu suđa i aparat za kavu.

Sažetak:

Soda bikarbona je proizvod koji ima široku primjenu. Koristi se u kulinarstvu, najčešće kod pripeeme kruha i dizanih tijesta, ali i u osobnoj higijeni (za izbjeljivanje zuba, kao deodorans), kao lijek i pomoć kod žgaravice, refluksa, probavnih smetnji, ali i kao sredstvo za čišćenje. Kao sredstvo za čišćenje odlično može poslužiti za izbjeljivanje, ali i za otklanjanje neugodnih mirisa. Uz to je jeftina i lako dostupna.

Vezano:

Rate this post