Arterioskleroza

Arterioskleroza je stanje koje uključuje sužavanje krvnih žila. To se događa kada kolesterol akumuliran uz zidove arterija uzrokuje opstrukciju krvnih žila. Arterioskleroza se obično javlja kada je osoba na nezdravoj prehrani. Blokada krvnih žila povećava uzroke zastoja rada srca. Visoka razina kolesterola u krvi nije nužno povezana s nezdravom prehranom nego je mogu uzrokovati i dob ili stres. Obično se događa kod osoba koje vode sjedilački način života, stoga se arterioskleroza liječi putem lijekova i promjene načina života.

Osobe s arteriosklerozom mogu se žaliti na kroničnu bol u nogama ili rukama. Noge mogu postati vidljivo tamne i hladne na dodir. Bol može biti toliko jaka da onemogućava najjednostavnije pokrete, poput hodanja. Postoji mogućnost i opadanja dlaka na nogama i rukama. Zbog smanjenog protoka krvi, može se javiti ukočenost u nogama i stopalima. To se obično događa nakon što osoba sjedi u jednom položaju neko vrijeme.

Kako možete smanjiti rizike i pomoći liječenju arterioskleroze:
– prestanite pušiti
– smanjite udio masnoća u prehrani
– vježbanje je bitno općenito za zdravlje, a posebno kardiovaskularnog sustava. Tjelovježba pomaže regulirati dotok krvi i jača imunitet.
– Alkohol treba izbjegavati jer se pretvara u tijelu u zasićene masne kiseline.
– Treba izbjegavati.

Postoje neki kućni lijekovi za koje se vjeruje da pomažu kontroli ovog stanja.

Med i limun poznata su kombinacija koja sprječava začepljenje krvnih žila. Ova kombinacija jača stjenke arterija. Svake večeri pojedite mješavinu žlice meda i soka od limuna.

Ananas je odlična hrana za osobe s arteriosklerozom. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i sprječava nastajanje upale ako dođe do oštećenja arterije.

Đumbir pomaže sprječavanju nagomilavanja trombocita. Smanjuje krvni tlak i štiti arterije od stvrdnjavanja.

Ginko biloba smanjuje upale arterija i stvaranje ugrušaka. Jača i doprinosi elastičnosti arterija.

Zeleni čaj pomaže u regulaciji krvnog tlaka i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Konzumacija zelenog čaja pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

4/5 – (3 votes)

Komentari

2 komentara na “Arterioskleroza”

  1. Cimet i med u kombinaciji pokazali su se jako učinkoviti protiv lošeg kolesterola

     
  2. Cimet i kakao u kombinaciji pokazali su se jako učinkoviti protiv lošeg kolesterola i kao dobra zaštita za srce i krvne žile. Cimet kao lovac na loš kolesterol, dok je kakao dobar općenito za krvožilni sustav.

     

Odgovori

*