Staračke pjege

Staračke pjege

Ni jedan prirodni lijek neće donijeti brze rezultate, ali morate biti uporni i pričekati nekoliko tjedana pa čak i mjeseci prije nego se pođu primjećivati vidljive promjene pigmentiranih zona. No, često se upornost isplati, a osim staračkih pjega mnogi sastojci djeluju općenito na poboljšanje strukture kože.

Jabučni ocat za staračke pjege

Jabučni ocat sadrži prirodne AHA kiseline koje pomažu izbjeljivanju staračkih pjega pjega.

  • Kako biste spriječili isušivanje kože najbolje je pomiješati jabučni ocat sa maslinovim uljem, svaki dan nanijeti na kožu, ostaviti da djeluje oko 20 minuta. Ako prije toga osjetite peckanje ili krene crvenilo isperite odmah s lica.
  • Za liječenje staračkih pjega kombinirajte 2 žlice soka od luka s 2 žlice jabučnog octa. Primijenite smjesu na područja gdje imate smeđe pjege.

Hren za staračke pjege

Drugi popularan prirodni lijek za smanjenje staračkih pjega je hren. Hren je nevjerojatna biljka koja ima višestruke koristi, a među kojima i staračke pjege.

  • Naribajte 1 hren, pomiješajte s četvrtinom šalice jabučnog octa. Mješavina treba odstajati 2 tjedna, s tima da je potrebno protresti jedanput dnevno. Procijedite i pohranite u malu staklenu posudu i držite u frižideru. Nanesite tri puta dnevno, a razliku biste trebali primijetiti već nakon prvog nanošenja.

Limun za staračke pjege

Mnoge osobe tvrde da staračke pjege limun briše poput gumice za brisanje.

  • Prema tom receptu limun bi trebalo utrljati izravno na pogođena mjesta. Ponoviti nakon pranja.

Ricinusovo ulje za staračke pjege

Još jedan poznat lijek za staračke pjege je ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje je možda prirodni lijek koji je najjednostavnije primijeniti.

  • Potrebno je jednostavno dva puta dnevno utrljati ricinusovo ulje na područja sa staračkim pjegama. Ovo nije lijek koji će vam instantno ukloniti staračke pjege, ali on prodire duboko u kožu i na taj način prevenira nastanak novih staračkih pjega i ublažava postojeće.

Aloe vera za staračke pjege

Aloe vera se koristi za mnoge probleme s kožom, uključujući i staračke pjege.

  • Utrljajte malo svježe aloe vere na mjesta zahvaćena staračkim pjegama. S obzirom da je aloe vera blaga, vjerojatno neće biti potrebno ispirati, no ako osjetite neke da je ljepljivo, zateže ili s ekoža crveni isperite odmah s kože.
  • Ako nemate pristup svježoj aloe veri, sličan efekt možete postići i sa gelom od aloe vere, sokom ili nekim ekstraktom, bitno je da se radi o što čišćoj aloe veri.

Papaja za staračke pjege

Određeni enzimi iz papaje također dobro djeluju na staračke pjege, potiči eksfolijaciju kože te smanjuju staračke pjege ali i druge nepravilnosti na koži. Koža bi trebala izgledati svježije, mlađe i čišće nakon redovnog korištenja papaje.

  • Odrežite tanko koru od zelene papaje, pritisnite mesnatu stranu na staračke pjege i tako ostavite 15 do 20 minuta. Također, papaju možete izrezati na sitne komadiće i zgnječiti ili usitniti u blenderu te kašu staviti kao masku na mjesta zahvaćena staračkim pjegama. Ostavite 15 minuta zatim isperite.

Jogurt za staračke pjege

Jogurt je bogat prirodnom mliječnom kiselinom koja uklanja odumrle stanice kože, te tako pozitivno djeluje i na staračke pjege.

  • Nanesite jogurt direktno na staračke pjege, pustite da djeluje oko 20 minuta zatim isperite hladnom vodom.
    Također, za staračke pjege dobra je mješavina 1 žlica jogurta, 2 žlice mljevenih zobenih pahuljica i 1 žlica svježeg limunovog soka. Nanesite mješavinu na staračke pjege i ostavite oko 30 minuta. Iaperite hladnom vodom.

Mlaćenica za staračke pjege

Mlaćenica je slično jogurtu sadrži mliječnu kiselinu koja je dobra za posvjetljivanje kože.

  • Natopite blazinicu mlaćenicom te nanesite na staračke pjege.

Banana za stračke pjege

  • Korom banane masirajte dio zahvaćen staračkim pjegama. Ostavite da djeluje 20-30 minuta zatim isperite
  • Izgnječite dio banane, dodajte žlicu mlijeka i nanesite na staračke pjege. OStavite da djeluje 30 minuta zatim isperite.

Dodatno:

Tijekom dana nosite kreme sa zaštitnim faktorom. One će pomoći pri smanjivanju nastanka novih staračkih pjega, ali će i zaštiti kožu ukoliko postane priliko izbjeljivanja stračkih pjega osjetljiva. Neka vam korištenje SPF krema postane rutina.

Vezano:

Hiperpigmentacija – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Izbjeljivanje sunčanih pjega – hiperpigmentacije – Ljepota COVER magazin

3.6/5 – (7 votes)