Hiperpigmentacija kože

Hiperpigmentacija

Za uklanjanje hiperpigmentacije postoji nekoliko prirodnih receptura, pokušajte s različitima ili onima koje su vam najjednostavnije. Budite uporni i nemojte očekivati brza rješenja no rješenja su moguća. I kozmetički kupovni preparati često se oslanjaju i naglašavaju u borbi protiv hiperpigmentacije neki prirodni sastojak.

Hiperpigmentaciju ili pjege mogu uzrokovati genetske predispozicije, hormonalne promjene, izlaganje suncu ali i sastavni su dio procesa starenja te se s godinama češće i lakše pojavljuju.

Borba s hiperpigmentacijom nije lagana, nema brzih rješenja, no budite uporni pogotovo s prirodnim proizvodima. Uvijek bi bilo dobro tijekom dana koristiti SPF kremu jer su one zaštita od dodatnog nastanka hiperpigmentacije, a posebno u procesu kada koristite proizvode za izbjeljivanje hiperpigmentacije jer koža može biti osjetljivija u tom periodu.

Mlijeko za hiperpigmentaciju

Mlijeko sadrži mliječnu koja izbjeljuje hiperpigmentaciju. Ovo je jedan od najjednostavnijih varijanti. Učinak nećete brzo vidjeti no budite uporni.

  • Namočite blazinicu s mlijekom i umasirajte na hiperpigmentaciju dva puta dnevno. Možete ostaviti da djeluje pola sata pa isprati ili ostaviti i duže. Postupak ponovite svakodnevno dva puta.

Krumpir za hiperpigmentaciju

Primjena krumpira na mjesta zahvaćena hiperpigmentacijom utječe na posvjetljivanje i svježinu kože.

  • Krumpir narežite, stavite par kapi vode na kolut krumpira i utrljajte po koži nekoliko minuta. Ovo bi trebalo ponoviti 3-4 puta dnevno, a rezultati bi trebali biti vidljivi za 1-2 mjeseca.
  • Druga opcija je naribati krumpir i iscijediti sok, u tu tekućinu umiješajte limunov sok u jednakom omjeru i nanesite na hiperpigmentirana područja. Ostavite da djeluje oko 20 minuta zatim isperite. Ponovite postupak dva puta dnevno, a rezultate biste trebali vidjeti kroz mjesec dana.

Limun za hiperpigmentaciju

Limun je bogat limunskom kiselinom i vitaminom C te je jedan od najučinkovitijih prirodnih sastojaka za liječenje hiperpiigmentacije. Također, vitamin C je antioksidant koji štiti kožu od UV oštećenja tako da dvosttruko djeluje.

  • Iscijedite sok od svježeg limuna i nanesite blazinicom na mjesta zahvaćena hiperpigmentacijom. Ostavite da djeluje 10 minuta zatim isperite. Postupak ponovite jednom dnevno dok ne budete zadovoljni rezultatima.
  • Pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna s medom u jednakom omjeru. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje oko 10 minuta zatim isperite.

Jabučni ocat za hiperpigmentaciju

Jabučni ocat dobro djeluje na izbjeljivanje hiperpigmentacije.

  • Pomiješajte jabučni ocat i vodu u jednakim omjerima. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje oko 3-5 minuta. Ukoliko se pojavi crvenilo isperite i ranije.

Papaja za hiperpigmentaciju

Enzim iz papjae je vrlo djelotvoran u izbjeljivanju hiperpigmentacije.

  • Iscijedite sok iz papaje ili napravite kašu, nanesite na hiperpigmentaciju. Ostavite da djeluje 10- 15 minuta zatim isperite.

Badem + mlijeko za hiperpigmentaciju

  • Bademe namočite u mlijeku preko noći. Nanesite sutradan mlijeko u kojem su bili bademi na hiperpigmentaciju, ostavite da djeluje 15 minuta zatim isperite.

Crni čaj za hiperpigmentaciju

  • Žlicu crnog čaja prelijte s 1 dec vrele vode. Ostavite 2 sata, te procijedite. Dobiveni crni čaj nanesite blazinicom na hiperpigmentaciju.

Zeleni čaj za hiperpigmentaciju

  • Napravite zeleni čaj, izvadite vrećice čaja i ohladite ih. S njima masirajte područje hiperpigmentacije, ostavite zatim da umasirana tekućina ostane na licu pola sata do sat vremena da djeluje te isperite.

Vitami E za hiperpigmentaciju

  • Vitamin E nanesite direktno na hiperlpigmentaciju. Ako ste ga kupili u kapsulama, lagano istisnite i nanesite. Masirajte oko 10 minuta ili nanesite i ostavite da djeluje 10 minuta.
  • Vitamin E pomiješajte s ricinusovim uljem i nanesite na hiperpigmentaciju. Ostavite da djeluje preko noći i ujutro isperite.

Aloe vera za hiperpigmentaciju

  • Ukoliko imate biljku aloe vera otkinite komadić i utrljajte na hiperpigmentaciju.
  • Nanesite gel od aloe vere na hipepigmentaciju i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro isperite.
  • Pomiješajte gel ili sok od aloe vere s malo meda. Dobro promiješajte i ostavite desetak minuta da se to sjedini. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje oko
    minuta.

Narančina kora za hiperpigmentaciju

  • Pomiješajte iscijeđeni sok od limuna, mlijeko i mljevenu narančinu koru, u jednakim omjerima. Nanesite dobivenu smjesu na hiperpigmentaciju, ostavite da djeluje 20 minuta. Ponovite postupak svaki drugi dan.

Avokado za hiperpigmentaciju

  • Avokado zgnječite u jednoličnu smjesu. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje oko 30 minuta.
  • Pomiješajte zgnječeni avokado s mlijekom i medom. Nanesite na hiperpigmentaciju ostavite da se osuši na licu. Nakon 30 minuta isperite hladnom vodom.

Ricinusovo ulje za hiperpigmentaciju

  • Utrljajte ricinusovo ulje na hiperpigmentaciju. Osavite da djeluje sat ili dva, a ako vidite da vam ne izaziva crvenilo možete ostaviti i preko noći.

Mlaćenica za hiperpigmentaciju

Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja je dobra za posvjetljivanje kože kod hiperpigmentacije.

  • Blazinicom nanesite mlaćenicu na područja zahvaćena hiperpigmentacijom i ostavite da djeluje oko pola sata. Nakon toga isperite hladnom vodom.
  • Ako vam je koža masna ili sklona aknama pomiješajte s mlaćenicom sok od limuna i nanesite na kožu blazinicom. Ostavite da djeluje 15 -20 minuta zatim isperite.
  • Slično možete napraviti i kombinacijom mlaćenice i soka od rajčice.

Krastavci za hiperpigmentaciju

Krastavci su dobri za izbjeljivanje hiperpigmentacije, ali i poboljšanje strukture kože. Tako da ćete od njihovog korištenja imati višestruke koristi.

  • Narežite krastavac, uzmite komad i masirajte s kriškom krastavca hiperpigmentaciju. Ostavite da djeluje 20 minuta zatim isperite.
  • Izmiješajte jednake količine meda, limunovog soka i soka od krastavaca. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje 10 minuta.

Jogurt za hiperpigmentaciju

Jogurt je prirodni izvor mliječne kiseline koja pomaže u eksfolijaciji kože ali i izbjeljivanju hiperpigmentacije.

  • Nanesite jogurt na lice, ostavite da se osuši i držite cca 30 minuta. Isperite s lica.

Rajčica, jogurt i zobene pahuljice za hiperpigmentaciju

Rajčica ima prirodne sastojke koji pomažu izbjeljivanju lica, ali i regeneraciji kože. jogurt je bogat mliječnom kiselinom, a zobene pahuljice djeluju kao piling.

  • Izgnječite ili iscijedite rajčicu, dodajte jogurt i pahuljice. Nanesite na lice, masirajte smjesu na licu i ostavite da djeluje 20 minuta.

Banana za hiperpigmentaciju

  • Unutrašnjom stranom kore od banane pređite preko hiperpigmentacije i lagano masirajte. Ostavite tako cca 30 minuta zatim isperite.
  • Izmiješajte zgnječenu bananu s žlicom meda i žlicom mlijeka. Nanesite na hiperpigmentaciju i ostavite da djeluje 30 minuta, zatim isperite.

Vezano:

Staračke pjege – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Izbjeljivanje sunčanih pjega – hiperpigmentacije – Ljepota COVER magazin

Rate this post

Komentari

Odgovori

*