24. veljače 2024.

COVER – Prirodni lijek

Narodna medicina | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Ispadanje kose

Ispadanje kose

Ispod ćete pročitati savjete za:
• pojačano opadanje kose kod žena,
• pojačano opadanje kose kod muškaraca,
univerzalne savjete koji će pomoći da spriječite opadanje kose i da imate zdravu i bujnu kosu.

Prema savjetima ostavljenim u komentarima ispadanje kose je ozbiljan problem s kojim se teško nositi i spriječiti, ali se može.

Pojačano opadanje kose kod muškaraca

Većina muškaraca, čak preko 85 posto ima ili će imati problema s ispadanjem kose prije pedesete godine, dok se nekima se ispadanje kose pojavljuje i prije 21. godine.

Najlakše ćete utvrditi radi li se o bolesti, ako pogledate najbliže članove obitelji i vidite u kakvom je stanju njihova kosa.

Uzmite što više čimbenika u obzir, primjerice stanje kose vaših roditelja, rodbine, kad vam je kosa počela ispadati, u kakvom ste psihičkom stanju tada bili, u kakvom ste psihofizičkom stanju sad jer je osim genetskih predispozicija stres glavni uzročnik ispadanja kose..

Ako ste zaključili da je riječ o bolesti morat ćete promtno reagirati jer čekanjem stanje postaje samo gore. Oratite se i liječniku.

S druge strane ukoliko se radi o genetskim predispozicijama, te ste uz sve ostalo od obitleji naslijedili i sklonost ispadanju kose, situacija nije toliko hitna, jer ne možete puno učiniti, ali ipak možete dovoljno da usporite taj proces.

Ispod su navedeni najvažniji čimbenici koji utječu na pojačano ispadanje kose, te na koje morate utjecati.

– Smanjite stres –

Naučite se noisti sa stresom i ako je moguće smanjite ga u svome životu. Neki će reći da se stres ne može izbjeći, ali se može kontrolirati vaša reakcija na njega, tako što se naučite nositi sa stresnim stvarima u životu. Stres je zasebno područje i vrlo opširna tema. Potrudite se pronaći što više literature i prakticirajte savjete.

– Zdrava prehrana –

Drugi savjet je da se zdravo hranite. Ispod su navedeni nutricionistički savjeti koji će vam pomoći da pravilnije birate namirnice, ali najvažnije bi bilo da se oslobodite bilo kakve nezdrave hrane i donesete odluku da će sve što stavljate usta biti sa svrhom.

Nutricionistički savjeti protiv ispadanja kose – koju hranu birati –

1 –Dobar izvor proteina su meso, jaja, soja, jezgričasti i morski plodovi. Nemojte očekivati razultate preko noći, potrebno je najmanje tri mjeseca da biste primijetili prve rezultate, a praksa zdrave prehrane bi se trebala nastaviti godinama da bi imalo učinka.

2 –Izbjegavajte šećer, slatkiše, kolače, a naglasak stavite na voće i povrće, žitarice, smeđu rižu i krumpir. Ugljikohidrati su potrebni za zdravu kosu, pa ih ne smijete izbjegavati, ali bitno je birati one zdravije opcije. Hranu koja je nutricionistički vrlo bogata.

3 – Naše tijelo treba i masnoće. One bi trebale u našoj prehrani imati oko 25% udjela. Naravno birajte zdrava ulja, u što svježijem obliku. Izbjegavajte prženu hranu.

4 – Poduprite prehranu vitaminima i mineralima. Ponekad unatoč što se zdravo hranimo, to nije dovoljno. Raspitajte se u ljekarni koji suplementi se preporučuju za vaše stanje i obogatite prehranu vitaminima i mineralima.

– Kosu perite blagim šamponima –

Za pranje koristite blage i neutralne šampone. Jako je bitno da ne koristite nikakva agresivna sredstva za pranje kose, čak i ako imate neki popratni problem uz ispadanje kose, poput prhuti. Uvijek birajte što neutralnije šampone.

– Vježbajte redovito –

Već ste shvatili da je stres glavni uzročnik ispadanja kose, a tjelovježba smanjuje stres. Najbolje je vježbati na otvorenom, ali svaki organizam je različit, a svaki oblik tjelovježbe je dobar. Najvažnije je da pronađete vrstu tjelovježbe koju ćete prakticirati svakodnevno i koju nećete izbjegavati.

– Prirodno liječenje ispadanja kose –

Osim gore navedenog vlasištu možete pripomoći i biljnim pripravcima.

Savjet čitatelja vezan uz ispadanje kose br. 1 :

Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).  Nakon što kosu isperete s čajem od kamilice trebali biste je ostaviti da djeluje i nju ne ispirati.

Savjet čitatelja vezan uz ispadanje kose br. 2 :

Osim kamilice dobro djelovanje može postići i čaj od koprive, jedan put ispirite kosu čajem od listova, a slijedeći put čajem od korijena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu). Kopriva je možda najpoznatiji prirodni lijek za ispadanje kose.

Savjet čitatelja vezan uz ispadanje kose br. 3 :

Za utrljavanje u vlasište najbolje je koristiti pripravak od svježih kopriva. Pola kg svježih listova kopriva (ako ih nemate priliku negdje sami ubrati, pokušajte ih potražiti na placu) prelijte s litrom kipuće vode, te ostavite 30 minuta. Lagano procijedite, te nakon toga iz kopriva iscijedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (osim u ljekarnama možete ga kupiti u dm-u i svim većim trgovačkim centrima na odjelu kozmetike). Tom mješavinom trljajte vlasište najbolje 3 puta dnevno, oko 20 puta na tjedan.

Savjet čitatelja vezan uz ispadanje kose br. 4 :

Vlasište redovito masirajte s iscjetkom iz listova oraha  ili iscjetkom lavande pomiješane s jednakom količinom glicerina. Umjesto iscjetka možete koristiti i ulja tih biljaka.

Redovito korištenje eteričnog ulja mente može izliječiti vaše vlasište, pomoći vam da se oslobodite iritacije, prhuti i vratite ph ravnotežu, folikule vaše kose moći će ponovno disati, a sve to stimulira rast kose i sprječava ispadanje kose.

Možda vam se od ovog gore navedenog čini jednostavnije kupiti gotov pripravak, ali takvim pripravcima gotovo nikad ne znate točan sadržaj, te ponekad mogu zbog svog kemijskog sastava vlasištu nanijeti više štete nego koristi. Neki kuponi pripravci su odlični, a li ne svi, pa ih dobro proučite.

5 biljaka koje ubrzavaju rast kose

Iako neki tvrde da bržem rastu kose ne može ništa doprinijeti, drugi savjetuju biljke koje su navedene ispod.

-1- Aloe vera
-2- Ružmarin
-3- Ginko biloba
-4- Kadulja
-5- Kopriva

Pojačano opadanje kose kod žena

Uzroci pojačanog opadanja kose kod žena mogu biti najrazličitiji, od prirodnog sezonskog obnavljanja do nekog unutarnjeg poremećaja. Ovo su oni najčešći:
– Nakon porođaja, kod dojenja ili ukoliko uzimaju pilule protiv začeća,
– Kod ulaska u menopauzu dolazi do smanjenog lučenja ženskih spolnih hormona pa može doći do usporavanja rasta i značajnog ispadanja kose.
– Kosa ponekad ispada zbog sezonskog obnavljanja, najčešće u jesen.
– Kao posljedica pretjeranog tretiranja, feniranja, onduliranja, bojanja ili prečestog i agresivnog pranja kose.
– Iscrpljujuće dijete, nepravilna prehrana.
– Stres.

Morate znati kako je prirodno obnavljanje kose i njeno opadanje sasvim normalna pojava. Ponekad se ženama može učiniti da pojačano gube kosu iako to nije slučaj, posebno ak oje kosa tamna i duga.

Međutim, često je opadanje kose pojačano i uzrokovano faktorima koji se mogu spriječiti ili ublažiti, te na taj način smanjiti opadanje kose.

 Ovo su oni najčešći:

– Nakon porođaja, kod dojenja…

Za vrijeme trudnoće, vas kosa će sigurno biti gušća blistavija i ljepša, jer estrogen koji se luči na neki način smrzne kosu. Međutim, nakon poroda daj učinak se gubi, te kosa se vraća u svoj normalni ciklus opadanja. Vjerojatno ostajete šokirani koliko vam kose opada, svaki put kada je perete ili čak češljate. Ali to je samo privremena faza. Mnogi misle da je nedostatak vitamina razlog zbog dojenja, ali to je rijetko uzrok. Jednostavno, gubite više kose poslije poroda jer ste gubili manje u trudnoći, pa se volumen kose vraća u vaše prirodno stanje.  Ipak, ako ste zabrinuti zbog opadanja kose nakon poroda razgovarajte s liječnikom. Možda se ne radi o prirodnoj fazi, nego nekoj bolesti, koja se poklopila s postporođajnim razdobljem.

– Kod ulaska u menopauzu dolazi do smanjenog lučenja ženskih spolnih hormona pa može doći do usporavanja rasta i značajnog ispadanja kose, kao i kod ili uzimanja nekih pilula protiv začeća.

Prvi korak liječenju je zdrav životni stil. Mnogo puta najjednostavnije promjene mogu donijeti mnoge dobrobiti za  ukupno zdravlje, ne samo kosu. Najvažnija je pravilna prehrana, mnogo šetnji i boravka na otvorenom, redovita tjelovježba i prakticiranje tehnika koje vam pomažu da se nosite sa stresom.

– Kosa ponekad ispada zbog sezonskog obnavljanja, najčešće u jesen.

Početkom jeseni, u periodu od 4 do 6 tjedana, kod mnogih žena kosa zna pojačano opadati. To je prirodni proces, kojim tanja kosa opada, kako bi se stvorio prostor za “deblju zimsku dlaku”.  Kako biste potpomogli ovaj proces, važno je da se pravilno hranite i da štitite kosu i vlasište prirodnim maskama.

– Kod uzimanja nekih lijekova.

Neki lijekovi uzrokuju pojačano ispadanje kose jer se sukobljavaju s prirodnim ciklusom rasta kose. Za vrijeme faze rasta kose, kosa raste dvije do šest godina, za vrijeme faze pauze, koja traje oko tri mjeseca, kosa pauzira, a na kraju faze pauze, kosa opada i počinje nova faza rasta. Ako morate uzimati lijekove koji uzrokuju opadanje kose, zdravim životnim stilom možete ojačati kosu i vlasište, kako biste neutralizirali ili ublažili posljedice.

– Kao posljedica pretjeranog tretiranja, feniranja, onduliranja, bojanja ili prečestog i agresivnog pranja kose.

Kada narušavate prirodnu ravnotežu kose, normalno je za očekivati kako će se na kosi vidjeti posljedice. Jedino rješenje je da smanjite tretiranje i prakticirate što zdraviji životni stil sa zdravom prehranom, dovoljno tjelovježbe i što manje stresa.

Iscrpljujuće dijete, nepravilna prehrana.

Proteini se sastoje od aminokiselina koje su nužne za izgradnju novih stanica, pa tako i kose. Unos namirnica u organizam na kosi će se odraziti tek nekoliko mjeseci kasnije, stoga je nužnu uvijek imati zdravu prehranu i ne očekivati trenutne rezultate. Dobar izvor proteina su meso, jaja, soja, jezgričasti i morski plodovi.

Nemojte izbjegavati ugljikohidrate. Važno je da se usredotočite na konzumiranje nerafiniranih ugljikohidrata. Izbjegavajte šećer, slatkiše, kolače, a naglasak stavite na voće i povrće, žitarice, smeđu rižu i krumpir.

Naše tijelo treba i masnoće. One bi trebale u našoj prehrani imati oko 25% udjela.

Poduprite prehranu pravilno izabranim suplementima, posebno onim namijenjenim zdravlju kose. Ovo su neki od razloga zbog kojih biste ih trebali uzimati, čak ako je vaša prehrana pravilna:

– Moderne metode obrade namirnica ubijaju kvalitetu nutrijenata od kojih se sastoje.
– Visoka razina stresa uništava nutrijente u vašem tijelu.
– Dijeta utječe na razinu zdravih nutrijenata.
– Starenje  smanjuje sposobnost vašeg tijela da iskoristi određene nutrijente.
– Tjelovježba može neke nutrijente iscrpiti iz organizma.

 – Opadanje kose može biti uzrokovano stresom.

Svaka deseta žena pati od toliko izraženog stresa zbog kojeg im počinje opadati kosa, upozoravaju znanstvenici.

Nova generacija žena, koje pokušavaju zadovoljiti sve aspekte života – posao, dom i partnera, te odgojiti djecu, cijenu plaćaju bolestima koje se povezuju sa stresom, poput slabosti, umora, migrena, visokog krvnog tlaka, te pada imuniteta, a  12% njih je izjavilo kako stres utječe na gubitak kose.

Problem kod stresa je to što se osobe nikad ne oporavljaju i njihovo stanje se konstantno pogoršava, jer  stres nikad ne prestaje.  Ironično, gubljenje kose također, samo po sebi uzrokuje stres, što vodi u začarani krug.

Istraživanje je pokazalo kako se najveća razina stresa povezuje s poslom, obilježavajući ga kao najviše stresan aspekt života.

10 NAJVEĆIH IZVORA STRESA:

  1. Posao
  2. Djeca
  3. Novac
  4. Partner
  5. Briga za budućnost
  6. Izgled
  7. Vlasništvo
  8. Roditelji
  9. Prijatelji
  10. Auto

Razmislite koji je uzrok opadanja kose kod vas i sustavno pristupite liječenju tog problema. Iznutra i izvana.

Iznad pročitajte savjete vezane za prirodno liječenje opadanja kose koje su do sada ostavili naši čitatelji.

Ako je vama nešto pomoglo slobodno ostavite svoj savjet u komentarima ispod.

4.2/5 - (6 votes)